GRATIS Versand ab € 60,00 | Täglicher und weltweiter Versand

Paardenkruiden: Zomerbloeiers

The Natural Way - gespecialiseerd in jeuk en huidklachten en het natuurlijk behandelen van zomereczeem, mok en CPL.


In ons gratis E-book PAARDENKRUIDEN leer je 50 soorten kennen!


Kruiden als variatie in de voeding of als gezonde snack aanbieden. Het is hip, maar eigenlijk al duizenden jaren het basisvoedsel van paarden. Wanneer er verstandig met deze plantenkennis wordt omgesprongen, kan je je paard verwennen met een lekkere verrijking op zijn of haar rantsoen. Vanuit haar jarenlange passie als herborist geeft Laura Cleirens van The Natural Way hier een overzicht van planten die je - veilig en met mate -
vanaf de zomer tot in de herfst kan plukken, de werking en toepassing hiervan en extra tips.

Inhoud

  • Hoeveel kruiden mag een paard dagelijks eten?
  • Overzicht van veilige en eetbare planten voor paarden - zomer
    • Harig wilgenroosje (Epilobium hirsutum)
    • Distel (Carduus)
    • Korenbloem (Centaurea cyanus)
    • Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris)
    • Grote brandnetel (Urtica dioica)
    • Paardenbloem (Taraxacum officinale)
    • Heelblaadjes (Pulicaria dysenterica)
    • Perzikkruid (Persicaria maculosa)
    • Vogelwikke (Vicia cracca)
    • Goudsbloem (Calendula officinalis)
    • Rimpelroos/Bottelroos (Rosa rugosa)
    • Egelantier (Rosa rubiginosa)
    • Meidoorn (Crataegus)
    • Grote klit/Grote klis (Arctium lappa)
    • Robertskruid (Geranium robertianum)
    • Moerasspirea (Filipendula ulmaria)
    • Herderstasje (Capsella bursa-pastoris) 
    • Ereprijs (Veronica)
    • Smalle weegbree (Plantago lanceolata)
    • Grote weegbree (Plantago major)
    • Haagwinde (Calystegia sepium)
    • Vogelmuur (Stellaria media)
    • Zonnebloem (Helianthus annuus)
    • Madeliefje (Bellis perennis)
    • Echte kamille (Matricaria chamomilla)
    • Duizendblad (Achillea millefolium)
    • Kleefkruid (Galium aparine)
    • Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris)
  • Eindwoord

 

Hoeveel kruiden mag een paard dagelijks eten?

Al de kruiden in dit artikel zijn veilig en geschikt om ter afwisseling te voeren aan je paard, zowel ter ondersteuning van klachten als om je paard in goede gezondheid te houden. Selecteer enkele kruiden, pluk ze vers in een schone omgeving en voer 1 handje per dag (50-100gr.), droog ze voor in de wintermaanden of koop ze gedroogd en houd je aan de aanbevolen hoeveelheid die vermeld staat op de verpakking.

Overzicht van veilige en eetbare planten voor paarden - zomer

Harig wilgenroosje (Epilobium hirsutum) Eetbare en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden - Herborist Laura Cleirens The Natural Way

Harig wilgenroosje (Epilobium hirsutum)

Bloeitijd: +- juni t.e.m. september.

Het Harig wilgenroosje is slechts één van de veel voorkomende wilgenroosjes. Deze vertoeft graag rondom sloten en oevers. 

Wilgenroosjes hebben een pijnstillende en ontstekingsremmende werking en zijn heilzaam bij wonden, huidontstekingen en klachten aan de waterwegen. 

De bladeren bevatten veel vitamine C, looistoffen, slijmstoffen, etc. 

Akkerdistel (Cirsium arvense) - Eetbare en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden - Herborist Laura Cleirens The Natural Way

Distel (Carduus)

Bloeitijd: +- juli t.e.m. september.

Distels zijn er in alle soorten en maten. Ze worden door de scherpe stekels niet door alle paarden gegeten, maar velen zijn er dol op. Je kan de gehele plant aanbieden.

Distels hebben een antibacteriële en antioxiante werking.  

Hier op de foto: Akkerdistel (Cirsium arvense).  

 Korenbloem (Centaurea cyanus) - Eetbare en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden, Herborist Laura Cleirens The Natural Way

Korenbloem (Centaurea cyanus)

Bloeitijd: +- juni t.e.m. augustus.

Deze diepblauwe bloemen hebben een samentrekkende en heilzame werking op de huid en ogen. Korenbloem heeft een bloedzuiverende en ontgiftende werking, en kan dus ingezet worden bij spier- en gewrichtsklachten. Daarnaast hebben de bloemen ook nog een koortswerende werking en dragen ze bij aan een versterkte gezondheid.

De bloemen bevatten slijmstoffen, bitterstoffen, looistoffen, etc. 

Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris) - Eetbare en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden - Herborist Laura Cleirens The Natural Way

Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris)

Bloeitijd: +- juni t.e.m. september.

Bevat een hoog gehalte slijmstoffen dat een beschermlaagje legt over ontstoken slijmvliezen, en verzachtend werkt bij irritatie. Daarom wordt Groot kaasjeskruid vaak ingezet bij oogproblemen, maar ook bij hoest, bronchitis, mond-, keel- en spijsverteringsklachten.

Het heeft een heilzame werking op de huid, bij allergie en wonden en werkt ontstekingsremmend en antibacterieel. 

Groot kaasjeskruid bevat een hoge concentratie slijmstoffen, looistoffen, essentiële oliën en vitaminen A, B en C. 

 

Grote brandnetel (Urtica dioica) - Eetbare en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden - Heborist Laura Cleirens The Natural Way

Grote brandnetel (Urtica dioica)

Bloeitijd: +- juni t.e.m. november.

Brandnetel is een fantastische maar ondergewaardeerde plant voor gebruik bij paarden. Je kan deze afknippen aan de rand van je weiland en enkele uren op de weide laten drogen. Van zodra de prik er uit is, gaat je paard deze vanzelf opeten. Een ideale én gezonde snack ter afwisseling! Je kan deze ook drogen zodat je een wintervoorraad hebt. 

Deze plant heeft een bloed- en lymfe zuiverende, ontzurende en ontgiftende werking. Het geeft de immuniteit/weerstand van je paard een boost, dus pluk in het voorjaar zeker de verse toppen. 

Brandnetels zijn een ideale toevoeging van het rantsoen wanneer je paard last heeft van zomereczeem, mok en andere klachten. Ze zijn goed voor de huid, urinewegen, spijsvertering, allergieën, reumatische- en gewrichtsklachten en ondersteunen het algemeen welzijn. 

Brandnetels zijn een bron van vitamines: A, B, C, D, E en K, tannines, mierenzuur, flavonoïden, mineralen: calcium, kalium, natrium, ijzer, silicium en bitterstoffen, histamine, acetylcholine en meer.

Note: sommige paarden kunnen gevoelig reageren op brandnetels. 

Paardenbloem (Taraxacum officinale) gezonde paarden kruiden The Natural Way Laura Cleirens zomerbloeiers

Paardenbloem (Taraxacum officinale) 

Paardenbloem, ook bekend als "pisbloem", wordt gebruikt in een reiningingskuur in het voorjaar, waarover je alles kan lezen in ons artikel 'Detox voor paarden'. 

Paardenbloem stimuleert de lever en werkt urine afdrijvend. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel en verhoogd daarnaast ook de weerstand, waarvan paarden met zomereczeem en/of andere klachten baad zullen hebben. 

In het voorjaar kan je de bloemen plukken en verse bladeren voeren. In het najaar kan je wortel uitgraven, waar dan alle krachten in opgeslagen zitten.

Bevat bitterstoffen, vitamine B1, B2, B3, C en bètacaroteen, flavonoïden, calcium, magnesium en meer. 

Heelblaadjes (Pulicaria dysenterica) Eetbare en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden, Herborist Laura Cleirens The Natural Way

Heelblaadjes (Pulicaria dysenterica)

Bloeitijd: +- juli t.e.m. september.

Heelblaadjes bloeit van juli t.e.m. september en lijkt op kleine zonnebloemen. 

Over de geneeskrachtige werking is nog niet veel bekend, maar vroeger zou deze zijn gebruikt ter bestrijding van vlooien en dysenterie - zoals de Latijnse naam al doet vermoeden. 

Perzikkruid (Persicaria maculosa) Eetbare en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden - Herborist Laura Cleirens The Natural Way

Perzikkruid (Persicaria maculosa)

Bloeitijd: +- juni t.e.m. oktober.

Perzikkruid bloeit van juni t.e.m. oktober en is ook gekend als Christuskruid omwille van de zwarte "bloederige handafdruk" van Jezus Christus op de bladeren.

Deze plant heeft een heilzame werking bij blaas- en nierklachten en bij maagproblemen, zoals maagzweren. Daarnaast kan deze plant ook worden aangewend bij reumatische klachten en wonden.

Perzikkruid bevat o.a. looistoffen. 

Wikke, vogelwikke (Vicia) Eetbare en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden, Herborist Laura Cleirens The Natural Way

Vogelwikke (Vicia cracca)

Bloeitijd: +- juni t.e.m. augustus.

Er zijn in België en Nederland veel verschillende soorten wikke, dewelke bloeien van mei t.e.m. juli. Ze zijn allen eetbaar.

NOTE: Omdat Wikkesoorten familie zijn van de vlinderbloemigen, kunnen ze bij grote hoeveelheden jeuk veroorzaken bij paarden die gevoelig zijn aan zomereczeem en andere jeukerige klachten. 

Goudsbloem Calendula officinalis - veilig en eetbaar voor paarden - The Natural Way

Goudsbloem (Calendula officinalis)

Bloeitijd: +- mei t.e.m. eerste nachtvorst.

De vrolijke Goudsbloem is een door menig gekende plant uit siertuinen, die over een ruim geneeskrachtig arsenaal beschikt. Deze plant is eenjarig en ca. 30-50 cm hoog met oranje of gele bloemen en kleverige stengels en bladeren.

Vroeger beschouwde men de Goudsbloem als weersvoorspeller: als om 7 uur 's ochtends haar bloemen nog dicht waren, kwam er die dag regen.

Deze plant werkt ontstekingsremmend, antibacterieel, antiviraal en cel regenererend. Ze zit boordevol etherische olie, bitterstoffen, slijmstoffen, flavonoïden, saponinen, carotenoïde en xanthophyllen.

Je kan Goudsbloem gebruiken ter ondersteuning bij volgende klachten:

- Wonden: stimuleert de genezing van alle soorten wonden: open wonden, snij- en schaafwonden, operatiewonden, etterende wonden,...
- Bloed: bloedzuiverend en stimuleert de bloedsomloop.
- Huid: schimmels, zomereczeem, jeuk, uitslag, wondjes, droge huid, kloven,...
- Spijsvertering: maag- en darmklachten (zweren),...

Rimpelroos (Rosa rugosa) Rozenbottel - Eetbare en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden - Herborist Laura Cleirens The Natural Way

Rimpelroos/Bottelroos (Rosa rugosa)

Bloeitijd: +- mei t.e.m. augustus.

Rozenbottels, de vruchten van deze heester hebben een ondersteunende werking bij een lage weerstand, vermoeidheid, verkoudheden en klachten aan de keel en luchtwegen. 

Daarnaast ondersteunen ze het lichaam bij vitaminetekort, bloedarmoede en spier- en gewrichtsklachten. De bottels hebben een ontstekingsremmend effect en zijn adstringerend. Daarom kan je ze ook gebruiken bij paarden met diarree.

Rozenbottels bevatten voornamelijk veel vitamine C en biotine, waardoor ze uitstekend zijn voor de gezondheid van huid, haar en hoeven, maar ook vitamine A, B1 en B2.

Egelantier (Rosa rubiginosa) Eetbare struik/planten/kruiden voor paarden, omheining, eetbare haag The Natural Way Laura Cleirens

Egelantier (Rosa rubiginosa)

Zie Rimpelroos.

Bloeitijd: +- juni t.e.m. augustus.

Meidoorn (Crataegus) - Eetbare en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden - Herborist Laura Cleirens The Natural Way 

Meidoorn (Crataegus)

Bloeitijd: +- mei t.e.m. juni. Vruchten in de zomermaanden.

Meidoorn bloeit met geurige witte bloemen in mei en juni. Deze struik kan wel tot 10 meter hoog worden, en werd vroeger gebruikt als afrastering. Meidoorn bevat scherpe naalden, maar de jonge scheuten kunnen veilig gegeten worden. 

Meidoorn is een bron van vitamine C en antioxidanten. Het wordt aangewend bij stress en spanningen en ter ondersteuning bij hartklachten, bloeddrukregulatie en de bloedsuikerspiegel. Hiervoor kunnen de bloemen, blaadjes en bessen worden aangewend. 

NOTE: Meidoorn geef je steeds met mate!  

Grote klit (Arctium lappa) - Eetbare en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden, Herborist Laura Cleirens The Natural Way

Grote klit / Grote klis (Arctium lappa)

Bloeitijd: +- juni t.e.m. augustus.

Deze invasieve, robuuste plant herkennen we vast allemaal wel. Menig paardenvriend heeft al met gefrustreerde blik z'n paard uit het weiland gehaald, met een ontploffing aan zaden van de Grote klit in z'n manen en staart... Een werkje om deze er weer allemaal uit te halen. Herkenbaar? 

De betekenis van 'lappa' is 'grijpen', wat dus nog eens de naam verduidelijkt.

De wortel van de Grote klit wordt gebruikt bij huidaandoeningen zoals roos (huidschilfers) en haaruitval. Het ondersteunt de wondheling, werkt bloedzuiverend en ontsmettend. Daarnaast kan deze nog worden aangewend bij reumatische klachten, en werkt deze ontgiftend en leverstimulerend.

Grote klit bevat o.a. vitaminen C, B1, B2, B3, B6, E en biotine; en mineralen silicium, fosfor, ijzer, zin, natrium, zwavel, mangaan, etc.  

Robertskruid (Geranium robertianum) - Eetbare en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden - Heborist Laura Cleirens The Natural Way

Robertskruid (Geranium robertianum) 

Bloeitijd: +- april t.e.m. november.

Robertskruid is volledig behaard en kan je herkennen aan de rode stengel. Deze geneeskrachtige plant heeft een suiker regulerende, krampstillende en samentrekkende werking, waardoor deze gebruikt kan worden bij diarree en bloedingen. Daarnaast kan dit kleine plantje nog gebruikt worden bij ontstekingen aan de huid, mond en ogen. 

Bevat veel vitamine C, looistoffen, tannines, bitterstoffen en etherische olie.

Moerasspirea (Filipendula ulmaria) - Eetbare en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden - Herborist Laura Cleirens The Natural Way 

Moerasspirea (Filipendula ulmaria)

Bloeitijd: +- juni t.e.m. augustus.

Deze zachtromige bloesems zijn erg herkenbaar en ontdek je meestal langs oevers en sloten. 

Moerasspirea werkt bloedzuiverend en ontgiftend, ter ondersteuning bij het afvoeren van afvalstoffen (oedemen, eczemen,...) en heeft een gunstige werking op spieren en gewrichten. Deze heeft een pijnstillende werking (hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn) en helpt bij blaas-en nierproblemen.

Moerasspirea bevat looistoffen, essentiële oliën, calcium, ijzer, slijmstoffen etc.

Herderstasje (Capsella bursa-pastoris) - Eetbare en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden - Herborist Laura Cleirens The Natural Way

Herderstasje (Capsella bursa-pastoris) 

Bloeitijd: +- maart t.e.m. september. Winterhard.

Herderstasje is te herkennen aan de hartvormige tasjes die ze vol fierheid met zich meedraagt. Het is een aansterkende plant met een bloed- en urine zuiverende werking. Heeft hormoon regulerende eigenschappen. 

Bevat looistoffen, saponine, vitamine B, C en K, en o.a. mineralen als kalium, calcium, natrium, zink, silicium en ijzer. 

 

Ereprijs (Veronica) - Eetbare en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden - Herborist Laura Cleirens The Natural Way

Ereprijs (Veronica) 

Bloeitijd: +- mei t.e.m. juli.

De verschillende soorten Ereprijs hebben blauw-paarse kleine bloemetjes en hebben een bloedzuiverende werking. Ze zijn dus een fijne toevoeging voor paarden die last hebben van zomereczeem, mok, CPL, etc. Ze hebben daarnaast een heilzame werking op de ademhalingswegen en het darmstelsel. 

Ereprijs bevat looizuur, bitterstoffen, saponinen, etherische olie, etc. 

 

Smalle weegbree (Plantago lanceolata) - Eetbare en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden - Herborist Laura Cleirens The Natural Way 

Smalle weegbree (Plantago lanceolata)

Bloeitijd: +- april t.e.m. oktober.

Smalle weegbree is een echte paardenplant die je veilig kan voeren - maar steeds met mate. Het is een zeer algemeen voorkomende wilde plant van ca. 20 cm tot 50 cm die praktisch in iedere grasberm te vinden is, én een aanwinst voor je paardenweide vormt. Je kan deze plant herkennen aan de lancetvormige bladeren die in rozetvorm groeien en kleine witte bloemetjes vormen rond de aar. 

Smalle weegbree is een natuurlijk antibioticum en een bron van vitamine C en K, ijzer, zink, calcium, koper en silicium en bovendien erg geneeskrachtig.

Je kan deze plant ter ondersteuning aanbieden bij volgende klachten:

- Longen en luchtwegen: droge hoest, bronchitis, slijmen, infecties, COPD, astma en allergieën.
- Wondgenezing: bloed reinigend en bloedstollend en kan als brijomslag toegepast worden bij schrammen, snijwonden, bijtwonden en open wonden.
- Huid, vacht en hoeven: zomereczeem, hoefbevangenheid, ruwe huid, wondjes en korstjes.
- Spijsvertering: ontstekingen, darm- en maagzweren.
- Urinewegen: positieve invloed op blaas en nieren.

Grote weegbree (Plantago major) - Eetbare en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden - Herborist Laura Cleirens The Natural Way

Grote weegbree (Plantago major)

Zie Smalle weegbree.  

Haagwinde (Calystegia sepium) - Eetbare en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden - Herborist Laura Cleirens The Natural Way

Haagwinde (Calystegia sepium)

Bloeitijd: +- juni t.e.m. oktober.

De Haagwinde werkt zich langs menig omheining omhoog en is een fervente woekeraar.

De wortels en bladeren zijn eetbaar voor paarden. Over een eventuele medicinale werking is voorlopig nog maar weinig bekend.

Bevat o.a. looistoffen, glycosiden, etc.

Vogelmuur (Stellaria media) - Eetbare en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden - Herborist Laura Cleirens The Natural Way

 

Vogelmuur (Stellaria media)

Bloeitijd: +- hele jaar rond.

Vogelmuur is haast het hele jaar door in de natuur te vinden, dus als je geluk hebt, ook op of rondom je weiland. Wanneer ze bloeit herken je haar aan de minuscule witte bloemetjes.

Vogelmuur heeft een onstekingswerende en versterkende werking, verzacht jeuk en werkt vochtafdrijvend. Het ondersteunt de immuniteit en werkt bij ontstekingen. Ideaal bij paarden die last hebben van zomereczeem, mok, CPL, etc. 

Pluk doorheen het jaar en biedt vers aan.

Bevat vitamine C, saponinen, silicium, kalium, magnesium en meer.

Zonnebloem (Helianthus annuus) - Veilig eetbaar en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden - Herborist Laura Cleirens The Natural Way

Zonnebloem (Helianthus annuus)

Bloeitijd: +- t.e.m. oktober.

De gehele plant is veilig en eetbaar voor paarden.

De zonnebloempitten bevatten veel vezels en plantaardige eiwitten, maar ook calcium, ijzer, vitamines B1 en B2 en omega-6 essentiële vetzuren.

Madeliefje (Bellis perennis) - - Eetbare en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden - Herborist Laura Cleirens The Natural Way

 

Madeliefje (Bellis perennis)

Bloeitijd: +- mei t.e.m. augustus.

Madeliefjes worden niet door alle paarden graag gegeten, maar ze werken zeer bloedzuiverend, helpen de darmflora te herstellen na een antibioticumkuur, hebben een goede invloed op de huid en werken weerstandsversterkend. 

Echte kamille (Matricaria chamomilla) - Eetbare en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden - Herborist Laura Cleirens The Natural Way

Echte kamille (Matricaria chamomilla)

Bloeitijd: +- mei t.e.m. september.

Echte kamille werkt ontstekingsremmend en pijnstillend, en heeft een verzachtend effect bij allergieën en de spijsvertering.

Pluk doorheen het jaar vers en biedt zo aan, of droog de bloemhoofdjes voor de wintermaanden. 

Bevat bitterstoffen, etherische oliën, slijmstoffen, looistoffen, flavonoïden, fosfor, calcium, vitamine B en C en meer. 

Duizendblad (Achillea millefolium)- Eetbare en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden - Herborist Laura Cleirens The Natural Way 

Duizendblad (Achillea millefolium)

Bloeitijd: +- juni t.e.m. oktober.

Duizendblad is een kruid met een immuniteit versterkende en bloedzuiverende werking en het oefent een positief effect uit op de spijsvertering en maagwerking. 

Duizendblad bevat essentiële oliën, vitamine B1 en B2, flavonoïden, looistoffen, alkaloïden fenolzuren, calcium, natrium, kalium, fosfor en meer.

Je kan duizendblad vers of gedroogd aanbieden. 

NOTE: Niet gebruiken tijdens de dracht! 

Kleefkruid (Galium aparine) - Eetbare en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden - Herborist Laura Cleirens The Natural Way

Kleefkruid (Galium aparine)

Bloeitijd: +- mei t.e.m. oktober.

Kleefkruid is de perfecte ondersteuning voor paarden die last hebben van zomereczeem, mok, en chronisch progressief lymfoedeem (CPL). 

Dit kruid blijft niet enkel aan je kledij of aan de vacht van dieren hangen, het voert ook afvalstoffen uit je paard zijn lichaam af. Daarnaast helpt het bij ontstekingen, weefselherstelling en jeuk en heeft het een bloedzuiverende werking. 

Je kan kleefkruid vers aan je paard geven.

Bevat flavonoïden, cumarine, organische zuren, bittere iridoïden en meer. 

Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris) - Eetbare en geneeskrachtige planten/kruiden voor paarden - Herborist Laura Cleirens The Natural Way

Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris)

Bloeitijd: +- april t.e.m. juli.

Deze grote schermbloemige plant wordt vaak verward, maar is een echte voorjaarsbloeier, ideaal om te leren determineren in het voorjaar dus. 

Fluitenkruid kan een mooie aanvulling vormen als voorjaarschoonmaker en oppepper, dankzij de reinigende eigenschappen.

De gehele plant - van wortel t.e.m. bloemen zijn eetbaar en mineraalrijk. Wanneer de plant is uitgebloeid, kan je je paard nog steeds verwennen met het loof.

 

Ontdek hier onze 100 % natuurlijke Zomereczeem lotionMok olieCPL olie, Natuur Shampoo en E-book OERVOER over gezonde voeding voor jeukgevoelige paarden. 

 

Benieuwd naar welke kruiden in de lente bloeien? Klik hier

Disclaimer: Voorzichtigheid en het gebruik van gezond verstand is steeds geboden. Dit artikel is niet bedoeld als noch vervangt het medisch advies. De auteur is niet aansprakelijk voor verkeerd gebruik van planten of foutieve interpretatie van de informatie die hier wordt verschaft.

© Laura Cleirens - 2021.09.01
Laatst geüpdatet: 2024.09.20

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods