GRATIS verzending vanaf € 50,00 | Verzendkost: € 5,95 | Dagelijks verzending

Zomereczeem: van probleem naar puzzel

The Natural Way - gespecialiseerd in jeuk en huidklachten en het natuurlijk behandelen van zomereczeem, mok en CPL.

Zomereczeem, staart- en maneneczeem, SME, zomerjeuk,...
Allen verschillende benamingen voor dezelfde klachten die vele paardeneigenaars een reden tot kopzorgen bezorgen.
Maar dat hoeft niet zo te zijn. Vanuit een natuurlijke, holistische visie kan de jeuk aangepakt en opgelost worden.

100 % natuurlijke Zomereczeem lotion - The Natural Way - Laura Cleirens

Zomereczeem lotion © The Natural Way 

Inhoud

  • Holistische puzzel
  • Verschillende visies
  • Individuele aanpak
  • Dagboek
  • Balans
  • Eindwoord

Holistische puzzel

Het woord 'zomereczeem' roept vele associaties op: jeuk, mugjes, krabben, schuren aan manen, staart, buik, etc. Voor vele paardeneigenaars is dit een jaarlijks terugkerend en onoverkomelijk probleem. Maar in dit artikel neem ik je mee in mijn visie op jeuk en zomereczeem: een holistische puzzel die kán opgelost worden.

Verschillende visies

Met mijn dierenarts kan ik interessante gesprekken voeren over zomereczeem en informatie en ervaringen uitwisselen. Het is fascinerend om zijn wetenschappelijke visie samen te leggen met mijn holistische visie vanuit de natuurlijke therapieën. Deze twee werelden lijken niet verder uit elkaar te kunnen liggen, maar toch hebben ze veel raakvlakken.

De oorzaak van zomereczeem is wetenschappelijk gezien de reactie op de Culicoïdes robertii mug. Maar het symptoom jeuk kent in mijn ogen ook nog andere factoren die jeuk veroorzaken, zoals voeding, huisvesting, management, omgeving, medische geschiedenis, etc. Een paard louter in een eczeemdeken winden of verhuizen naar een relatief mugjes-vrije omgeving is voor mij dus niet dé oplossing. Naar het totaalplaatje kijken is dat wel - zó behandel je de oorzaak. 

Ik ga hier niet dieper in op deze afzonderlijke factoren aangezien ik er al uitgebreidere artikels over heb geschreven. Wel ga ik hier verder het belang benadrukken van de verschillende puzzelstukjes. Zo gaan we van een probleem naar een passende oplossing. En die oplossing is voor ieder paard anders.  

Individuele aanpak

Er bestaat niet één juiste aanpak voor zomereczeem, gewoon omdat ieder paard en iedere situatie verschillend is. Het is maatwerk. Een totaalaanpak.

Wat voor het ene paard een wondermiddel is, werkt voor het andere paard niet. Voor paard A is 24/7 weidegang mogelijk, maar paard B zal op een zandpaddock met hooi moeten blijven staan omdat hij anders zijn huid tot bloedens toe open schuurt. Luzerne kan jeuk veroorzaken, maar dat zal het ook niet bij ieder paard doen. En zo kan de lijst nog verder aangevuld worden.

We kijken in het Westen te veel naar de buitenkant, de symptomen, maar vergeten dat deze klachten intern ontstaan, de oorzaak. Daarom is die totaalaanpak zo belangrijk. Deze zorgt ervoor dat je voeding geeft die je paard nodig heeft, de algemene gezondheid regelmatig laat checken om tekorten te voorkomen of aan te vullen, varieert in voeding, kiest voor een huisvesting en management die je paard dient, kiest voor natuurlijke producten, etc.

Dagboek

Belangrijk is vooral dat je als eigenaar inzicht krijgt in de situatie van je paard. Documenteer: leg een dagboek aan over je paard met notities en foto's zodat je hier steeds op terug kan kijken, verbanden kan leggen, experimenteren en brainstormen met professionals. Je dagboek kan deze vragen bevatten:

- Wie is je paard? Geslacht, leeftijd, ras, hoe lang bij jou, geschiedenis,...

- Jeuk: Welke lichaamszones? Hoe hardnekkig? Welke periodes? Link met voeding of weidegang reeds ontdekt?

- Medisch: Wat heb je al geprobeerd qua bloedonderzoek en/of allergietest, welke producten (hoe lang, hoe vaak, hoe aangebracht)? Geschiedenis van ziekte, medicatie, entingen, vitamines,..?

- Voeding: Gras? Hoeveel tijd en hoeveelheid? On/bemest? Hooi/voordroog? Bijvoer? Granen? Merk? Supplementen? Hoeveel/hoe vaak,...?

- Huisvesting: Eczeemdeken? Binnen/buiten? Kudde? Omgeving? Weide/paddock?

- Training?

- Foto's: geschuurde/verwonde lichaamsdelen en volledige foto van je paard

- Overige informatie

Balans

Alle bovengenoemde zaken dienen in balans te zijn om je paard gezond en jeukvrij te krijgen. Niet enkel op korte termijn, maar vooral óók op lange termijn. Dus durf te informeren, te experimenteren met bovenstaande factoren, zaken uit te sluiten,... Kijk naar zomereczeem alsof het een puzzel is: houdt telkens weer een stukje onder de loep en stel dit in vraag. Je kan bv. niet verwachten dat je paard stopt met schuren wanneer je een zalfje smeert, terwijl je iedere dag ongezonde, suikerrijke voeding blijft aanbieden, die niet is aangepast aan de noden van je paard of wanneer er een onderliggend stofwisselingsprobleem speelt dat nog niet wordt gemanaged.

Met The Natural Way ben ik gespecialiseerd in het natuurlijk behandelen van paarden met zomereczeem, en is het mijn missie om paarden weer jeukvrij te krijgen.

Blader dus zeker verder door de verschillende blogs over de afzonderlijke onderwerpen en neem de situatie van je paard verder onder de loep. Daarnaast vindt je alle informatie over onze 100 % natuurlijke, duurzame Zomereczeem lotion vind je hier.

 

Ontdek hier onze 100 % natuurlijke Zomereczeem lotionMok olie en CPL olie

 

© Laura Cleirens - 2021.07.21
Laatst geüpdatet: 2022.05.03

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods