GRATIS verzending vanaf € 50,00 | Verzending: € 5,95 | Dagelijks verzending

Zomereczeem, jeuk, schilfers en afvalstoffen

The Natural Way - gespecialiseerd in jeuk en huidklachten en het natuurlijk behandelen van zomereczeem, mok en CPL.

Je paard heeft last van dikke, vette huidschilfers en soms zelfs haren die loskomen. Waar komt dat plots vandaan?
Het zijn vrijkomende afvalstoffen!

Afvalstoffen, jeuk, zomereczeem bij paarden, The Natural Way

Afvalstoffen die via de huid vrijkomen © The Natural Way 

Inhoud

  • Afvalstoffen
  • Zomereczeem lotion
  • Extra ondersteuning
  • Meer lezen?

"Het optreden van dit proces is een indicator - een aanwijzing van het lichaam dat er ondersteund of verder gekeken dient te worden naar onderliggende oorzaken."

Afvalstoffen

Onder afvalstoffen verstaan we de toxines/restanten van ontworming, medicatie, entingen, voeding, water-lucht- en bodemvervuiling, smaak-en geurstoffen, bestrijdingsmiddelen, schimmels, giftige stoffen, giftige planten,…

Het afvoeren van afvalstoffen is belangrijk om er voor te zorgen dat je paard een goede weerstand blijft behouden en niet ziek wordt. Door een reinigingskuur of detox (enkel onder begeleiding), MLD behandeling en/of gezond voerbeleid worden de gifstoffen afgevoerd die zich in het lichaam hebben opgestapeld. Een gezond paard regelt dit proces helemaal zelf en heeft geen ondersteuning nodig.

Niet ieder paard is echter in staat om deze afvalstoffen zelf voldoende af te voeren. Sommige organen kunnen overbelast raken, zoals de darmen, lever, nieren, milt, longen en lymfestelsel. Deze organen houden grote schoonmaak in het paardenlichaam door uitscheiding van zweet, urine, mest, uitademing,...  

Wanneer je paard niet voldoende afvalstoffen zelf kan afvoeren, ontstaan er klachten. Je herkent vast wel de paarden met vieze ogen die tranen, gele uitscheiding vertonen of zelfs infecteren. Daarnaast komen ook neusvloeiing, hoefzweren, galbulten, dikke benen, verminderde conditie en geïrriteerde luchtwegen voor. Ook de huid en vacht kunnen er dof, vettig en schilferig gaan uitzien met een verhoogd risico op mok, zomereczeem, hoefbevangenheid, insuline resistentie (IR), EMS, etc. Paarden kunnen vaak moeilijk verharen of hebben problemen met het aanmaken van een dikke wintervacht.

Paarden met zomereczeem en andere jeuk gerelateerde klachten hebben meestal moeite met het verwerken van deze afvalstoffen, waardoor klachten (symptomen) zoals jeuk, schuren, wondjes, doffe vacht, huidproblemen, etc. zichtbaar worden.

Wanneer er een te veel aan afvalstoffen is opgebouwd wordt je paard aantrekkelijker voor mugjes en vliegen en ontstaat er meer jeukgevoeligheid en een mogelijke ontsteking van de manenkam/staartaanzet. Dit is ook van toepassing bij paarden die foutieve voeding krijgen en overgewicht hebben.

Een detox kan veel zomereczeem-gerelateerde klachten verhelpen, MAAR doe dit enkel in samenspraak met een holistisch dierenarts, voedingsexpert of therapeut. WANT wanneer je paard een teveel aan afvalstoffen heeft, en deze niet of moeilijk zelfstandig kan verwerken, kan een detox ook nefaste gevolgen hebben (zoals extra jeuk, mok, hoefbevangenheid,...). Ga dus niet op eigen houtje experimenteren.

Lees ook: De zin en onzin van detoxen – The Natural Way

Zomereczeem lotion - The Natural Way

Zomereczeem lotion - The Natural Way

Zomereczeem lotion

Indien je paard zomereczeem of andere jeuk gerelateerde klachten heeft, kan onze Zomereczeem lotion helpen. Zomereczeem lotion is een 100 % natuurlijk en duurzaam product op basis van etherische oliën en zoete amandelolie.
Meteen zichtbaar resultaat! De jeuk en het schuren verdwijnen en de haargroei wordt gestimuleerd.

Door de ondersteunende, reinigende eigenschappen van Zomereczeem lotion kan er bij sommige paarden die afvalstoffen hebben opgebouwd, een korte periode (+- 1-2 weken) een vette schilfervorming ontstaan aan de manen en staartaanzet, eventueel gepaard met een gevoelige huid.
Door de oude huid los te laten en nieuwe te vormen, worden opgeslagen afvalstoffen afgevoerd en het lichaam gereinigd. Moeder Natuur doet haar werk en gebruikt hierbij het grootste orgaan van het paard: de huid.

Het optreden van dit proces is een indicator - een aanwijzing van het lichaam dat er ondersteund of verder gekeken dient te worden naar onderliggende oorzaken. 
Bespreek dit met je (holistische) dierenarts of therapeut en laat eventueel ook een bloedonderzoek en/of allergietest uitvoeren. 

Wanneer de huid even te gevoelig is, breng dan zachtjes een dun laagje Zomereczeem lotion aan of sla een dag behandeling over tot de gevoeligheid is geminderd.

 Afvalstoffen, jeuk, zomereczeem paard, schilfers, The Natural Way

Afvalstoffen die via de huid vrijkomen © The Natural Way 

Extra ondersteuning

De basis is steeds van groot belang: vers drinkwater, aangepaste en gezonde voeding, voldoende beweging, kruiden, eventuele detox en/of ondersteuning d.m.v. massage, manuele lymfedrainage (MLD), acupressuur / acupunctuur, etc. 

Meer lezen?

In onze andere artikels kan je nog veel informatie terug vinden over voeding, kruiden, detox, oorzaken van jeuk, mok en zomereczeem. 

 

Ontdek hier onze 100 % natuurlijke Zomereczeem lotionMok olieCPL olie en E-book OERVOER over gezonde voeding voor jeukgevoelige paarden. 

 

© Laura Cleirens - 2021.06.05
Laatst bewerkt: 2023.09.13

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods