GRATIS verzending vanaf € 60,00 | Dagelijks verzending | Gratis afhalen

Paardenkruiden #3: Grote brandnetel

The Natural Way - gespecialiseerd in jeuk en huidklachten en het natuurlijk behandelen van zomereczeem, mok en CPL.

De Grote brandnetel (Urtica dioica) is een van de meest ruim inzetbare geneeskrachtige planten die je kan gebruiken bij paarden.

Groeit op plaatsen waar afval ligt of braakliggende gronden met een stikstofrijke bodem. Daar zet ze het afval om in vruchtbare aarde om het bodemevenwicht te herstellen. De brandnetel wordt gemiddeld 50-100cm hoog. 

We kennen de brandnetel allemaal door het tintelige gevoel dat we verkrijgen bij aanraking. Hierbij worden de haartjes afgebroken en een prikkelende vloeistof rijk aan histamine achtergelaten.

Brandnetels bevatten veel vitamine A, B2, C, K en foliumzuur. Daarnaast zijn ze een bron van ijzer, kalium, magnesium en silicium. De bladeren bevatten volledige eiwitten, flavonoïden en zijn een bron van mineralen en vitaminen. Wist je dat er 7 keer meer vitamine C in brandnetel bladeren zit dan in sinaasappels? En bijna net zoveel calcium als in kaas?

 Grote brandnetel (Urtica dioica): kruiden voor paarden The Natural Way

Je kan Grote brandnetel bladeren ter ondersteuning aanbieden bij volgende klachten:

- Immuniteit: verhoogd de weerstand en helpt bij virussen, allergieën, verkoudheden en ontgifting (detox). Bloedzuiverend, bloedstelpend, bloedvormend, doet suikergehalte in het bloed verminderen, werkt ontstekingswerend, ondersteund het lymestelsel en helpt bij vermoeidheid.

- Huid, haar en hoeven: zomereczeem, hoefbevangenheid, stimuleert nieuwe haargroei en versterkt hoeven,…

- Spieren en gewrichten: reuma, artritis, artrose en andere ontstekingen.

- Urinewegen: Urinevolume verhogen: voert water en urinezuur af.

- Lever en galkwalen, miltziektes, maagzweren, preventie van nierstenen vorming,…

 

Hoe gebruik je brandnetels bij paarden? Je kan deze verse afknippen en in de zon op de wei leggen, na enkele uren gaan de paarden er dan van smullen. Je kan ze ook ondersteboven te drogen hangen in een schuurtje of op zolder, zodat je in het najaar/winter ook nog een gezonde traktatie kan voorzien. Ook gedroogde brandnetels worden dus gewaardeerd.

Wist je dat brandnetels ook een waardplant zijn van vele insecten? Zo leggen vlinders hun eitjes op de onderkant van de bladeren. Zo hebben de rupsen meteen voedsel. Andere insecten verschuilen zich dan weer in de verdroogde stengels. Door hier en daar wat brandnetels te laten staan, help je de natuur een handje!

Geen onkruid dus, maar een écht Kruid!

 

Ontdek hier onze 100 % natuurlijke Zomereczeem lotionMok olieCPL olie, Natuur Shampoo en E-book OERVOER over gezonde voeding voor jeukgevoelige paarden. 

 

© Laura Cleirens – 2020.05.21
Laatst geüpdatet: 2023.12.28

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods