GRATIS verzending vanaf € 50 in BE en NL | Dagelijks verzending | Verzendkost: € 5,95

Zomereczeem natuurlijk behandelen en voorkomen

Welkom bij The Natural Way - gespecialiseerd in het natuurlijk behandelen van zomereczeem, jeuk en mok bij paarden.

Het is mijn missie om paarden opnieuw jeukvrij te kunnen laten genieten van de zomer!
In dit artikel neem ik je mee in mijn visie en werkwijze.

Zomereczeem bij paarden natuurlijk behandelen en voorkomen, The Natural Way, Laura Cleirens

Inhoud

 • Allereerst...
  • Diagnose
 • Natuurlijk behandelplan
  • Zomereczeem lotion - The Natural Way
  • Gezonde voeding
  • Kruiden en detox
  • Eczeemdeken
  • Alternatieve therapieën
 • Conclusie

Allereerst...

Diagnose 

Om zomereczeem correct natuurlijk te gaan behandelen, is het alleszins noodzakelijk om eerst een correcte diagnose te laten stellen. Zeer veel paarden worden ten onrechte in de categorie "zomereczeem" geplaatst, maar jeuk kent vele oorzaken. Aan de hand van het symptoombeeld kan een dierenarts de diagnose stellen, of d.m.v. bloedonderzoek en/of een bijkomende allergietest. 

De symptomen van zomereczeem zijn: jeuk, schuren aan manen en staart - eventueel ook aan hoofd, hals en buiknaad - dit laatste heet midline dermatitis. Daarnaast kunnen ook kale plekken en soms tot bloedens toe wonden en verdikte huid aan de manenkam en staartwortel  ("rimpels") voorkomen.

Zomereczeem wordt veroorzaakt door een overgevoelige reactie op het speeksel van de vrouwelijke Culicoïdes robertii mug (knut), die bloed nodig heeft om haar eitjes te leggen. In het speeksel van de knut zitten eiwitten waar het paard op reageert door te gaan schuren. 

Overgevoeligheid aan het speeksel van de Culicoïdes robertii mug ontstaat meestal rond het 2e levensjaar maar kan ook eerder of op latere leeftijd optreden. Eens je paard bekend is met zomereczeem, zal dit ieder jaar terugkeren. Preventieve ondersteuning in het voorjaar - vooraleer de vicieuze cirkel van start gaat - is hierbij dan ook aangeraden.

Door een natuurlijke en complete aanpak, kan je paard alsnog een jeukvrij en gezond leven hebben. Management en voeding afgestemd op de individuele noden van je paard zijn hierbij onmisbaar.

Raadpleeg hier ook "Zomereczeem en andere oorzaken van jeuk bij paarden".

Natuurlijk behandelplan

Zomereczeem lotion - The Natural Way

Zomereczeem lotion van The Natural Way is een 100 % natuurlijk en duurzaam product dat werd ontwikkeld ter ondersteuning van paarden met zomereczeem of andere jeuk gerelateerde klachten, op basis van zoete amandelolie en etherische oliën.

Het heeft een aangename frisse geur en geeft meteen zichtbaar resultaat: de jeuk verdwijnt en de haargroei wordt gestimuleerd.
Zeer zuinig in gebruik. Breng de lotion aan naar behoefte van het paard: eenmaal daags of enkele malen per week.

Raadpleeg hier alle informatie over dit product.

Zomereczeem lotion - The Natural Way

Zomereczeem lotion - The Natural Way

Gezonde voeding

Gezonde voeding, aangepast aan de individuele noden van je paard is de basis van een goede gezondheid én voorkomt en bestrijd vele klachten. Dit wordt bedoeld met "gezondheid komt van binnenuit". 

Raadpleeg hier het artikel "Voeding voor jeukgevoelige paarden" voor alle informatie over een gezond voerbeleid.

Kruiden en detox

Kruiden zijn een absolute meerwaarde in de ondersteuning van je paard. Je kan deze vanaf het voorjaar vers plukken, vers aanbieden, ze drogen voor in de wintermaanden, of ze gedroogd kopen.

Raadpleeg hier het artikel "Kruiden voor paarden met zomereczeem", waarin je een overzicht kan terugvinden van geschikte kruiden voor paarden met zomereczeem of andere jeukerige klachten.

Een detox kan een goede ondersteuning bieden voor paarden met jeuk. Echter is dit niet voor ieder paard aan te raden. Een detox is geen 'baat het niet dan schaadt het niet' kuurtje.
Ga dus zeker niet halsoverkop je paard detoxen, maar doe dit enkel in samenwerking met je holistisch dierenarts, voedingsdeskundige of therapeut.

Je kan hier ons artikel "Detox voor paarden" raadplegen.

Paardenkruiden Checklist - The Natural Way, Laura Cleirens, kruiden voor paarden met zomereczeem en jeuk

Eczeemdeken

Voor sommige paarden is een eczeemdeken noodzakelijk om voldoende beschermd te worden tegen de Culicoïdes robertii muggen (knutjes). Vele paarden staan dankzij onze Zomereczeem lotion al jaren zonder eczeemdeken gehuisvest, dus met een totaalaanpak is dit zeker een mogelijkheid.

Eczeemdeken voor paarden met zomereczeem - The Natural Way

Shetlandpony Polleke met eczeemdeken, nu zonder deken © Laura Cleirens

Alternatieve therapieën

Meer informatie volgt binnenkort in een nieuw, uitgebreid artikel!

Conclusie

Zoals je leest raden we een holistische totaalaanpak aan: Zomereczeem lotion geeft verlichting op korte en lange termijn, gezonde voeding, kruiden en eventueel een eczeemdeken zorgen ervoor dat je paard algemeen gezond wordt, waar je op lange termijn de vruchten van zal kunnen plukken. 

 

Ontdek hier onze 100 % natuurlijke Zomereczeem lotionMok olie en CPL olie

 

© Laura Cleirens - 2021.05.17
Laatst geüpdatet: 2023.01.09

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods