GRATIS verzending vanaf € 60,00 | Dagelijks verzending | Gratis afhalen

Shiatsu en osteopathie bij zomereczeem en jeuk

The Natural Way - gespecialiseerd in jeuk en huidklachten en het natuurlijk behandelen van zomereczeem, mok en CPL.

In deze blogserie 'Alternatieve therapieën bij zomereczeem en jeuk' geef ik graag het podium aan experts die vanuit hun vakgebied en holistische visie ondersteuning bieden aan paarden met zomereczeem en jeuk. 

In dit artikel laat ik Tine Indekeu van Sana Equorum aan het woord over Shiatsu en osteopathie.

Acupressuur en Osteopathie bij paarden met zomereczeem en jeuk, Tine Indekeu Sana Equorum, Laura Cleirens The Natural Way

© Tine Indekeu - Sana Equorum

Shiatsu en osteopathie bij zomereczeem en jeuk

Wat is osteopathie?

In osteopathie herkennen we 'osteo' (bot) en 'pathos' (ziekte). Vanuit deze term zou je kunnen concluderen dat een osteopaat enkel de botten behandeld, maar niets is minder waar. Als osteopaat bekijk ik het totaalbeeld van een paardenlichaam. Hoewel de wervelkolom, het bekken en het hoofd een centrale plaats innemen in een behandeling worden de andere structuren ook bij de behandeling betrokken. Denk maar aan organen, spieren, zenuwstelsel en fascia (bindweefsel).
Het complete lichaam wordt beoordeeld en stap voor stap los gemaakt, zodat er een goede doorstroming van alle lichaamsvloeistoffen kan plaatsvinden. De goede stoffen brengen herstel en de afvalstoffen worden beter afgevoerd.

Osteopathie, Shiatsu, acupressuur en acupunctuur hebben allemaal hetzelfde doel: het paard als geheel bekijken en het streven naar een balans.

Wat is Shiatsu?

Waar ik bij osteopathie dus voornamelijk werk met wat voor het blote oog zichtbaar en voelbaar is, werk ik met Shiatsu eerder op de energie en het meridianen netwerk in het lichaam om een gezonde balans te creëren.

Alle organen, zintuigen, lichaamsdelen en weefsels worden gevoed en ondersteund door het transport van Qi (levensenergie) en het bloed dat door het meridianen netwerk stroomt. Het doel van deze meridianen is het versterken van het lichaam tegen aanvallen van buitenaf. De huid en lichaamshaar zijn de eerstelijnsverdediging tegen weersomstandigheden, insecten, trauma, stress, verlies,...

Door de meridianenleer kunnen we het lichaam ondersteunen om de aanvallen van buitenaf beter te lijf te gaan en de huid en vacht versterken.

Als de harmonie en stroom in het lichaam onderbroken wordt door externe factoren kunnen er verschillende symptomen optreden:

  • Jeuk en gevoeligheid van huid, spieren en weefsel
  • Veranderingen in de doorbloeding van het weefsel (koude en warme plaatsen)
  • Stemmingswisselingen
  • Hengstigheid problematiek
  • Kreupelheid
  • Slechte aanleuning
  • Weigeren, stalondeugden en ander 'stout' gedrag (waarmee uw paard u in werkelijkheid iets wil vertellen)
  • ...

Bij aanhoudende klachten is het steeds aangeraden eerst een dierenarts te contacteren voor het stellen van een correcte diagnose. Osteopathie en/of Shiatsu kan vervolgens complementair worden ingezet. 

Hoe ga ik te werk tijdens een behandeling?

Tijdens een consult help ik allereerst om een gezond voedingspatroon op maat samen te stellen voor uw paard. ‘Je bent wat je eet’ zeg ik altijd, en dit geldt ook voor onze dieren. Een omschakeling naar een gezond voerbeleid kan een geruime tijd in beslag nemen.

Door middel van kinesiologisch testen wordt uitgezocht waar uw paard te veel van heeft of allergisch aan is. Heel belangrijk is om alle afvalstoffen zoals bijvoorbeeld het teveel aan suikers, medicatie, vervuild water,... uit het lichaam te verwijderen zodat deze niet worden opgeslagen in lever, lymfe of fascia. Deze ophopingen van afvalstoffen kunnen zichtbaar worden in de manenkam en/of aan de staartaanzet waardoor paarden ook aantrekkelijke slachtoffers worden voor insecten, en de huid extra gevoelig kan gaan reageren.

Tijdens een Acupressuur/Shiatsu/Cranio behandeling wordt er door gebruik te maken van specifieke acupunctuurpunten extra ondersteuning geboden bij het helpen verwijderen van bepaalde afvalstoffen. Dit vaak in combinatie met aromatherapie om een extra boost te geven. Mijn behandeling bestaat eruit om te kijken naar de oorzaak en niet alleen de symptomen. Er kunnen ook magneten aangebracht worden om een verder werkend resultaat te geven. En als klant bij mij krijg je steeds huiswerk mee om zelf aan de slag te gaan. Je verbetert niet alleen de kwaliteit van je paard maar gaat ook een sterkere diepere band creëren.

Het belang van een gezonde darmflora

Een tweede belangrijk punt in de strijd tegen zomereczeem is de aanpak van de spijsvertering. Met name vooral de darmgezondheid. De darmen vormen een barrière waar stoffen die het lichaam nodig heeft kunnen passeren. Als deze barrière uit balans is kunnen eventuele slechte stoffen de darmwand binnendringen en in de bloedbaan geraken, waardoor de huid uit balans wordt gebracht.
Bij veelvuldig gebruik van medicijnen zoals antibiotica kan de darmwand ook worden aangetast, met een verstoring als gevolg. Zelfs wanneer een merrie drachtig is kan toediening van medicatie worden doorgegeven aan het veulen. Een verstoring ontstaat hier wanneer antibiotica verschillende bacteriën gaan doden, waaronder ook goede bacteriën, die nodig zijn om de darmen optimaal te laten functioneren.

Zomereczeem lotion The Natural Way Laura Cleirens, 100 % natuurlijk, duurzaam en effectief, zomereczeem jeuk staart en maneneczeem SME

Zomereczeem lotion - The Natural Way

 

Tips tijdens het zomereczeemseizoen

Als de huid al reageert kan je best starten met uitwendige verzorgingsmiddelen te gebruiken. De Zomereczeem lotion van The Natural Way kan ik ten zeerste aanraden en heeft al enkele van mijn klanten zeer goed verder geholpen. Ik heb ook al ondervonden dat het insmeren van de onderkant van de staart met de lotion een heel ontspannend en verzachtend gevoel geeft. Verder kan je naar mijn ervaring best een vliegen- of eczeem deken opleggen om verdere aanvallen van insecten te beperken.

Tijdens de warme zomerdagen is zweten er vast wel eens bij. Ik raad aan om je paard na het werk af te spoelen met een spons en een scheut biologische, non-toxische vliegenspray, en daarna te laten rollen in het zand. Door de zandlaag komt er een extra natuurlijke bescherming tegen de mugjes en andere parasieten. Daarna kan je eenvoudig de Zomereczeem lotion aanbrengen.

 

Wens je in contact te komen?

Als je nog vragen hebt na het lezen van dit artikel of je wil graag een behandeling boeken, dan mag je Tine Indekeu vrijblijvend contacteren: 

Tine Indekeu - Sana Equorum  
www.sana-equorum.be    04 97 91 11 65    tina.indekeu@gmail.com    Facebook
Werkzame regio: De Kempen

 

Ontdek hier onze 100 % natuurlijke Zomereczeem lotionMok olieCPL olie, Natuur Shampoo en E-book OERVOER over gezonde voeding voor jeukgevoelige paarden. 

 

Dit artikel werd op The Natural Way gepubliceerd door
Laura Cleirens - 2022.03.01
Nieuwste update: 2024.02.28

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods