GRATIS verzending vanaf € 50,00 in België en Nederland.

Heeft mijn paard echt zomereczeem?

Met The Natural Way is het mijn missie om paarden van zomereczeem te verlossen! 

Helaas krijgen héél veel paarden onterecht het label 'zomereczeem' opgeplakt, want jeuk en schuren kent meer dan enkel en alleen deze oorzaak.
Dus ook precies dát wil ik mee de wereld uithelpen, om zo gericht op zoek te gaan naar een gepaste oplossing!

Hoe weet ik of mijn paard met jeuk en schuren aan manen en staart echt last heeft van zomereczeem? The Natural Way
Paard met zomereczeem © Laura Cleirens

Zomereczeem

Echte zomereczeem wordt veroorzaakt door het vrouwelijk Culicoïdes robertii mugje (knut), die vanaf 10°C actief wordt (NU dus!) en jouw paard als een lekker hapje ziet. Waarom? Omdat ze bloed nodig heeft om haar eitjes te leggen.
Paarden kunnen op deze beet allergisch of overgevoelig reageren, met jeuk - en dus schuren aan manen, staart, buik, hoofd, billen - tot gevolg. 
Wanneer je paard veel afvalstoffen heeft, worden deze via de huid afgevoerd, en ook dat veroorzaakt jeuk! Een overschot aan afvalstoffen kan dus de oorzaak van jeuk zijn, maar net deze paarden worden ook extra aantrekkelijk voor het bovengenoemd mugje!

Andere oorzaken van jeuk


Allergieën: er bestaan veel soorten allergieën waardoor je paard kan gaan schuren. Enkele voorbeelden: mijten, grassoorten, plantensoorten, stof, granen, etc. Bloedonderzoek geeft uitsluitsel en zorgt ervoor dat je samen met je dierenarts gericht kan gaan behandelen!

Eén van de grootste oorzaken van jeuk: foutieve voeding! Deze paarden krijgen vaak pas in het zomerseizoen last van jeuk. Goedbedoeld proberen we onze paarden zo smakelijk mogelijk ogende voeding te geven, maar helaas verklappen de etiketjes van deze verpakkingen vaak niet veel goeds: te veel suiker, zetmeel, eiwitten, granen, luzerne,... En wat volgt dan? Jeuk! Voer kwalitatief droog hooi (verpakt met koordjes i.p.v. plastic!) en analyseer hoeveel gras je paard al dan niet kan verdragen. Kies indien bijvoeding nodig is voor granenvrije voeding met een max. aan 10 % suiker + zetmeel en laag in eiwitten. Luzerne en esparcette kunnen jeuk veroorzaken, timothee is dan een beter alternatief.

Gras kan ook jeuk veroorzaken, dus test uit of je paard al dan niet op het gras kan, en/of hoe lang. Sommige paarden krijgen jeuk op weiland A, maar niet op weiland B. Analyseer de omstandigheden en sluit factoren uit. 
Jong gras - vaak op (te) kort begraasde weilanden - barst van de suikers en eiwitten, en bevat te weinig minerale sporenelementen en metalen.
In onze droge zomers snakt de natuur naar water en raakt het gras "gestrest". Intensieve landbouw, (over)- en foutieve bemesting (drijfmest, kunstmest,...) en bodemuitputting liggen hier vaak aan de oorsprong. Kies voor compost op je weilanden i.p.v. bemesting.

Leverdisbalans: wanneer de werking van de lever verstoord is of overbelast, komt de huid (het grootste orgaan van je paard) in actie om een deel van zijn functie over te nemen, met als gevolg: jeuk en schilfertjes. De dierenarts kan dit onderzoeken a.d.h.v. een bloedonderzoek.

Darmonbalans: een onbalans in de darmen is één van de grootste oorzaken van jeuk, mede veroorzaakt door foutieve voeding die niet is aangepast aan de noden van je paard. Het aanpassingsproces kan enkele maanden tot een jaar in beslag nemen. 

Hormonale onbalans: bij merries komt dit type jeuk vaak voor in lijn met hun cyclus (of dracht), wat zich voornamelijk uit in staartschuren, maar dit kan ook doorheen het jaar blijven optreden. Vaak is er een verband met voeding. Vraag je dierenarts en/of osteopaat voor een check-up of behandeling. Ook kruiden kunnen soelaas bieden - toepassing onder begeleiding.


En meer, zoals combinaties van bovenstaande, maar ook: Insuline resistentie, Equine Metabolic Syndrome, parasieten, medicatie, vaccinaties, castratie, stress, verveling,...

Klik hier voor meer informatie over onze 100 % natuurlijke Zomereczeem lotion.

Klik hier om meer blogs te lezen. 


© Laura Cleirens - 2021.02.02

Laatst geüpdatet: 2021.05.11