GRATIS verzending vanaf € 50,00 in België en Nederland.

Zomereczeem, jeuk, schilfers en afvalstoffen

Je paard heeft last van dikke, vette huidschilfers en soms zelfs haren die loskomen. Maar waar komt dat plots vandaan? Geen zorgen, dat zijn vrijkomende afvalstoffen!

Afvalstoffen, jeuk, zomereczeem bij paarden, The Natural Way

Afvalstoffen die via de huid vrijkomen © The Natural Way 

Inhoud

  • Afvalstoffen
  • Zomereczeem lotion
  • Extra ondersteuning
  • Meer lezen?

Afvalstoffen

Onder afvalstoffen verstaan we de toxines/restanten van ontworming, medicatie, entingen, voeding, water-lucht- en bodemvervuiling, smaak-en geurstoffen, bestrijdingsmiddelen, schimmels, giftige stoffen, giftige planten,…

Het afvoeren van afvalstoffen is belangrijk om er voor te zorgen dat je paard een goede weerstand blijft behouden en niet ziek wordt. Door gezonde voeding, kruiden, producten en een reinigingskuur of detox worden de gifstoffen afgevoerd die zich in het lichaam hebben opgestapeld en die het paard niet zelf weggewerkt krijgt.

Niet ieder paard is dus in staat om deze afvalstoffen zelf voldoende af te voeren. Sommige organen kunnen overbelast raken, zoals de darmen, lever, nieren, milt, longen en lymfestelsel. Deze organen houden grote schoonmaak in het paardenlichaam door uitscheiding van zweet, urine, mest, uitademing,...  

Wanneer je paard niet voldoende afvalstoffen zelf kan afvoeren, ontstaan er klachten. Je herkent vast wel de paarden met vieze ogen die tranen, gele uitscheiding vertonen of zelfs infecteren. Daarnaast komen ook verzuring, een versnelde of vertraagde huidactiviteit, jeuk, allergieën, neusvloeiing, hoefzweren, galbulten, dikke benen, verminderde conditie en geïrriteerde luchtwegen voor. Ook de huid en vacht kunnen er dof, vettig en schilferig gaan uitzien met een verhoogd risico op mok en zomereczeem. Paarden kunnen vaak moeilijk verharen of ondervinden net problemen met het aanmaken van een dikke wintervacht.

Voor paarden met zomereczeem is een aangepaste voeding en ondersteuning van binnenuit dus zeker aangeraden. Wanneer er een te veel aan afvalstoffen is opgebouwd in het lichaam, wordt je paard aantrekkelijker voor mugjes en vliegen en ontstaat er meer kans op gevoeligheid aan jeuk en een mogelijke ontsteking van de manenkam/staartaanzet. Dit proces van afvalstoffen afvoeren speelt zich voornamelijk af in het voorjaar maar kan ook doorheen het jaar optreden.

Zomereczeem lotion - The Natural Way

Zomereczeem lotion - The Natural Way

Zomereczeem lotion

Indien je paard zomereczeem of andere jeuk gerelateerde klachten heeft, kan onze Zomereczeem lotion helpen. Zomereczeem lotion is een 100 % natuurlijk product op basis van essentiële oliën en zoete amandelolie.
Meteen zichtbaar resultaat! De jeuk en het schuren verdwijnen en de haargroei wordt gestimuleerd.

Door de ondersteunende, reinigende eigenschappen van Zomereczeem lotion kan er bij sommige paarden die afvalstoffen hebben opgebouwd, een korte periode - variërend van enkele dagen tot weken - een vette schilfervorming ontstaan aan de manen en staartaanzet en de overige plaatsen waar de lotion wordt aangebracht. Dit kan eventueel gepaard gaan met een gevoelige huid.

De viezigheid komt via de huid - het grootste uitscheidingsorgaan - naar buiten in de vorm van schilfers. De oude huid wordt los gelaten wanneer de opgeslagen afvalstoffen worden afgevoerd en het lichaam gereinigd. Een knap staaltje werk van het zelfgenezend vermogen en Moeder Natuur!

Wanneer de huid even te gevoelig is, breng dan zachtjes een dun laagje Zomereczeem lotion aan of sla een dag behandeling over tot de gevoeligheid is geminderd.

 Afvalstoffen, jeuk, zomereczeem paard, schilfers, The Natural Way

Afvalstoffen die via de huid vrijkomen © The Natural Way 

Extra ondersteuning

Het optreden van dit proces kan ook een indicator zijn - een aanwijzing van het lichaam dat er ondersteuning nodig is op andere vlakken, zoals de organen, en/of er sprake is van een verminderde weerstand. Bespreek dit met je (holistische) dierenarts of therapeut en voer eventueel ook een bloedonderzoek uit. 

De basis is steeds van groot belang: vers drinkwater, aangepaste en gezonde voeding, voldoende beweging, kruiden, eventuele detox en/of ondersteuning d.m.v. massage, manuele lymfedrainage, etc. 

Meer lezen?

In onze andere artikels kan je nog veel informatie terug vinden over voeding, kruiden, detox, oorzaken van jeuk, mok en zomereczeem. 

-

Ontdek hier onze 100 % natuurlijke Zomereczeem lotion en Mok olie!

-

© Laura Cleirens - 2021.06.05
Laatst geüpdatet: 2021.10.26