GRATIS verzending vanaf € 75,00 in België en Nederland.

Zomereczeem natuurlijk behandelen en voorkomen

Met The Natural Way heb ik me gespecialiseerd in het natuurlijk behandelen van paarden met zomereczeem. Het is mijn missie om paarden opnieuw jeukvrij te kunnen laten genieten! 

In dit artikel neem ik je mee in mijn visie en werkwijze. Ik heb doorheen de jaren een holistische visie ontwikkeld en laat graag puzzelstukjes in elkaar passen.

Zomereczeem bij paarden natuurlijk behandelen en voorkomen, The Natural Way, Laura Cleirens

Allereerst...

Diagnose 

Om zomereczeem correct natuurlijk te gaan behandelen, is het alleszins noodzakelijk om eerst een correcte diagnose te laten stellen. Zeer veel paarden worden ten onrechte in de categorie "zomereczeem" geplaatst, maar jeuk kent vele oorzaken. Aan de hand van het symptoombeeld kan een dierenarts de diagnose stellen, en/of door bloedonderzoek laten testen. 

De symptomen van zomereczeem zijn: jeuk, schuren aan manen en staart - eventueel ook aan hoofd, hals en buiknaad - dit laatste heet midline dermatitis. Daarnaast kunnen ook kale plekken en soms tot bloedens toe wonden en verdikte huid aan de manenkam en staartwortel (de bekende "rimpels") voorkomen.

Zomereczeem wordt veroorzaakt door een overgevoelige reactie op het speeksel van de vrouwelijke Culicoïdes robertii mug (knut), die bloed nodig heeft om haar eitjes te leggen. In het speeksel van de knut zitten eiwitten waar het paard op reageert door te gaan schuren. 

Overgevoeligheid aan het speeksel van de Culicoïdes robertii mug ontstaat meestal rond het 2e levensjaar maar kan ook eerder of op latere leeftijd optreden. Eens je paard bekend is met zomereczeem, zal dit ieder jaar terugkeren. Preventieve ondersteuning in het voorjaar - vooraleer de vicieuze cirkel van start gaat - is hierbij dan ook aangeraden.

Door een natuurlijke en complete aanpak, kan je paard alsnog een jeukvrij en gezond leven hebben. 

Je kan hier "Zomereczeem en andere oorzaken van jeuk bij paarden" raadplegen. 

Natuurlijk behandelplan

Zomereczeem lotion - The Natural Way

Zomereczeem lotion van The Natural Way is een 100 % natuurlijk product dat werd ontwikkeld ter ondersteuning van paarden met zomereczeem of andere jeuk gerelateerde klachten, op basis van zoete amandelolie en essentiële oliën.

Het heeft een aangename frisse geur en geeft meteen zichtbaar resultaat: de jeuk verdwijnt en de haargroei wordt gestimuleerd.

Breng de lotion aan naar behoefte van het paard: eenmaal daags of enkele malen per week. Het product is zeer zuinig in gebruik.

Je kan hier alle informatie raadplegen. 

Zomereczeem lotion - The Natural Way

Zomereczeem lotion - The Natural Way

Gezonde voeding

Gezonde voeding die aangepast is aan de noden van je paard is de basis van een goede gezondheid. Naast de Culicoïdes robertii mugjes, is dit één van de grootste oorzaken van jeuk bij paarden. Voordeel: hier kan je dan ook de meeste aanpassingen in maken.

Je kan hier het artikel "Voeding voor jeukgevoelige paarden" raadplegen. 

Kruiden en detox

Kruiden zijn een absolute meerwaarde in de ondersteuning van je paard. Je kan deze vanaf het voorjaar vers plukken, vers aanbieden, ze drogen voor in de wintermaanden, of ze gedroogd kopen.

Je kan hier het artikel "Kruiden voor paarden met zomereczeem" raadplegen, waarin je een overzicht kan terugvinden van geschikte kruiden voor paarden met zomereczeem of andere jeukerige klachten.

Een detox kan een goede ondersteuning bieden voor paarden met jeuk, maar hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden, om veilig gebruik te garanderen. Ga dus zeker niet halsoverkop je paard detoxen, maar lees eerst ons artikel, of raadpleeg je dierenarts of therapeut.

Je kan hier het artikel "Detox voor paarden" raadplegen.

Paardenkruiden Checklist - The Natural Way, Laura Cleirens, kruiden voor paarden met zomereczeem en jeuk

Eczeemdeken

Voor sommige paarden is een eczeemdeken noodzakelijk om voldoende beschermd te worden tegen de Culicoïdes robertii muggen (knutjes). Vele paarden staan dankzij onze Zomereczeem lotion al jaren zonder eczeemdeken gehuisvest, dus met een totaalaanpak is dit zeker een mogelijkheid.

Eczeemdeken voor paarden met zomereczeem - The Natural Way

Shetlandpony Polleke met eczeemdeken, nu zonder deken © Laura Cleirens

Alternatieve therapieën

Meer informatie volgt binnenkort in een nieuw, uitgebreid artikel!

Conclusie

Zoals je leest raden we een holistische totaalaanpak aan: Zomereczeem lotion geeft verlichting op korte en lange termijn, gezonde voeding, kruiden en eventueel een eczeemdeken zorgen ervoor dat je paard algemeen gezond wordt, waar je op lange termijn de vruchten van zal kunnen plukken. 

 

© Laura Cleirens - 2021.05.17

Laatst geüpdatet: 2021.05.17