GRATIS verzending bij aankoop vanaf € 100,00 in België en Nederland.

Zomereczeem bij paarden: helpdesk

Zomereczeem expert Laura Cleirens van The Natural Way schreef een helpdesk artikel over de natuurlijke aanpak van zomereczeem bij paarden. 

Zomereczeem lotion The Natural Way resultaatZomereczeem lotion The Natural Way resultaat

Wat je zeker moet weten over zomereczeem...

- Benaming: Zomereczeem staat ook bekend als 'staart-en-manen eczeem' (SME), zomerschuren of onder de  Engelse benaming 'sweet itch'. 

- Symptomen: Jeuk, schuren aan manen en staart - eventueel ook aan hoofd, hals en buiknaad - dit laatste heet midline dermatitis. Daarnaast kunnen ook kale plekken en soms tot bloedens toe wonden en verdikte huid aan de manenkam en staartwortel (de bekende "rimpels") voorkomen.

- Oorzaak: Zomereczeem wordt veroorzaakt door een overgevoelige reactie op het speeksel van de vrouwelijke Culicoïdes robertii mug (knut), die bloed nodig heeft om haar eitjes te leggen. In het speeksel van de knut zitten eiwitten waar het paard op reageert door te gaan schuren. Ook voeding, huisvesting en hormonale (on)balans spelen een belangrijke rol in het al dan niet ontwikkelen van een allergie, waarover verderop in dit artikel meer. 

De activiteit van de Culicoïdes robertii mug wisselt naar gelang de weersomstandigheden, maar gemiddeld ligt dit rond maart tot en met oktober, met een piek in de zomermaanden. Of je paard overgevoelig gaat reageren op de steek van de Culicoïdes robertii mug kan je niet voorspellen. Echter is er wel sprake van een bepaalde erfelijkheid. Ook bepaalde rassen zijn gevoeliger om een allergie te ontwikkelen, denk maar aan de Mini, Shetlander, IJslander, Haflinger, Fries en Fjord, maar ook koudbloeden. 

Overgevoeligheid aan het speeksel van de Culicoïdes robertii mug ontstaat meestal rond het 2e levensjaar maar kan ook eerder of op latere leeftijd optreden. Eens je paard bekend is met zomereczeem, zal dit ieder jaar terugkeren. Preventieve ondersteuning in het voorjaar - vooraleer de vicieuze cirkel van start gaat - is hierbij dan ook aangeraden. 

- Diagnose: Deze wordt gesteld aan de hand van de symptomen. Er is momenteel nog geen test op de markt voor particulieren, enkel voor onderzoek, dus testen aan de hand van een huidmonster of bloedonderzoek is zinloos. Bloedonderzoek kan wel inzicht geven over allergieën, leverwaarden, vitamines, mineralen en eventuele andere onderliggende aandoeningen. Laat andere oorzaken zoals wormen, luizen en andere parasieten zeker uitsluiten door je dierenarts. 

Paarden die schuren kunnen ook andere oorzaken aan de basis hebben liggen. Zo vertoond Insuline Resistentie (IR) hetzelfde symptoombeeld maar kunnen paarden ook jeuk krijgen door een gevoeligheid aan (te veel) suikers, granen, krachtvoer, vers gras, foutieve bemesting, voordroog (hooi is geschikter) en medicatie e.d. 


Culicoïdes robertii
Culicoïdes robertii, bron: Google

- Behandeling: Er is nog steeds geen sluitende oplossing gevonden voor zomereczeem, maar je kan wel veel doen om het je paard zo comfortabel mogelijk te maken. Enkele praktische tips:

* Zomereczeem lotion - The Natural Way: Dit natuurlijk product op basis van 100 % pure en biologische essentiële oliën werd ontwikkeld om op eenvoudige wijze je paard met zomereczeem van jeuk te verlossen. Terug te vinden in onze webshop.

Zomereczeem lotion The Natural Way

Zomereczeem lotion - The Natural Way
* Een detox in het voor- en najaar van 7-10 dagen (kuur) wordt aangeraden ter ondersteuning van de organen die afvalstoffen afvoeren - de lever, nieren en gal - maar ook het spijsverteringsstelsel en de darmflora. Interessante kruiden voor een natuurlijke detox vind je terug in onze gratis download: Zomereczeem Checklist
De Zomereczeem lotion werkt bovendien ook erg reinigend, waardoor bij sommige paarden een korte periode (1-2 weken) pelletjes vorming kan ontstaan aan de manen en staartaanzet. Door de oude huid los te laten en nieuwe te vormen, worden onnodige opgeslagen afvalstoffen afgevoerd en het lichaam gereinigd.
* Massage en alternatieve therapieën zoals (sport)massage en acupressuur kunnen ondersteuning bieden bij het afvoeren van afvalstoffen die zich hebben opgestapeld in het lichaam.

* Huisvesting: Een open vlakte als weiland is ideaal, want de mugjes houden niet van wind. Probeer zoveel mogelijk besloten vlaktes met bomen, struiken en water (beekjes en waterplassen) te vermijden. Gun je paard kuddegang met soortgenoten om samen met te kroelen (tevredenheid!) en voldoende schuilmogelijkheden (afdak, open stal,...). Gun je paard ook de mogelijkheid om zich te schuren - dit klinkt tegenstrijdig - maar beeld je even in dat je ontzettende jeuk hebt maar niet krabben mag... 

