GRATIS verzending vanaf € 50 in BE en NL | Dagelijks verzending | Verzendkost: € 4,95

Paardenkruiden: Winterbloeiers

Welkom bij The Natural Way - gespecialiseerd in het natuurlijk behandelen van zomereczeem, jeuk en mok bij paarden.

Brrrrr.... Koud he, die winterperiode! Maar de wilde planten laten zich niet tegenhouden, en ontspruiten stilaan weer uit de aarde. Ga je mee op ontdekkingstocht?

Deze paardenkruiden zijn ideaal als gezonde aanvulling om de algemene gezondheid en weerstand te ondersteunen, en zeker geschikt om te voeren aan paarden die gevoelig zijn aan jeuk, zomereczeem, mok, rasp, regenschurft/rainrot, chronisch progressief lymfoedeem (CPL) etc.

In dit artikel gaan we dieper in op de planten die je tijdens de wintermaanden, zeker vanaf januari en later, kan plukken voor je paard, de geneeskrachtige werking en toepassing en extra tips.

Inhoud

 • Hoeveel kruiden mag een paard dagelijks eten?
 • Overzicht van veilige en eetbare planten voor paarden - Winter
  • Vogelmuur (Stellaria media)
  • Grote Brandnetel (Urtica dioica)
  • Duizendblad (Achillea millefolium)
  • Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris)
  • Kleefkruid (Galium aparine)
  • Madeliefje (Bellis perennis)
  • Smalle weegbree (Plantago lanceolata)
  • Grote weegbree (Plantago major)
  • Herderstasje (Capsella bursa-pastoris)
  • Harig wilgenroosje (Epilobium hirsutum)

Hoeveel kruiden mag een paard dagelijks eten?

Al de kruiden in dit artikel zijn veilig en geschikt om ter afwisseling te voeren aan je paard, zowel ter ondersteuning van klachten als om je paard in goede gezondheid te houden. Selecteer enkele kruiden, pluk ze vers in een schone omgeving en voer 1 handje per dag (50-100gr.), droog ze om te gebruiken in de wintermaanden of koop ze gedroogd en houd je aan de aanbevolen hoeveelheid die vermeld staat op de verpakking.

Overzicht van veilige en eetbare planten voor paarden - Winter

Vogelmuur (Stellaria media), gezonde, veilige en eetbare planten kruiden voor paarden wild plukken natuur wandeling medicianaal geneeskrachtige werking The Natural Way Laura Cleirens

 

Vogelmuur (Stellaria media)

Vogelmuur is haast het hele jaar door in de natuur te vinden, dus als je geluk hebt, ook op of rondom je weiland. Wanneer ze bloeit herken je haar aan de minuscule witte bloemetjes.

Vogelmuur heeft een onstekingswerende en versterkende werking, verzacht jeuk en werkt vochtafdrijvend. Het ondersteunt de immuniteit en werkt bij ontstekingen. Ideaal bij paarden die last hebben van zomereczeem, mok, CPL, etc. 

Pluk doorheen het jaar en biedt vers aan.

Bevat vitamine C, saponinen, silicium, kalium, magnesium en meer.

 Grote brandnetel (Urtica dioica), gezonde, veilige en eetbare planten kruiden voor paarden wild plukken natuur wandeling medicianaal geneeskrachtige werking The Natural Way Laura Cleirens

Grote brandnetel (Urtica dioica)

Brandnetel is een fantastische maar ondergewaardeerde plant voor gebruik bij paarden. Je kan deze afknippen aan de rand van je weiland en enkele uren op de weide laten drogen. Van zodra de prik er uit is, gaat je paard deze vanzelf opeten. Een ideale én gezonde snack ter afwisseling! Je kan deze ook drogen zodat je een wintervoorraad hebt. 

Deze plant heeft een bloed- en lymfe zuiverende, ontzurende en ontgiftende werking. Het geeft de immuniteit/weerstand van je paard een boost, dus pluk in het voorjaar zeker de verse toppen. 

Brandnetels zijn een ideale toevoeging van het rantsoen wanneer je paard last heeft van zomereczeem, mok en andere klachten. Ze zijn goed voor de huid, urinewegen, spijsvertering, allergieën, reumatische- en gewrichtsklachten en ondersteunen het algemeen welzijn. 

Brandnetels zijn een bron van vitamines: A, B, C, D, E en K, tannines, mierenzuur, flavanoïden, mineralen: calcium, kalium, natrium, ijzer, silicium en bitterstoffen, histamine, acetylcholine en meer.

Note: sommige paarden kunnen gevoelig reageren op brandnetels. 

Duizendblad (Achillea millefolium), gezonde, veilige en eetbare planten kruiden voor paarden wild plukken natuur wandeling medicianaal geneeskrachtige werking The Natural Way Laura Cleirens 

Duizendblad (Achillea millefolium)

Duizendblad is een kruid met een immuniteit versterkende en bloedzuiverende werking en het oefent een positief effect uit op de spijsvertering en maagwerking. 

Duizendblad bevat essentiële oliën, vitamine B1 en B2, flavonoïden, looistoffen, alkaloïden fenolzuren, calcium, natrium, kalium, fosfor en meer.

Je kan duizendblad vers of gedroogd aanbieden. 

NOTE: Niet gebruiken tijdens de dracht! 

 Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris), gezonde, veilige en eetbare planten kruiden voor paarden wild plukken natuur wandeling medicianaal geneeskrachtige werking The Natural Way Laura Cleirens

Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris)

Deze grote schermbloemige plant wordt vaak verward, maar is een echte voorjaarsbloeier, ideaal om te leren determineren in het voorjaar dus. 

Fluitenkruid kan een mooie aanvulling vormen als voorjaarschoonmaker en oppepper, dankzij de reinigende eigenschappen.

De gehele plant - van wortel t.e.m. bloemen zijn eetbaar en mineraalrijk. Wanneer de plant is uitgebloeid, kan je je paard nog steeds verwennen met het loof.

Kleefkruid (Galium aparine), veilig en eetbaar, medicinaal geneeskrachtig kruid plant voor paarden winter The Natural Way Laura Cleirens zomereczeem jeuk mok CPL chronisch progressief lymfoedeem lymfe  

Kleefkruid (Galium aparine)

Kleefkruid is de perfecte ondersteuning voor paarden die last hebben van zomereczeem, mok, en chronisch progressief lymfoedeem (CPL). 

Dit kruid blijft niet enkel aan je kledij of aan de vacht van dieren hangen, het voert ook afvalstoffen uit je paard zijn lichaam af. Daarnaast helpt het bij ontstekingen, weefselherstelling en jeuk en heeft het een bloedzuiverende werking. 

Bevat flavonoïden, cumarine, organische zuren, bittere iridoïden en meer. 

 Madeliefje (Bellis perennis), gezonde, veilige en eetbare planten kruiden voor paarden wild plukken natuur wandeling medicianaal geneeskrachtige werking The Natural Way Laura Cleirens

Madeliefje (Bellis perennis)

Madeliefjes worden niet door alle paarden graag gegeten, maar ze werken zeer bloedzuiverend, helpen de darmflora te herstellen na een antibioticumkuur, hebben een goede invloed op de huid en werken weerstandsversterkend. 

 Smalle weegbree (Plantago lanceolata), gezonde, veilige en eetbare planten kruiden voor paarden wild plukken natuur wandeling medicianaal geneeskrachtige werking The Natural Way Laura Cleirens

Smalle weegbree (Plantago lanceolata)

Smalle weegbree is een echte paardenplant die je veilig kan voeren - maar steeds met mate. Het is een zeer algemeen voorkomende wilde plant van ca. 20 cm tot 50 cm die praktisch in iedere grasberm te vinden is, én een aanwinst voor je paardenweide vormt. Je kan deze plant herkennen aan de lancetvormige bladeren die in rozetvorm groeien en kleine witte bloemetjes vormen rond de aar. 

Smalle weegbree is een natuurlijk antibioticum en een bron van vitamine C en K, ijzer, zink, calcium, koper en silicium en bovendien erg geneeskrachtig.

Je kan deze plant ter ondersteuning aanbieden bij volgende klachten:

- Longen en luchtwegen: droge hoest, bronchitis, slijmen, infecties, COPD, astma en allergieën.
- Wondgenezing: bloed reinigend en bloedstollend en kan als brijomslag toegepast worden bij schrammen, snijwonden, bijtwonden en open wonden.
- Huid, vacht en hoeven: zomereczeem, hoefbevangenheid, ruwe huid, wondjes en korstjes.
- Spijsvertering: ontstekingen, darm- en maagzweren.
- Urinewegen: positieve invloed op blaas en nieren.

 Grote weegbree (Plantago major), gezonde, veilige en eetbare planten kruiden voor paarden wild plukken natuur wandeling medicianaal geneeskrachtige werking The Natural Way Laura Cleirens

Grote weegbree (Plantago major)

Zie Smalle weegbree.  

Herderstasje (Capsella bursa-pastoris), gezonde, veilige en eetbare planten kruiden voor paarden wild plukken natuur wandeling medicianaal geneeskrachtige werking The Natural Way Laura Cleirens

Herderstasje (Capsella bursa-pastoris) 

Herderstasje is te herkennen aan de hartvormige tasjes die ze vol fierheid met zich meedraagt. Het is een aansterkende plant met een bloed- en urine zuiverende werking. Heeft hormoon regulerende eigenschappen. 

Bevat looistoffen, saponine, vitamine B, C en K, en o.a. mineralen als kalium, calcium, natrium, zink, silicium en ijzer. 

Harig wilgenroosje (Epilobium hirsutum), gezonde, veilige en eetbare planten kruiden voor paarden wild plukken natuur wandeling medicianaal geneeskrachtige werking The Natural Way Laura Cleirens


Harig wilgenroosje
 (Epilobium hirsutum)

Bloeitijd: +- juni t.e.m. september maar al vanaf februari terug te vinden.

Het Harig wilgenroosje is slechts één van de veel voorkomende wilgenroosjes. Deze vertoeft graag rondom sloten en oevers. 

Wilgenroosjes hebben een pijnstillende en ontstekingsremmende werking en zijn heilzaam bij wonden, huidontstekingen en klachten aan de waterwegen. 

De bladeren bevatten veel vitamine C, looistoffen, slijmstoffen, etc. 

 

 

Ontdek hier onze 100 % natuurlijke Zomereczeem lotion, Mok olie en CPL olie

Benieuwd naar welke kruiden in de lente bloeien? Klik hier

Disclaimer: Voorzichtigheid en het gebruik van gezond verstand is steeds geboden. Dit artikel is niet bedoeld als noch vervangt het medisch advies. De auteur is niet aansprakelijk voor verkeerd gebruik van planten of foutieve interpretatie van de informatie die hier wordt verschaft.

© Laura Cleirens - 2022.01.25
Laatst geüpdatet: 2023.01.09

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods