GRATIS verzending vanaf € 60,00 | Dagelijks verzending | Gratis afhalen

Manuele lymfedrainage (MLD) bij zomereczeem en jeuk

The Natural Way - gespecialiseerd in jeuk en huidklachten en het natuurlijk behandelen van zomereczeem, mok en CPL.

In deze blogserie 'Alternatieve therapieën bij zomereczeem en jeuk' geef ik graag het podium aan experts die vanuit hun vakgebied en holistische visie ondersteuning bieden aan paarden met zomereczeem en jeuk. 

In dit artikel laat ik An Gybels van Equi Ikigai aan het woord, manuele lymfedrainage therapeute (MLD).

Manuele lymfedrainage behandeling MLD ter ondersteuning bij paarden met zomereczeem en jeuk, natuurlijke behandeling, - An Gybels - Equi Ikigai, The Natural Way Laura Cleirens, Zomereczeem lotion

© An Gybels - Equi Ikigai

Manuele lymfedrainage (MLD) bij zomereczeem en jeuk

Wat is MLD?

Manuele lymfedrainage is een zachte massagetechniek die ondersteuning kan bieden bij verschillende aandoeningen waarbij het lymfesysteem betrokken is. De behandeling zorgt voor ontspanning en spreekt het parasympathisch zenuwstelsel aan.
Ons sympatisch zenuwstelsel zorgt voor actie en aanspanning, het parasympatisch zenuwstelsel zorgt voor rust en herstel.
In de parasympatische toestand is er maximaal ruimte voor een optimaal functionerend immuunsysteem, herstel en regeneratie.
MLD stimuleert het lymfestelsel waardoor de afvoercapaciteit tot 75 % kan verhoogd worden, afvalstoffen beter afgevoerd worden en het afweersysteem versterkt wordt. 

Functie van MLD bij jeuk en zomereczeem

Ik zeg hier met opzet zomereczeem en jeuk omdat jeuk klachten meestal gecategoriseerd worden als zomereczeem, terwijl er eigenlijk iets anders aan de basis ligt. Zo kan bv. insulineresistentie ook ernstige jeuk klachten geven.
Bij jeuk en zomereczeem gaat het immuunsysteem eigenlijk over reageren op een normale prikkel, de beet van Culicoïdes mugjes (knutten). Een goed werkend immuunsysteem is een systeem dat adequaat reageert op prikkels en indringers. Het immuunsysteem schiet in actie, maakt de indringer onschadelijk EN moet nadien weer uitgeschakeld worden.
Daar loopt het vaak mis en het immuunsysteem blijft aan staan.
Een immuunsysteem dat constant aan staat kost het paard bakken energie en voedingsstoffen. Die voedingsstoffen zijn dan niet meer ter beschikking voor andere essentiële zaken zoals het herstel van wondjes, de huidkwaliteit en ontgifting.
MLD ondersteunt het immuunsysteem om correct te functioneren en helpt bij het afvoeren van afvalstoffen.  

Winter: tijd om voorbereidingen te treffen 

De functie van MLD in de wintermaanden is het paard “zo schoon mogelijk” te maken. Als we de lever ondersteunen en ontlasten door het aanbieden van specifieke vitaminen en mineralen, kunnen we de ontgiftingscapaciteit van de lever vergroten en kan die volgens zijn eigen wijsheid en tempo afvalstoffen beginnen opruimen.
MLD voert de afvalstoffen dan af waardoor je met een schone lei de jeuk periode in kan en de schade die aangericht wordt door knutten kan beperkt worden. Bij een schoon en goed werkend lymfesysteem worden afvalstoffen meteen afgevoerd en hoeven ze niet opgeslagen te worden in de lever. Daardoor wordt de lever ontlast. Doordat de winter vaak een jeukvrije periode is en de druk op het systeem van het paard dan minder hoog ligt, is het de periode bij uitstek om ervoor te zorgen dat de hinder in het zomerseizoen minimaal is. 

MLD tijdens het jeukseizoen

Tijdens het jeukseizoen krijgt je vaak te maken met wondjes. Tijdens deze periode gaat het regelmatig toepassen van MLD bijdragen aan de herstelling van wondjes. Het immuunsysteem wordt ondersteund en afvalstoffen worden afgevoerd.
Na een behandeling wordt het paard getapet waardoor de behandeling verder kan doorwerken en afvalstoffen beter worden afgevoerd.
De jeuk klachten worden op die manier verminderd. 

Zomereczeem lotion The Natural Way Laura Cleirens, 100 % natuurlijk duurzaam effectief jeuk zomereczeem schuren manen en staart SME

Zomereczeem lotion - The Natural Way

Hoe ga ik te werk tijdens een MLD behandeling?

Voorafgaand aan een eerste behandeling verstuur ik een intake formulier waarin ik het paard uitgebreid in kaart breng. 
Tijdens een behandeling krijgt het paard ongeveer 45 minuten een manuele lymfedrainage. Aansluitend ga ik tape aanleggen om de behandeling verder te laten doorwerken. Het is hierbij handig dat de hals en omgeving rond de staart proper en vetvrij zijn (producten tegen jeuk!) en niet behandeld zijn met glansspray, want dan blijft de tape niet plakken.
Bij de eerste behandeling krijgt het paard ook een voedingsadvies mee en eventueel een advies voor het inzetten van Gemmo therapie die het lichaam nog verder kan ondersteunen. 

 

Wens je in contact te komen?

Als je nog vragen hebt na het lezen van dit artikel of je wil graag een behandeling boeken, dan mag je An Gybels vrijblijvend contacteren: 

An Gybels - Equi Ikigai   
www.equi-ikigai.be    04 98 70 55 83    info@equi-ikigai.be    Facebook
Werkzame regio: 75 km rond B-9100 Sint-Niklaas

 

Ontdek hier onze 100 % natuurlijke Zomereczeem lotionMok olieCPL olie, Natuur Shampoo en E-book OERVOER over gezonde voeding voor jeukgevoelige paarden. 

 

Dit artikel werd op The Natural Way gepubliceerd door
Laura Cleirens - 2022.01.17
Laatst geüpdatet: 2024.02.28

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods