GRATIS verzending bij aankoop vanaf € 100,00 in België en Nederland.

Zomereczeem en oorzaken van jeuk bij paarden

Help mijn paard heeft jeuk - is dat nu zomereczeem? 

Vele paarden krijgen onnodig het label zomereczeem opgespeld, want schuren - veroorzaakt door die onhoudbare jeuk - kent vele oorzaken. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende oorzaken van jeuk bij paarden. 

Zomereczeem, jeuk en schuren, oorzaken bij paarden. The Natural Way oplossing.

Foto © Laura Cleirens 

Zomereczeem

Zomereczeem wordt veroorzaakt door een overgevoelige reactie op het speeksel van de vrouwelijke Culicoïdes robertii mug (knut), die bloed nodig heeft om haar eitjes te leggen. In het speeksel van de knut zitten eiwitten waar het paard op reageert door te gaan schuren. 

Overgevoeligheid aan het speeksel van de Culicoïdes robertii mug ontstaat meestal rond het 2e levensjaar maar kan ook eerder of op latere leeftijd optreden. Eens je paard bekend is met zomereczeem, zal dit ieder jaar terugkeren. Preventieve ondersteuning in het voorjaar - vooraleer de vicieuze cirkel van start gaat - is hierbij dan ook aangeraden. 

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de symptomen. Er is momenteel nog geen test op de markt voor particulieren, enkel voor onderzoek, dus testen aan de hand van een huidmonster of bloedonderzoek is zinloos. Bloedonderzoek kan wel inzicht geven over allergieën, leverwaarden, vitamines, mineralen en eventuele andere onderliggende aandoeningen. 

Wij hebben bij The Natural Way een 100 % natuurlijke Zomereczeem lotion op basis van essentiële oliën en zoete amandelolie ontwikkeld die jeukstillend, huid verzorgend, haargroei stimulerend en reinigend werkt. Klik hier voor meer informatie. 

Een eczeemdeken kan helpen, voornamelijk wanneer je deze bij de start van het zomereczeem oplegt (+- februari/maart), maar dit helpt niet bij ieder paard. Een goed voerbeleid is uiterste prioriteit, je leest hier verderop in dit artikel alles over.  

Insulineresistentie (IR)

Insulineresistentie (IR) is een stofwisselingsstoornis waarbij paarden vaak hetzelfde symptoombeeld vertonen als paarden met zomereczeem, maar een te hoog insulinegehalte in hun bloed hebben. Er is een onbalans voeding > energieverbruik. Je herkent deze aandoening meestal aan de vetophopingen (verdikte manenkam) en vetbulten ter hoogte van de rug en billen. Echter zijn er ook magere paarden met insulineresistentie, dus laat je zeker goed informeren en laat bij een vermoeden van IR zeker een bloedonderzoek uitvoeren door de dierenarts. 

Voeding

Voeding is één van de grootste veroorzakers van jeuk bij paarden. Je bent als eigenaar verantwoordelijk voor wat er op of in je paard gaat. 
 
Kies voor kwalitatief droog hooi - geen voordroog of kuil. Simpel gezegd: voer geen 'hooi' waar plastic omheen zit. Enkel hooi met koordjes. 
Vermijd ook zoveel mogelijk krachtvoeders of bijvoeders, vrij van geur-kleur- en smaakstoffen, met een maximum gehalte van 10 % aan suikers en zetmeel en laag in eiwitten. Deze kunnen de spijsvertering aardig in onbalans brengen.
Kies voor granenvrije voeding. Ook luzerne veroorzaakt bij vele paarden jeuk. Ondersteun de darmflora met kruiden, bij voorkeur vers, en varieer met takken van fruitbomen, wilg, hazelaar, populier, es, berk en els. Variation is key! 
Jong gras - vaak op (te) kort begraasde weilanden - barst van de suikers en eiwitten, en bevat te weinig minerale sporenelementen en metalen.
In onze droge zomers snakt de natuur naar water en raakt het gras "gestrest". Intensieve landbouw, (over)- en foutieve bemesting (drijfmest, kunstmest,...) en bodemuitputting liggen hier vaak aan de oorsprong.
Paarden zullen een tekort zoveel mogelijk zelf proberen opvangen door hun voedsel te selecteren. De meeste weides zijn echter te eentonig en niet geschikt voor paarden. De voeding die je paard hier op kan terugvinden is vaak zo beperkt, waardoor hij vaak een te grote hoeveelheid zal eten om zijn tekort toch te kunnen aanvullen. Het nadeel hiervan is dat hij daardoor ook te veel van andere voedingsstoffen gaat opnemen. De spijsvertering zal hierdoor uit balans geraken, met als gevolg dat afvalstoffen zich in het lichaam gaan opstapelen in de vorm van vetreserves. De huid als uitscheidingsorgaan zal dan weer hierop reageren, wanneer de organen overbelast zijn.  

 

Afvalstoffen

Na het het gebruik van medicatie, het geven van een detox kuur of het krijgen van een behandeling van een osteopaat of massagetherapeut, kan ook jeuk ontstaan. Hierbij komen namelijk afvalstoffen vrij die door het lichaam worden afgevoerd en deze kunnen jeuk veroorzaken. De jeuk en het bijhorende schuren houden slechts een relatief korte periode aan. Jeuk is vaak ook een symptoom van genezing.

Medicatie

Medicatie, ontwormingen en entingen. De bijhorende afvalstoffen dienen het lichaam te verlaten en kunnen jeuk veroorzaken. 

Leverdisbalans

Wanneer de werking van de lever verstoord is of overbelast, komt de huid (het grootste orgaan van je paard) in actie om een deel van zijn functie over te nemen, met als gevolg: jeuk en schilfertjes. De dierenarts kan dit onderzoeken a.d.h.v. een bloedonderzoek. 

Hormonale disbalans

Een hormonale onbalans kan ook jeuk veroorzaken. Bij merries is dit vaak in lijn met hun cyclus (of dracht), wat zich voornamelijk uit in staartschuren, maar dit kan ook doorheen het jaar blijven optreden. Vaak is er een verband met voeding. Vraag je dierenarts en/of osteopaat voor een check-up of behandeling. Ook kruiden kunnen soelaas bieden - toepassing onder begeleiding. 

Parasieten

Andere oorzaken zoals wormen, mijten, luizen, schimmels, regenschurft dienen uitgesloten te worden als oorzaak van jeuk. Controleer je paard regelmatig. Een paard in de rui kan ook de kriebels krijgen - iets wat vaak over het hoofd gezien wordt.

Verveling en stress

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een paard is een kuddedier met buitenlucht en beweging als natuurlijke habitat. 24/7 weidegang/paddock met kuddegenoten zou geen luxe mogen zijn - dit is een basisbehoefte van je paard. 

-

Klik hier voor meer informatie over onze Zomereczeem lotion

Download hier onze gratis Zomereczeem Checklist bomvol tips! 

© Laura Cleirens - 2020.09.28