Voeding voor jeukgevoelige paarden
The Natural Way - gespecialiseerd in jeuk en huidklachten en het natuurlijk behandelen van zomereczeem, mok en CPL.
Een verstoorde darmbalans is één van de grootste oorzaken van jeuk bij paarden. Neem dus zeker je tijd voor een grondige analyse als het gaat over gezonde voeding kiezen.

Strookbegrazing © The Natural Way
Inhoud
- Gezond voeren
- Ruwvoer
- Krachtvoer/bijvoederen/balancer
- Kruiden
- Gras
- Groenten en fruit
- Eindwoord
Gezond voeren
Eén van de grootste oorzaken van jeuk: foutieve (ongezonde) voeding of voeding die niet is aangepast aan de individuele noden van je paard en bijhorende verstoorde darmbalans.
Denk maar aan die stallingen waar alle paarden hetzelfde voer te eten krijgen zonder inspraak... Niet ieder paard is hetzelfde, en foutief, eenzijdig voeren vraagt om problemen.
Deze paarden krijgen vaak pas in het zomerseizoen last van jeuk wanneer het lichaam problemen krijgt met de verwerking van afvalstoffen. Goedbedoeld proberen we onze paarden zo smakelijk mogelijk ogende voeding te geven, maar helaas verklappen de etiketjes van deze verpakkingen vaak niet veel goeds: te veel suiker, zetmeel, eiwitten, granen, luzerne,... En wat volgt dan? Jeuk!
Gezond voeren is dus de start van een gezond lichaam, en helpt je paard klachtenvrij te worden of deze klachten onder controle te houden. Gezond voeren is maatwerk, afhankelijk van de individuele noden van je paard, en dus niet voor ieder paard hetzelfde.
We kunnen hier wel enkele 'basisregels' vermelden voor een gezonde darmflora:
Ruwvoer
Kies voor kwalitatief droog hooi - geen voordroog of kuil. Simpel gezegd: voer geen hooi waar plastic omheen zit. Enkel hooi met koordjes. Je kan hooi aanbieden in verschillende porties en op verschillende plaatsen, zodat beweging gestimuleerd wordt en je paard of pony niet te dik wordt. Want ook een gezond gewicht is erg belangrijk wanneer het om zomereczeem en jeuk gaat. Een goede weerstand en darmgezondheid zijn hier een onmisbaar onderdeel van.
Varieer daarnaast met takken van fruitbomen, wilg, hazelaar, populier, es, berk en els. Variation is key!
Balancer met kruiden © The Natural Way
Krachtvoer/bijvoederen/balancer
Een goede basis bestaat uit kwalitatief hooi en (eventueel beperkt) gras. Vermijd zoveel mogelijk krachtvoeders!
Standaard krachtvoeders bevatten naast granen ook gemiddeld 20-30% suiker + zetmeelgehalte, je begrijpt dus wel waarom dit niet aangeraden is voor de gezondheid van je paard.
Bloedonderzoek kan inzicht geven in de waarden van je paard, en de eventuele noodzaak om met een balancer, vitaminen, mineralen, etc. te ondersteunen.
Hulp nodig bij het kiezen van gezonde voeding? Neem contact op.
Kruiden
Ondersteun de darmflora, weerstand en het lymfestelsel met kruiden, bij voorkeur vers, zoals smalle en grote weegbree, brandnetel, duizendblad, distels, grote klis, goudsbloem, kamille, vogelmuur en paardenbloem.
In dit artikel ga ik dieper in op alle bovengenoemde kruiden voor paarden.
Kruiden voor paarden © The Natural Way
Gras
Let op met jong gras! In België en Nederland staan paarden vaak op te kort begraasde weilanden, die te weinig tijd krijgen om te rusten en recupereren. Dit gras bevat dan ook te hoge concentraties suikers en eiwitten, maar een te kort aan minerale sporenelementen en metalen.
Jeukgevoelige paarden kunnen op gras gedijen, maar weidegang dient individueel afgestemd te worden. Het ene paard zal 24/7 in kudde kunnen lopen, terwijl andere paarden slechts enkele uurtjes of zelfs niet op het gras kunnen.
Eentonige graslanden zijn verleden tijd, kies voor diverse en kruidenrijke weiden die natuurlijk onderhouden worden.
Groenten en fruit
Voor paarden met zomereczeem of stofwisselingsproblemen is het ook aangeraden om steeds met mate en dus niet te grote porties te voeren.
Groenten: Wortel, rode biet, koolrabi, artisjok, raap, witloof, venkel, selder, pastinaak, komkommer, broccoli, sla,...

Ben je niet zeker of je paard zomereczeem heeft of een andere jeukerige aandoening? In dit artikel maakte ik een duidelijk overzicht.
© Laura Cleirens - 2020.10.25