De 5 pijlers in het management van Chronisch Progressief Lymfoedeem (CPL)
The Natural Way - gespecialiseerd in jeuk en huidklachten en het natuurlijk behandelen van zomereczeem, mok en CPL.
In dit artikel deelt gastblogger An Gybels van Equi Ikigai haar inzichten om een geschikt management te bekomen bij paarden met Chronisch Progressief Lymfoedeem (CPL).
© Equi Ikigai
Wat is CPL?
CPL is een erfelijke aandoening die vooral voorkomt bij paarden met veel behang zoals trekpaarden, Friezen, Tinkers, Shires,…
De lymfevaten van deze paarden werken niet naar behoren door een gebrek aan elastine in de weefsels. Daardoor hoopt vocht zich op in de benen en veroorzaakt dit allerlei klachten. De klachten beginnen vaak al op jonge leeftijd met overmatige huidschilfers en kleine plooien in de kootholte. Ook kunnen er kleine wondjes ontstaan.
Deze klachten worden vaak toegeschreven aan mok, terwijl dit eigenlijk het begin is van CPL. Vaak worden de klachten in het begin dus nog niet opgemerkt, omdat ze verstopt zitten onder een dikke laag haren.
Heb jij een paard dat mogelijk risico loopt op het ontwikkelen van CPL? Onderzoek dan regelmatig de kootholte van je paard.
Hoe vroeger je kan beginnen met behandelen, hoe beter. Naarmate de leeftijd van het paard vordert, verergeren de klachten.
Huidplooien nemen toe in aantal, de huid wordt stugger, de structuur van het haar wordt anders, hier en daar ontstaan er knobbels, vocht hoopt zich op in de benen en de symptomen zijn nu ook terug te vinden op andere delen van het been.
Typisch voor een later stadium van CPL zijn de wondjes aan de achterkant van de voorknie en de ribbels en wondjes aan de voorzijde van het spronggewricht. Vaak willen deze moeilijk genezen door de grote flexibiliteit in dit gebied.
Ondanks CPL een ongeneeslijke ziekte is, kan je toch heel wat doen om de symptomen binnen de perken te houden en de voortgang te remmen.
Chronisch Progressief Lymfoedeem © The Natural Way
We bekijken het ideale management aan de hand van 5 pijlers.
PIJLER 1: VOEDING
Een goede voeding is de basis van alles. Overmatig suiker en zetmeel belasten het systeem van het paard en verergeren de symptomen. Geef je paard voldoende kwalitatief ruwvoer, bij voorkeur hooi.
Beperk de grasinname door bv. strookbegrazing. Vul het ruwvoer aan met een goede balancer.
Geef geen krachtvoer dat granen bevat. Als je paard extra energie nodig heeft, kies dan voor granenvrij voer dat minder dan 10 % suiker + zetmeel tezamen bevat.
OERVOER (E-book): gezonde voeding voor jeukgevoelige paarden
PIJLER 2: HUISVESTING EN TRAINING
Het lymfesysteem heeft geen pomp zoals ons bloedvatensysteem. De voornaamste pomp van het lymfesysteem is beweging.
Daarom is vrije beweging voor een paard met CPL cruciaal. Zet een paard met CPL daarom niet op stal.
Zorg voor een tracksysteem met verschillende voerplaatsen en zet je paard samen met een vriendje.
Probeer in je dagelijkse huisvesting beweging te stimuleren.
Vaak zien we in de winter de klachten van CPL verergeren omdat paarden dan toch net weer wat meer gaan stilstaan omwille van modder en het slechte weer. Probeer je paard te trainen. Elke beweging is winst. Ga lekker wandelen en maak kilometers met je paard.
PIJLER 3: SCHEREN EN ONGEDIERTE
Als je paard erg veel behang heeft, kan dit behoorlijk doorwegen, zeker als de sokken nat zijn. Een paard heeft geen spieren in zijn onderbeen. Lymfevaten lopen in het been erg oppervlakkig in de huid. Door het vele behang is er al weinig ruimte in de huid. Het gewicht van al dat haar kan bovendien de lymfevaten extra dicht duwen omdat de huid rechtstreeks over het bot loopt. Eens zo een dikke sok in de winter nat wordt, geraakt die nog moeilijk droog. Dit geeft een warm broeierig klimaat in de kootholte en is een feestje voor allerlei ongedierte.
Zie jij je paard vaak krabben met zijn benen, zichzelf bijten in de benen of stampen met de benen? Dan is de kans groot dat je paard last heeft van mijten.
De beste manier om je paard te behandelen is de sokken scheren en goed kort houden. Ongedierte krijgt weinig kans, de lymfevaten worden niet toe geduwd en je hebt een goed zicht op de symptomen van je paard.
Scheren is één van de belangrijkste zaken in het management van je paard met CPL.
CPL olie © The Natural Way
PIJLER 4: HUIDVERZORGING
Nu je je paard geschoren hebt, is het veel gemakkelijker om de huid te verzorgen. Het is belangrijk om ribbels veroorzaakt door CPL goed soepel te houden en eventuele wondjes te verzorgen.
The Natural Way heeft specifiek hiervoor CPL olie ontwikkelt, een 100 % natuurlijk product voor dagelijks en langdurig gebruik in alle CPL fases: van het soepel houden van de huid bij de eerste symptomen, tot de gevorderde stadia met hardnekkige rimpels, wondjes en parasieten.
PIJLER 5: MANUELE LYMFEDRAINAGE (MLD)
Manuele lymfedrainage helpt het lymfesysteem om beter te functioneren. Na een lymfedrainage kan het transport van lymfe tot 75 % toenemen. Door het tapen aan het einde van de behandeling wordt de behandeling nog even verder gezet. De tape zorgt namelijk voor een verhoogde afvoer van lymfevocht uit de benen en kan oedemen doen slinken. Het doel van het regelmatig behandelen met manuele lymfedrainage is het zo veel mogelijk vertragen van de progressie van CPL.
Bovendien is een lymfedrainage therapeut goed opgeleid in het begeleiden van paarden met CPL en kan deze met jou mee denken over de optimale verzorging en management van jouw paard.
CONTACT
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel over CPL, wil je een MLD behandeling boeken of specifiek advies inwinnen?
Contacteer dan vrijblijvend:
An Gybels - Equi Ikigai
Website 04 98 70 55 83 info@equi-ikigai.be Facebook
Werkzame regio: 75 km rondom B-9100 Sint-Niklaas
Ontdek hier onze 100 % natuurlijke Zomereczeem lotion, Mok olie, CPL olie, Natuur Shampoo en E-book OERVOER over gezonde voeding voor jeukgevoelige paarden.
Dit artikel werd op The Natural Way gepubliceerd door
Laura Cleirens - 2023.01.08
Last update: 2023.12.28