Zomereczeem, jeuk, schilfers en afvalstoffen
The Natural Way - gespecialiseerd in jeuk en huidklachten en het natuurlijk behandelen van zomereczeem, mok en CPL.
Heeft jouw paard plots last van dikke, vette huidschilfers en soms zelfs haren die loskomen? Dan is er wellicht sprake van afvalstoffen die vrijkomen.
Afvalstoffen die via de huid vrijkomen © The Natural Way
"Dit proces is een indicator - een aanwijzing van het lichaam dat er een disbalans is en dat er verder gekeken dient te worden naar de onderliggende oorzaken."
Inhoud
- Schilfers en afvalstoffen
- Zomereczeem lotion
- Extra ondersteuning
Schilfers en afvalstoffen
Laten we meteen met de deur in huis vallen: schilfers zijn afvalstoffen.
Onder afvalstoffen verstaan we de toxines (restanten) van ontworming, medicatie, entingen, voeding, water-, lucht- en bodemvervuiling, smaak- en geurstoffen, bestrijdingsmiddelen, schimmels, giftige stoffen, giftige planten,…
Het afvoeren van afvalstoffen is belangrijk om er voor te zorgen dat je paard een goede weerstand blijft behouden en niet ziek wordt. Een gezond paard regelt dit proces helemaal zelf en heeft geen ondersteuning nodig.
Niet ieder paard is dus in staat om deze afvalstoffen zelf voldoende af te voeren. Sommige organen kunnen overbelast raken, zoals de darmen, lever, nieren, milt, longen en lymfestelsel. Deze organen houden grote schoonmaak in het paardenlichaam door uitscheiding van zweet, urine, mest, uitademing,...
Wanneer je paard zelf niet voldoende afvalstoffen kan afvoeren via deze "standaard weg", schakelt deze haar grootste orgaan in: de huid. Je ziet afvalstoffen dan het lichaam verlaten in de vorm van o.a. schilfers.
Andere klachten die kunnen voorkomen bij je paard zijn tranende ogen die een vieze, gele uitscheiding vertonen of zelfs infecteren. Dit komt dus niet enkel door irritatie van vliegjes die aan de ogen prutsen.
Daarnaast komen ook neusvloeiing, hoefzweren, galbulten, dikke benen, verminderde conditie en geïrriteerde luchtwegen voor.
Ook de huid en vacht kunnen er dus dof, vettig en schilferig gaan uitzien met een verhoogd risico op mok, zomereczeem, hoefbevangenheid, insuline resistentie (IR), Equine Metabolic Syndrome (EMS), etc. Paarden kunnen vaak moeilijk verharen of hebben problemen met het aanmaken van een dikke wintervacht.
Paarden met zomereczeem en andere jeuk gerelateerde klachten hebben meestal moeite met het verwerken van deze afvalstoffen omdat er een disbalans in het lichaam aanwezig is, waardoor symptomen zoals schilfers, jeuk, schuren, wondjes, doffe vacht en andere huidproblemen zichtbaar worden.
Wanneer er een te veel aan afvalstoffen is opgebouwd wordt je paard aantrekkelijker voor mugjes en vliegen en ontstaat er meer jeukgevoeligheid en een mogelijke ontsteking van de manenkam en staartaanzet. Dit is ook van toepassing bij paarden die foutieve voeding krijgen en overgewicht hebben.
Om uit de vicieuze cirkel van jeuk te geraken is het totaalplaatje op langetermijn aanpakken dus van groot belang om het beste resultaat te bereiken.
Daarnaast kunnen vette schilfers ook wijzen op een verstoorde talgproductie en/of verstopte poriën en zijn deze Oosters gezien gerelateerd aan de lever energie.
Droge huidschilfers wijzen eerder op stress, lage weerstand en/of uitdroging en zijn gerelateerd aan de nier energie.
Je kan schilfers weghalen met Natuur Shampoo en/of met een borstel of luizenkammetje.
Zomereczeem lotion © The Natural Way
Zomereczeem lotion
Indien je paard zomereczeem of andere jeuk gerelateerde klachten heeft, is onze Zomereczeem lotion aan te raden. Zomereczeem lotion is een 100 % natuurlijk en duurzaam product op basis van etherische oliën en zoete amandelolie.
Meteen zichtbaar resultaat! De jeuk en het schuren verdwijnen, de huid wordt verzorgd en verzacht en de haargroei gestimuleerd.
Door de ondersteunende, reinigende eigenschappen van Zomereczeem lotion kan er bij sommige paarden die afvalstoffen hebben opgebouwd, een korte periode (+- 1-2 weken) een vette schilfervorming ontstaan aan de manen- en staartaanzet, eventueel gepaard met een gevoelige huid.
Door de oude huid los te laten en nieuwe te vormen, worden opgeslagen afvalstoffen afgevoerd en het lichaam gereinigd. Moeder Natuur doet haar werk en gebruikt hierbij het grootste orgaan van het paard: de huid.
Deze schilfervorming is dus tot op bepaalde hoogte een onschuldig, natuurlijk proces. Afvalstoffen zijn de viezigheid die het lichaam belasten, en die wil je kwijt. Het is dus positief dat deze vrijkomen. Echter verkiezen we natuurlijk dat dit gebeurd via de "standaard weg" (mest/urine/zweet/...) en niet via de huid.
Het is dus belangrijk om in het achterhoofd te houden dat het optreden van dit proces een indicator is - een aanwijzing van het lichaam dat er ondersteund of verder gekeken dient te worden naar onderliggende oorzaken wanneer deze klachten langdurig aanhouden.
In de meeste gevallen is ondersteuning van de lever nodig, dit kan bv. met acupunctuur, vaak in combinatie met kruiden zoals paardenbloem of manuele lymfedrainage (MLD). Bespreek dit met je holistisch dierenarts en/of therapeut.
Wanneer de huid gevoelig is, breng dan zachtjes een dun laagje Zomereczeem lotion aan of sla één of enkele dagen behandeling over tot de huidgevoeligheid is geminderd.
We zien het proces van schilfervorming het vaakst voorkomen wanneer er verschillende factoren tezamen veranderen: seizoenswisseling (voornamelijk lente en herfst), het wisselen van rantsoen (gras, hooi, bijvoeding, kruiden,...), schommelingen in de weerstand, etc. Al deze veranderingen komen vaak in dezelfde periode voor en dat vraagt behoorlijk wat van onze paarden.
Afvalstoffen die via de huid vrijkomen © The Natural Way
Extra ondersteuning
Zorg dat er ook steeds toegang is tot vers drinkwater, voldoende bewegingsmogelijkheden en zorg dat je paard geen last van overgewicht heeft.
Een goed voerbeleid zorgt er in de eerste plaats voor dat een paard gezond is en blijft. Een evenwichtige darmflora ligt aan de basis van de immuniteit en zoals Hippocrates 2000 jaar geleden al beweerde:
"Alle ziekten beginnen in de darmen."
Over gezonde voeding voor jeukgevoelige paarden schreven we een compleet E-book: OERVOER.
Kruiden vormen een mooie ondersteuning bij jeukgevoelige paarden, zowel vers als gedroogd. In onze blogs en E-book wordt deze informatie uitgebreid behandeld.
Een detox bij jeukgevoelige paarden is af te raden, WANT wanneer je paard een teveel aan afvalstoffen heeft, en deze niet of moeilijk zelfstandig kan verwerken, kan een detox nefaste gevolgen hebben die je net wil vermijden.
Het lichaam is namelijk al overbelast en door een detox aan te bieden ga je het lichaam vragen om nóg harder te werken. We zien dan net nog meer klachten ontstaan zoals erge jeuk, mok, hoefbevangenheid, etc.
Lees ook: De zin en onzin van detoxen – The Natural Way
Disclaimer: Wanneer klachten zoals jeuk en huidklachten langdurig aanhouden of erger worden, contacteer dan steeds je holistisch dierenarts voor een eventueel bloedonderzoek en/of allergietest of een aanvullende behandeling. Klachten zijn een uiting van een onderliggende oorzaak die je echt tot in de kern wil aanpakken, laat je hier dus goed in begeleiden.
Ontdek hier onze 100 % natuurlijke Zomereczeem lotion, Mok olie, CPL olie, Natuur Shampoo en E-book OERVOER over gezonde voeding voor jeukgevoelige paarden.
© Laura Cleirens - 2021.06.05
Laatst bewerkt: 2024.05.31