GRATIS verzending vanaf € 50,00 in België en Nederland.

Detox voor paarden

Voor het ene paard is het een wondermiddel, voor het andere een ondersteunende stap in de juiste richting. Maar wat is nu juist een detox of reinigingskuur voor je paard?

Allereerst gaan we een kijkje nemen bij de wilde paarden om hun ingenieuze systeem beter te kunnen begrijpen.

Konik paard in natuurgebied

Foto © Laura Cleirens 

Wilde vs. gedomesticeerde paarden

Wilde paarden hebben een goedwerkende ingebouwde detox, net zoals ieder gezond paard heeft. In de winterperiode, wanneer het kouder wordt en er minder voedsel te vinden is, gaat de kudde paarden vasten en vermageren ze. De paarden hebben minder voedsel ter beschikking, maar meer energie over – die normaal naar het verteren gaat – en hiermee gaan ze aan de slag: de grote schoonmaak wordt gestart! De afvalstoffen die in het vetweefsel zitten worden afgebroken en in het vroege voorjaar gaat de kudde op zoek naar jonge planten en kruiden die een ondersteunende en stimulerende werking hebben in het schoonmaakproces.

Onze gedomesticeerde paarden worden in de winter eerder volgepropt met voer waardoor ze te veel voedingsstoffen (en dus ook afvalstoffen) binnen krijgen, te veel energie over hebben (en te weinig energie kunnen verbruiken), minder bewegen, et cetera.

Het ideale recept om tijdens het vroege voorjaar klachten te ontwikkelen zoals zomereczeem, hoefbevangenheid en insuline resistentie (IR).

Hier komt de detox kuur om de hoek kijken, want deze gaat de organen die grote schoonmaak houden – de lever, nieren, pancreas en lymfestelsel – stimuleren.

Kies voor een detox kuur die al deze organen stimuleert en een prebiotische werking heeft, ter ondersteuning van de darmflora.

Afvalstoffen?

Onder afvalstoffen verstaan we de toxines/restanten van ontworming, medicatie, entingen, voeding, water-lucht- en bodemvervuiling, smaak-en geurstoffen, bestrijdingsmiddelen, schimmels, giftige stoffen, giftige planten,…

Het afvoeren van afvalstoffen is belangrijk om er voor te zorgen dat je paard een goede weerstand blijft behouden en niet ziek wordt. Door een reinigingskuur of detox worden de gifstoffen afgevoerd die zich in het lichaam hebben opgestapeld.

Niet ieder paard is echter in staat om deze afvalstoffen zelf voldoende af te voeren. Sommige organen kunnen overbelast raken, zoals de darmen, lever, nieren, milt, longen en lymfestelsel. Deze organen houden grote schoonmaak in het paardenlichaam door uitscheiding van zweet, urine, mest, uitademing,...  

Wanneer je paard niet voldoende afvalstoffen zelf kan afvoeren, ontstaan er klachten. Je herkent vast wel de paarden met vieze ogen die tranen, gele uitscheiding vertonen of zelfs infecteren. Daarnaast komen ook neusvloeiing, verstopte oren, hoefzweren, galbulten, dikke benen, verminderde conditie en geïrriteerde luchtwegen voor. Ook de huid en vacht kunnen er dof, vettig en schilferig gaan uitzien met een verhoogd risico op mok en zomereczeem. Paarden kunnen vaak moeilijk verharen of hebben problemen met het aanmaken van een dikke wintervacht.

Voor paarden met zomereczeem is een reinigingskuur dus zeker aan te raden. Wanneer er een te veel aan afvalstoffen is opgebouwd wordt je paard aantrekkelijker voor mugjes en vliegen en ontstaat er meer jeukgevoeligheid en een mogelijke ontsteking van de manenkam/staartaanzet. Een goede detox kuur kan veel zomereczeem-gerelateerde klachten verhelpen.

 

Organen van het paard

Organen van de grote schoonmaak

Lever

De lever is de chemische fabriek van een paard, waar toxines worden opgenomen en omgezet in onschadelijke bestanddelen. De lever weegt gemiddeld 5 kg en is roodbruin van kleur. In de lever worden sommige stoffen die daar ontstaan afgevoerd via het bloed of met de gal. Maar wist je dat een paard geen galblaas maar galgangen heeft? Deze gal helpt bij de vertering van vetten en wordt rechtstreeks in de dunne darm uitgescheiden. Daarnaast speelt de lever nog een belangrijke rol in het spijsverteringssysteem en hormonale stelsel en is hij de opslagplaats voor voedingsstoffen (Vit. A/D/E/K en ijzer).