De Culicoïdes robertii muggen zijn het meest actief bij zonsopgang en -ondergang. Ze houden niet van zonlicht, maar dit sluit helaas niet uit dat ze ook overdag actief zijn. Het is een hele klus maar het kan helpen om je paard op die momenten extra te beschermen door op te stallen of een eczeemdeken op te leggen. Vliegen- en/of dazensprays werken onvoldoende om de mug op afstand te houden.  

Een meer drastische oplossing is verhuizen. Landen met een kouder klimaat dan België of Nederland zouden geschikter zijn voor paarden met zomereczeem waardoor ze minder of niet meer gaan schuren. Ook aan de zeekust zijn er beduidend minder paarden met zomereczeem, maar ook hier zijn nog steeds gevallen bekend. Wil je het binnenlands houden? Dan kan verhuizen naar een weiland met aangepaste huisvesting ook al veel doen.

* Training: Wist je dat zomereczeem bij sportpaarden niet zo vaak voorkomt? Doordat zij actief bewegen kunnen ze negatief opgebouwde energie beter omzetten en afvalstoffen sneller afvoeren. Moet je nu je paard door het dolle heen gaan trainen? Nee, maar voldoende beweging is gezond!

* Eczeemdeken: Er zijn speciaal ontworpen eczeemdekens waarbij de hals, romp, buik en staartwortel van je paard bedekt wordt om de kans op beten te doen dalen. Aangeraden is om het deken op te leggen alvorens je paard begint met schuren, dus van gemiddeld maart t.e.m. eind oktober, afhankelijk van de weersomstandigheden. Leg je het deken pas op als je paard al aan het schuren is, dan loop je de kans dat het deken kapot wordt geschuurd door de hevige jeuk. Nadelig is ook dat het in de zomer erg warm kan worden onder het deken, waardoor je paard blij is om even bevrijdt te worden van zijn kostuum om gepoetst te worden, maar dit weegt niet op tegen de gruwelijke jeuk. 

Zomereczeem deken
Een eczeemdeken kan helpen. Bron: Laura Cleirens
- Voeding: Ook voeding speelt een grote rol in de mate waarop je paard allergisch zal reageren. Wat moet je zeker weten? 

* Paarden met zomereczeem en grazen gaat helaas niet altijd goed samen. Jong gras - vaak op (te) kort begraasde weilanden - barst van de suikers en eiwitten, en bevat te weinig minerale sporenelementen en metalen. In onze droge zomers snakt de natuur naar water en raakt het gras "gestrest". Intensieve landbouw, (over)- en foutieve bemesting (drijfmest, kunstmest,...) en bodemuitputting liggen hier vaak aan de oorsprong. Vermijd ook zoveel mogelijk krachtvoeders met suikers en zetmeel (< 10 % tezamen) en eiwitten die de spijsvertering in onbalans brengen. Ondersteun de darmflora met kruiden, zie onze gratis download: Zomereczeem Checklist.

* Paarden zullen een tekort zoveel mogelijk zelf proberen opvangen door hun voedsel te selecteren. De meeste weides zijn echter te eentonig en niet geschikt voor paarden. De voeding die je paard hier op kan terugvinden is vaak zo beperkt, waardoor hij vaak een te grote hoeveelheid zal eten om zijn tekort toch te kunnen aanvullen. Het nadeel hiervan is dat hij daardoor ook te veel van andere voedingsstoffen gaat opnemen. De spijsvertering zal hierdoor uit balans geraken, met als gevolg dat afvalstoffen zich in het lichaam gaan opstapelen in de vorm van vetreserves. De huid als uitscheidingsorgaan zal dan weer hierop reageren, wanneer de organen overbelast zijn. Symptomen hiervan zijn: overgewicht, verdikkingen op de hals, manenkam en staartwortel, vettige schilfers en stugge haren. Een mogelijk gevolg hiervan is dan weer  insuline-resistentie. Echter niet alle paarden met deze aandoening zijn dik, ook magere paarden lijden hieraan en het symptoombeeld komt overeen met dat van zomereczeem.

- Management: of beter gezegd de ideale sobere levensstijl voor een paard met zomereczeem bestaat uit: kwalitatief hooi, kruiden met een zuiverende werking voor de spijsvertering (brandnetel, paardenbloem, kleefkruid, mariadistel,...), metalen sporenelementen en mineralen (bv. Himalaya liksteen). Op deze manier krijgt het zelf herstellend vermogen de kans om in werking te treden, zonder symptoom bestrijdend te werken.  We vatten zo de koe - of beter gezegd de oorzaak - bij de horens, in plaats van de symptomen. 

- Medicatie: Let op met medicatie! Door de dierenarts worden soms corticosteroïden voorgeschreven die de allergie onderdrukken. Een bijwerking hiervan is hoefbevangenheid, en een aanval op darmflora en immuniteit. 

Zomereczeem lotion The Natural Way resultaat

Resultaat Zomereczeem lotion - The Natural Way. Bron: Arrezina V.

Wat kunnen we hieruit besluiten? Dat je zelf veel aanpassingen kan maken om je paard zo goed mogelijk te ondersteunen: denk aan huisvesting, voeding en behandeling met natuurlijke middelen. 

Wil je na het lezen van dit artikel starten met een natuurlijke oplossing en onze 'Zomereczeem lotion - The Natural Way' bestellen, of wens je meer informatie over de gebruiksaanwijzing? Klik hier

Lees je graag enkele reviews over dit product? Klik dan hier

 

Lees hier onze andere artikels.

 

© Laura Cleirens - 2020.04.02