Mok bij paarden natuurlijk behandelen en voorkomen
Mok is een frequent voorkomende aandoening bij paarden, voornamelijk in het najaar en in de winterperiode, wanneer modder en regen dagelijkse kost zijn.

Kenmerken van mok
Mok is een huidontsteking in de kootholte (of op de onderbenen, maar dan spreekt men eerder van rasp), waarin een bacteriële infectie kan ontstaan, met symptomen als:
- (Vochtige) korstjes
- Pijnlijke zwelling
- Gevoeligheid
- Roodheid
- Jeuk
- Pus
Paarden met witte benen/roze huid zijn doorgaans gevoeliger voor mok, alsook bepaalde rassen zoals koudbloeden met veel behang.
Mok ontstaat wanneer je paard...
- Een verminderde weerstand heeft
- Te weinig beweging krijgt
- Foutieve voeding krijgt die niet is aangepast aan zijn noden
- Te lang in de modder staat zonder op tijd te kunnen opdrogen
- In een vieze stal of paddock staat (urine en mest)
- Zijn benen te vaak worden afgespoten na een training zonder af te drogen
- Wondjes of een weke huid heeft
- ...
Deze symptomen kunnen tezamen of afzonderlijk voorkomen.
Er wordt wel eens gezegd dat paarden die 24/7 buiten gehuisvest staan meer kans maken op mok, maar dat hoeft geen waarheid te zijn. Deze paarden genieten net van meer beweging dan paarden op een stalling en hebben dus een betere doorbloeding en gezonder lymfestelsel. Belangrijk is wel dat er genoeg droge plaatsen zijn om te schuilen, op te drogen en te eten.
Diagnose
Mok is in de meeste gevallen te diagnosticeren aan de hand van het klinische beeld of omschrijving van het probleem. Een dierenarts kan bij twijfel een huidbiopsie maken.
In de zomermaanden kan ook zomermok ontstaan, wat doorgaans ook vaker voorkomt bij paarden met een (witte) gevoelige huid. Hier spelen factoren zoals zonlicht, een lage weerstand, leveronbalans, foutieve voeding en irriterende stoffen van planten een rol in.
Kootholtes kunnen ook verbranden. Deze kunnen behandeld worden met onze Goudsbloemzalf.
Verbrande kootholtes behandeld met Goudsbloemzalf van The Natural Way
Behandeling van mok
Bij The Natural Way streven we naar een zo natuurlijk mogelijke behandeling van mok, vandaar dat we onze eigen 100 % natuurlijke Mok olie ontwikkeld hebben. Daarnaast geven we hieronder nog een overzicht van kruiden die je kan bijvoeren aan je paard, om de immuniteit te ondersteunen.
Enkele richtlijnen ter behandeling van mok of rasp:
- Zorg dat de benen droog en schoon zijn
- Spuit de benen niet schoon met water, maar droog ze enkel af
- Ga geen korstjes afpulken - deze komen vanzelf los
- Enkel de losse haren of korstjes kan je weg borstelen of wrijven
- Sokken scheren is in de meeste situaties onnodig, indien je toch moet scheren, scheer dan met de haren mee, dit voorkomt jeuk
Mok olie - The Natural Way
Mok olie van The Natural Way is een 100 % natuurlijk product, op basis van zuivere en biologische essentiële oliën en zoete amandelolie. Mok olie kan zowel preventief als curatief (ter behandeling van mok en rasp) gebruikt worden.
Werking:
Antibacterieel, ontstekingsremmend, ontsmettend, anti parasitair, schimmelwerend, lymfe stimulerend, huid verzorgend-, kalmerend en beschermend.
Behandeling:
- Zorg dat de benen droog en schoon zijn
- Mok olie goed schudden voor gebruik
- Breng 1-2x/dag een fijn laagje aan
Klik hier om het product te bekijken
Klik hier om klantenervaringen over dit product te lezen
Welke voeding is aangeraden bij mokgevoelige paarden?
Voor paarden die gevoelig zijn aan mok, is een correct voerbeleid noodzakelijk. We schreven hier dit complete artikel over.
Natuurlijke ondersteuning met kruiden
In één van onze eerdere artikels, schreven we over kruiden met een reinigende en immuniteit versterkende werking. Deze zijn smakelijk en graag gegeten door paarden. De meeste van deze kruiden vind je zelfs op of rondom je weiland! Je kan deze ook gedroogd verkrijgen in iedere kruiderij.
Enkele voorbeelden van geschikte kruiden zijn:
- Grote brandnetel
- Paardenbloem
- Kleefkruid
- Goudsbloem
- Duizendblad
- Vogelmuur
- Distels
- ...
Een uitgebreide beschrijving van deze kruiden lees je in dit artikel of download hier onze gratis Paardenkruiden Checklist.
Brandnetel - een bron van geneeskracht voor je paard!
© Laura Cleirens - 2020.11.11
Laatste geüpdatet: 2021.01.19