Hoe meer afvalstoffen de lever moet verwerken, hoe belangrijker het wordt om deze te ondersteunen in zijn functioneren. Zo wordt vermeden dat er (te veel) afvalstoffen in het lichaam worden opgeslagen. 

Ook correcte voeding speelt hierbij een belangrijke rol. Vermijd voeding met te veel eiwitten en neem het graasbeleid onder de loep. Paarden zullen een tekort zoveel mogelijk zelf proberen opvangen door hun voedsel te selecteren. De meeste weides zijn echter te eentonig en niet geschikt voor paarden. De voeding die je paard hier op kan terugvinden is vaak zo beperkt, waardoor hij vaak een te grote hoeveelheid zal eten om zijn tekort toch te kunnen aanvullen. Het nadeel hiervan is dat hij daardoor ook te veel van andere voedingsstoffen gaat opnemen. De spijsvertering zal hierdoor uit balans geraken, met als gevolg dat afvalstoffen zich in het lichaam gaan opstapelen in de vorm van vetreserves. De huid als grootste (uitscheiding)orgaan zal dan weer hierop reageren, et cetera.

Nieren

Net zoals mensen hebben paarden twee nieren. Deze spelen een grote rol bij de vochtbalans, het uitscheiden van afvalstoffen, reinigen en filtreren van het bloed en het reguleren van de bloeddruk. De goede stoffen in het bloed worden weer naar de bloedbaan getransporteerd, terwijl de afvalstoffen in de vorm van urine via de blaas worden afgevoerd. Alleen al daarom is het belangrijk dat paarden dagelijks voldoende vers drinkwater ter beschikking hebben.

Pancreas of alvleesklier

De pancreas maakt insuline en enzymen aan, produceert hormonen en regelt de bloedsuikerspiegel. Wanneer deze niet goed functioneert komt insuline resistentie (IR) om de hoek kijken. Insuline zorgt ervoor dat de glucose in de lever wordt afgebroken en ondersteunt de opname van suiker door de spier- en vetcellen uit het bloed. 

Lymfestelsel

Het lymfestelsel voert afvalstoffen, weefselvocht en ziektekiemen af. Het lymfestelsel werkt nauw samen met de andere orgaansystemen en heeft een positief effect op het immuunsysteem. 

Huid

De huid is het grootste orgaan van je paard en wordt ingeschakeld wanneer er te veel opgebouwde afvalstoffen in het lichaam zitten. Dit kan zich uiten in vette schilfers, waarover verderop in dit artikel meer.

Wanneer detoxen, of niet?

Een reinigingskuur geef je ter ondersteuning, bij voorkeur 2 keer per jaar (in het voor- en najaar, wanneer het rantsoen veranderd), preventief of wanneer je merkt dat je paard bepaalde klachten vertoond, futloos is en/of medicatie/entingen heeft gekregen. Gun je paard wat meer rust tijdens het geven van de kuur. In het voorjaar ondersteun je de lever, in het najaar idealiter het darmstelsel. 

Soms kan het zijn dat je paard even slechter lijkt te reageren tijdens de kuur. Vaak wil dat zeggen dat er te veel afvalstoffen zijn, waar het lichaam mee worstelt. Bespreek met je dierenarts of de dosering aangepast dient te worden.

Maar let op! Vermijd het geven van een detox kuur tijdens de eerste en laatste 3 maanden van de dracht.

Je geeft ook geen detox kuur aan een paard dat ziek of verzwakt is. Een detox kuur vraagt veel energie van het paardenlichaam, energie die je paard op dat moment nodig heeft ter herstelling.

Wanneer je paard leverproblemen heeft of een verminderde weerstand is het belangrijk dat je deze problemen eerst aanpakt alvorens een reinigingskuur te starten. Op deze manier voorkom je dat de lever overbelast raakt en je paard ziek(er) wordt. Vraag raad aan je dierenarts. 

Wanneer je paard al reguliere medicatie krijgt, vraag je best eerst raad aan je dierenarts voor je start met een kuur omdat er een wisselwerking kan ontstaan. Echter, na het gebruik van medicatie of entingen is een detox dus zeker aan te raden voor een sneller herstel.

Een paard dat gezonde en gevarieerde voeding krijgt, heeft dus mogelijk geen nood aan een detox kuur. De keuze uit je aanbod van verschillende (verse) kruiden, takken en twijgjes zorgt voor een gezond paardenlichaam. 

Keuzestress

Je paard heeft nood aan ondersteuning van een detox kuur. Maar welke detox kies je dan? Er bestaan kant-en-klare kruidenmengsels met een reinigende en antioxidante werking of andere natuurlijke producten zoals homeopathische druppels en andere natuurpreparaten. 

Een detox kuur kan erg ingrijpend zijn op het paardenlichaam. Daarom bespreken we hieronder nog enkele kruiden met een reinigende werking, die je aan je paard kan voeren. 

Natuurlijke ondersteuning met kruiden

De belangrijkste kruiden die helpen om afvalstoffen af te voeren:

Grote brandnetel (Urtica dioica)

Grote brandnetel (Urtica dioica)

Vanaf het vroege voorjaar komen de brandnetels weer tevoorschijn – en dat is niet zomaar handig. Brandnetels helpen bij het afvoeren van afvalstoffen, ondersteunen het lymfestelsel, verhogen de weerstand en helpen bij het afweren van virussen, allergieën, ontstekingen en meer. Daarnaast zijn ze de ideale ondersteuning bij zomereczeem en hoefbevangenheid.  

Pluk de verse toppen van de brandnetel in het voorjaar en laat ze drogen in de zon voor je ze na enkele uren aan je paard voert. Hierdoor gaat de prik er uit.

Je kan al brandnetels drogen om in het najaar/winter aan je paard te voeren. Daarnaast kan je doorheen het jaar brandnetels afknippen en laten drogen in de zon. Je paard weet vanzelf wanneer ze klaar zijn om te eten.

Ons artikel bomvol informatie over de werking van Grote brandnetel lees je hier.

Wist je dat brandnetels ook een waardplant zijn van vele insecten? Zo leggen vlinders hun eitjes op de onderkant van de bladeren. Zo hebben ze wanneer ze transformeren tot rups meteen voedsel. Andere insecten verschuilen zich dan weer in de verdroogde stengels. Door hier en daar wat brandnetels te laten staan, verhoog je de biodiversiteit en help je de natuur een handje!

 Paardenbloem kruiden voor paarden The Natural Way

Paardenbloem (Taraxacum officinale)

Paardenbloem stimuleert de lever- en galfunctie en heeft een urine drijvende werking (“Pisbloem”). Het is een natuurlijk bloedzuiverende plant die gifstoffen uit de lever en nieren afvoert. Dus ook bij zomereczeem kan de Paardenbloem een bijdrage leveren. Daarnaast worden de maag-darmfuncties gereguleerd en de eetlust opgewekt. Dankzij de bitterstoffen in de plant wordt de spijsvertering gestimuleerd en constipatie tegen gegaan.

Het ideale moment om de wortels van de Paardenbloem te oogsten is het voor- en najaar. Gebruik daarnaast de verse, jonge bladeren en bloemen.

Jeneverbes kruiden voor paarden detox reinigingskuur The Natural Way

Foto: Ole Husby

Jeneverbes (Juniperus communis)

Jeneverbes is een heester die 3-6 m hoog wordt met scherpe naalden. De diepblauwe bessen zijn antiseptisch, hebben een urinedrijvende, lever stimulerende en spijsvertering bevorderende werking. 

 Kleefkruid kruiden voor paarden detox reinigingskuur The Natural Way

Kleefkruid (Galium aparine)

Kleefkruid werkt bloedzuiverend, ontgiftend, ontstekingsremmend en vochtafdrijvend. Je kan deze aanwenden bij spijsverteringsklachten, als ondersteuning voor de lever en de urinewegen. Een prachtig kruid om te gebruiken bij lymfedrainage, stalbenen, einschuss ("olifantenpoten"), hoefbevangenheid, zomereczeem en spier- en gewrichtsklachten. Je gebruikt hiervan de hele plant.

 

Mariadistel kruiden voor paarden detox reinigingskuur The Natural Way

Mariadistel (Silybum marianum)

Mariadistel staat bekend om haar ontgiftende en onstekingswerende werking en stimuleert de lever-, gal- en pancreas. Hiervan worden de vruchthoofdjes en zaden gebruikt.

 

 Goudsbloem kruiden voor paarden detox reinigingskuur The Natural Way

Goudsbloem (Calendula officinalis)

Goudsbloem helpt bij maag-en darmklachten, werkt bloedzuiverend en als stimulans van de bloedsomloop. Ideaal bij zomereczeem, wondjes,... Pluk de bloemenhoofdjes wanneer ze open staan en voer ze vers of gedroogd.

Goudsbloemzalf voor wondjes kan je hier terug vinden. 

Lees hier nog meer over Goudsbloem in het artikel dat ik schreef.

 

Artisjok kruiden voor paarden detox reinigingskuur The Natural Way

Artisjok (Cynara scolymus)

Artisjok is een bron van o.a. Vitamine C en antioxidanten die het immuunsysteem ondersteunen. Artisjok werkt vocht afdrijvend en helpt zo afvalstoffen af te voeren via de nieren. Daarnaast is het een stimulans voor de galproductie, beschermt ze de lever tegen giftige stoffen en verbeterd ze de spijsvertering. 

 

 Zomereczeem Checklist The Natural Way

Andere interessante kruiden voor (een detox bij) je paard kan je terugvinden in onze gratis download: Zomereczeem Checklist.

 

Wat nog meer?

Wat kan je naast een detox nog meer betekenen voor je paard? 

Afvalstoffen afvoeren en detox reinigingskuur voor paarden zomereczeem The Natural Way

Paarden met zomereczeem hebben vaak last van een te veel aan opgebouwde afvalstoffen, die het lichaam verlaten langs de huid in de vorm van vette schilfers. Foto: Jill W.(1 dag verschil tussen de foto's)

Zomereczeem lotion - The Natural Way

Zomereczeem lotion - The Natural Way

Zomereczeem lotion – The Natural Way

Indien je paard zomereczeem of andere jeuk gerelateerde klachten heeft, kan onze Zomereczeem lotion helpen. Onze Zomereczeem lotion is 100 % natuurlijk en op basis van essentiële oliën en zoete amandelolie. Deze lotion werkt jeukstillend, huid- en wond verzorgend, haargroei stimulerend én reinigend.

Door die ondersteunende reinigende eigenschappen kan er bij sommige paarden die afvalstoffen hebben opgebouwd, een korte periode (+- 1-2 weken) een vette schilfervorming ontstaan aan de manen en staartaanzet, eventueel gepaard met een gevoelige huid. Door de oude huid los te laten en nieuwe te vormen, worden onnodig opgeslagen afvalstoffen afgevoerd en het lichaam gereinigd. Moeder Natuur doet haar werk en gebruikt hierbij het grootste orgaan van het paard: de huid. Het optreden van dit proces kan ook een indicator zijn - een aanwijzing van het lichaam dat er ondersteund dient te worden met een detox kuur. 

 Mok olie - The Natural Way

Mok olie - The Natural Way

Mok olie - The Natural Way

Onze Mok olie is een 100 % natuurlijk product op basis van essentiële oliën en zoete amandelolie. Bestrijd mok bij paarden. Antibacterieel, antiseptisch, anti parasitair, antiallergisch, schimmel- en ontstekingsremmend, lymfe stimulerend, immuniteit verhogend, huid verzorgend-, kalmerend en beschermend.  

Alternatieve therapieën

Je kan je paard ook (laten) ondersteunen door middel van (sport)massage, acupressuur of manuele lymfedrainage (MLD). Hiermee wordt het lichaam ondersteund om afvalstoffen te verwijderen zodat het lymfestelsel schoon blijft.

Beweging!

We mogen deze basisbehoefte van het paard natuurlijk niet vergeten. Wist je bijvoorbeeld dat zomereczeem bij sportpaarden niet zo vaak voorkomt? Doordat zij actief bewegen kunnen ze negatief opgebouwde energie beter omzetten en afvalstoffen sneller afvoeren. Moet je nu je paard door het dolle heen gaan trainen? Nee, maar voldoende beweging is gezond! 

Kort samengevat: Een detox kuur kan een uitstekende ondersteuning zijn in de gezondheid van je paard, met passende leefomstandigheden en voeding.

Lees hier onze andere artikels.

© Laura Cleirens - 2020.07.15

Laatst geüpdatet: 2021.05.11