GRATIS verzending vanaf € 50,00 in België en Nederland.

Wat is zomereczeem bij paarden?

Zomereczeem bij paarden... Wat is het, hoe herken je het, en wat is de behandeling?

 

Wat is zomereczeem bij paarden? The Natural Way, zomereczeem lotion

Foto paard © Laura Cleirens 

Wat is zomereczeem?

Zomereczeem is een aandoening bij paarden, die gepaard gaat met milde tot zeer heftige jeuk waarbij de staart, manen en huid beschadigd raken. Paarden proberen van de jeuk af te raken, door zich te schuren. Dit kan aan de staldeur, een boom, omheining of zelfs de bodem zijn. Alles dient om maar van die verschrikkelijke jeuk af te geraken!

Hoe wordt de diagnose van zomereczeem gesteld? 

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de symptomen: jeuk, schuren aan manen en staart - eventueel ook aan hoofd, hals en buiknaad - dit laatste heet midline dermatitis. Daarnaast kunnen ook kale plekken en soms tot bloedens toe wonden en verdikte huid aan de manenkam en staartwortel (de bekende "rimpels") voorkomen. Een andere benaming voor zomereczeem is sweet itch of staart- en maneneczeem (SME). 

Wat veroorzaakt deze jeuk bij paarden? 

Zomereczeem wordt veroorzaakt door een overgevoelige reactie op het speeksel van de vrouwelijke Culicoïdes robertii mug (knut), die bloed nodig heeft om haar eitjes te leggen. In het speeksel van de knut zitten eiwitten waar het paard op reageert door te gaan schuren. 

Overgevoeligheid aan het speeksel van de Culicoïdes robertii mug ontstaat meestal rond het 2e levensjaar maar kan ook eerder of op latere leeftijd optreden. Eens je paard bekend is met zomereczeem, zal deze gevoeligheid ieder jaar terugkeren. Preventieve ondersteuning a.d.h.v. een detox in het voorjaar - vooraleer de vicieuze cirkel van start gaat - is hierbij dan ook aangeraden.  

De activiteit van de Culicoïdes robertii mug wisselt naar gelang de weersomstandigheden, maar gemiddeld ligt dit rond eind februari tot en met november, naargelang de temperaturen en weersomstandigheden, en met een piek in de zomermaanden. Van zodra de temperatuur naar 10 °C stijgt, loopt je paard risico. Dit is dan ook de moment om voor te zijn, door vroegtijdig te beginnen behandelen met onze Zomereczeem lotion, en/of een eczeem deken op te leggen. 

Of je paard overgevoelig gaat reageren op de beet van de Culicoïdes robertii mug kan je niet voorspellen. Echter is er wel sprake van een bepaalde erfelijkheid. Ook bepaalde rassen zijn gevoeliger om een allergie te ontwikkelen, denk maar aan de Mini, Shetlander, IJslander, Haflinger, Fries en Fjord, maar ook koudbloeden. 

Qua huisvesting is een open vlakte als weiland ideaal, want de mugjes houden niet van wind. Probeer zoveel mogelijk besloten vlaktes met bomen, struiken en stilstaand water (beekjes en vijvers) te vermijden. Gun je paard kuddegang met soortgenoten om samen met te kroelen (tevredenheid!) en voldoende schuilmogelijkheden (afdak, open stal,...). Gun je paard ook de mogelijkheid om zich te schuren - dit klinkt tegenstrijdig - maar beeld je even in dat je ontzettende jeuk hebt maar niet krabben mag... 

De Culicoïdes robertii muggen zijn het meest actief bij zonsopgang en -ondergang. Ze houden niet van zonlicht, maar dit sluit helaas niet uit dat ze ook overdag actief zijn. Het is een hele klus maar het kan helpen om je paard op die momenten extra te beschermen door op te stallen of een eczeemdeken op te leggen. Vliegen- en/of dazensprays werken onvoldoende om de mug op afstand te houden.  

Zomereczeem lotion - The Natural Way

Zomereczeem lotion - The Natural Way

Hoe kan je zomereczeem behandelen? 

Bloedonderzoek geeft inzicht over allergieën, leverwaarden, vitamines, mineralen en eventuele andere onderliggende aandoeningen. Dit is dus een zeker aan te raden stap bij een vermoeden van zomereczeem. Er is nog geen medicijn op de markt, maar het is absoluut mogelijk om zomereczeem te managen! 

Wij, The Natural Way, hebben een 100 % natuurlijke Zomereczeem lotion op basis van essentiële oliën en zoete amandelolie ontwikkeld die jeukstillend, huid verzorgend, haargroei stimulerend en reinigend werkt.

Deze breng je bij start eenmaal daags aan op de plaatsen waar geschuurd wordt, en na enkele weken kan je afbouwen naar een behandeling van enkele dagen per week. 

Daarnaast is een correcte voeding voor je paard van zeer groot belang. We verwijzen hiervoor graag door naar dit artikel. 

Een eczeemdeken kan helpen, voornamelijk wanneer je deze bij de start van het zomereczeem oplegt (+- februari/maart t.e.m. +- november), maar dit helpt niet bij ieder paard. Een goed voerbeleid is uiterste prioriteit om je paard met zomereczeem te ondersteunen en de jeuk te doen afnemen. Je leest hier alles over in dit artikel. 

 

Ben je na het lezen van dit artikel nog niet helemaal zeker of je paard last heeft van zomereczeem? Misschien twijfel je nog of hij lijdt aan een andere jeuk gerelateerde aandoening? Lees dan zeker dit volgende artikel, waarin alle oorzaken van jeuk bij paarden beschreven worden. 

© Laura Cleirens - 2021.01.17

Laatst geüpdatet: 2021.05.11