GRATIS verzending vanaf € 60,00 (BE/NL) | Dagelijks & wereldwijde verzending

Voeding voor jeukgevoelige paarden

The Natural Way - gespecialiseerd in jeuk en huidklachten en het natuurlijk behandelen van zomereczeem, mok en CPL.

Gezonde voeding, aangepast aan de noden van je paard, voorkomt en verhelpt veel klachten. Een verstoorde darmbalans is namelijk één van de grootste oorzaken van jeuk bij paarden. Dit heeft niet enkel invloed op de weerstand, maar ook op de algehele gezondheid van je paard. Neem dus zeker je tijd voor een grondige analyse.

De oer(voer)behoeftes zitten in het DNA van je paard verweven en je vertrekt bij ieder paard ook vanaf een ander startpunt. Ieder paard is anders, heeft een andere achtergrond, zowel op vlak van ras, geboorte, voeding als medisch. Het stalbeleid "ieder paard hetzelfde voer" zorgt dus voor veel problemen. 

We krijgen ook regelmatig een mailtje binnen waarin staat dat iemands paard 'plots' last heeft van jeuk, maar al jaren hetzelfde voer krijgt, daar zou het dus niet aan liggen. Wees maar zeker dat er ook hier meer dan genoeg winst te behalen valt in het aanpassen van het voerbeleid. 

Deze blog is beperkt qua inhoud, maar we schreven een compleet E-book (66 blz.) over gezonde voeding voor jeukgevoelige paarden: OERVOER.

 

Gezonde voeding voor jeukgevoelige paarden, OERVOER e-book, The Natural Way Laura Cleirens, zomereczeem jeuk mok rasp regenschurft rainrot CPL chronisch progressief lymfoedeem, kruiden balancer krachtvoer ruwvoer takken hooi voordroog gras weide paddock


© The Natural Way

Inhoud

  • Gezond voeren
  • Ruwvoer
  • Krachtvoer/bijvoederen/balancer
  • Kruiden
  • Gras
  • Groenten en fruit
  • Eindwoord

Gezond voeren

We zeiden het al: één van de grootste oorzaken van jeuk is foutieve (ongezonde) voeding of voeding die niet is aangepast aan de individuele noden van je paard, wat resulteert in een verstoorde darmbalans.

Paarden die onaangepast gevoerd worden, krijgen vaak pas in het zomerseizoen last van jeuk wanneer het lichaam problemen krijgt met de verwerking van afvalstoffen. Goedbedoeld proberen we onze paarden zo smakelijk mogelijk ogende voeding te geven, maar helaas verklappen de etiketjes van deze verpakkingen vaak niet veel goeds: te veel suiker, zetmeel, eiwitten, granen, luzerne,... En wat volgt dan? Jeuk! 

Gezond voeren is dus de start van goede gezondheid en helpt je paard klachtenvrij te blijven, worden of klachten onder controle te houden. Gezond voeren is maatwerk, afhankelijk van de individuele noden van je paard, en dus niet voor ieder paard hetzelfde.

We kunnen hier wel enkele 'basisregels' vermelden voor een gezonde darmflora:

Ruwvoer

Kies voor kwalitatief droog hooi in koordjes gebonden, geen voordroog of kuil. Simpel gezegd: voer geen hooi waar plastic omheen zit. Ook niet wanneer je paard bv. last heeft van de luchtwegen, want zo werk je andere klachten in de hand die je absoluut wil vermijden (denk maar aan hoefbevangenheid en jeuk!).

Je kan hooi aanbieden in verschillende porties en op verschillende plaatsen, zodat beweging gestimuleerd wordt en je paard of pony niet te dik wordt. Want ook een gezond gewicht is ontzettend belangrijk. Haal inspiratie uit Paddock Paradise systemen.  

Varieer daarnaast met takken van fruitbomen, wilg, hazelaar, populier, es, berk en els. Variation is key!

Gezonde voeding voor jeukgevoelige paarden, OERVOER e-book, The Natural Way Laura Cleirens, zomereczeem jeuk mok rasp regenschurft rainrot CPL chronisch progressief lymfoedeem, kruiden balancer krachtvoer ruwvoer takken hooi voordroog gras weide paddock

Onze kleine Ika, aan het smullen van Wilgentakken © The Natural Way 


Krachtvoer / bijvoer / balancers

Een goede basis bestaat uit kwalitatief hooi en (eventueel beperkt) gras als ruwvoer. Om (voornamelijk in de wintermaanden) te voldoen aan de dagelijkse vitamine- en mineralenbehoefte kan je gezonde bijvoeding aanbieden. 

Kies steeds voor granenvrije voeding. Granen en vullingsmiddelen verstoren de darmflora van je paard en zijn ongeschikt als paardenvoeding. Dit wil zeggen: GEEN maïs, gerst, soja, melasse, kokos, appel- of bietenpulp, haverdoppen, etc.
Ook wil je vlinderbloemigen in voeding vermijden, zoals luzerne (alfalfa) - en in sommige gevallen ook esparcette - want deze veroorzaken bij vele paarden jeuk. Een beter alternatief is dan timothee.

Zoek uit waar je paard goed op reageert door te experimenteren (tip: vraag staaltjes aan de voerproducent of ruil met vrienden en stalgenoten), laat de voeding uitmeten of laat je bijstaan door een voedingsadviseur. 

Voer dient steeds vrij te zijn van geur-, kleur- en smaakstoffen met zo min mogelijk toevoegingen  en met een maximum gehalte van 10 % aan suikers en zetmeel tezamen, alsook laag in eiwitten. Lees dus zeker het etiket na, en doe opzoekwerk voor je nieuw voer besteld.

Ter verduidelijking: standaard krachtvoeders bevatten naast granen ook gemiddeld 20-30% suiker + zetmeelgehalte tezamen, je begrijpt dus wel waarom dit niet aangeraden is.

Bloedonderzoek kan inzicht geven in de waarden van je paard, en de eventuele noodzaak om met een balancer, vitaminen, mineralen, etc. te ondersteunen.
Houdt bij het kiezen van een balancer dezelfde tips in het achterhoofd.

Gezonde paardenvoeding: balancer kruiden goudsbloem smalle weegbree brandnetel duizendblad spirulina, suiker en zetmeel arm voor paarden met zomereczeem mok jeuk schuren aan manen en staart eczeem SME

Balancer met gedroogde kruiden © The Natural Way


Kruiden

Ondersteun de darmflora, weerstand en het lymfestelsel met kruiden, bij voorkeur vers, zoals smalle en grote weegbree, brandnetel, duizendblad, distels, grote klis, goudsbloem, kamille, vogelmuur en paardenbloem. 

In dit artikel ga ik dieper in op alle bovengenoemde kruiden voor paarden. 

Kruiden geneeskrachtige, gezonde veilige voor paarden met zomereczeem jeuk mok staart en maneneczeem SME gezonde voeding

Kruiden voor paarden © The Natural Way

Gras

Paarden met zomereczeem en gras... Wat kan, en waar moet je mee opletten?

Let vooral op met jong voorjaarsgras. In België en Nederland staan paarden vaak op te kort begraasde weilanden, die te weinig tijd krijgen om te rusten en recupereren. Dit gras bevat dan ook te hoge concentraties suikers en eiwitten, maar een te kort aan minerale sporenelementen en metalen.

In onze droge zomers snakt de natuur naar water en raakt het gras "gestrest" om te groeien. Daar komt ook nog een cultuur van intensieve landbouw bij: (over)- en/of foutieve bemesting (drijfmest, kunstmest,...) en bodemuitputting. Kies voor compost op je weilanden i.p.v. bemesting om een gezonde bodem te creëren. 

Paarden zijn in staat om tekorten zelf zoveel mogelijk aan te vullen door hun voedsel te selecteren tijdens het foerageren. De meeste weides in onze streken zijn echter te eentonig en niet geschikt voor paarden. De voeding die je paard hier op kan terugvinden is vaak zo beperkt, waardoor hij vaak een te grote hoeveelheid zal eten om zijn tekort toch te kunnen aanvullen. Het nadeel hiervan is dat hij daardoor ook te veel van andere voedingsstoffen gaat opnemen. De spijsvertering zal hierdoor uit balans geraken, met als gevolg dat afvalstoffen zich in het lichaam gaan opstapelen. De huid als uitscheidingsorgaan zal dan weer hierop reageren, wanneer de organen overbelast zijn en overgewicht wordt hiermee in de hand gewerkt.  

Jeukgevoelige paarden kunnen op gras gedijen, maar weidegang dient individueel afgestemd te worden. Het ene paard zal 24/7 in kudde kunnen lopen, terwijl andere paarden slechts enkele uurtjes of zelfs niet op het gras kunnen. 
Strookbegrazing of een graasmasker zijn interessant omdat je zo de grasinname kan beperken en controleren.

Eentonige graslanden zijn verleden tijd, kies voor diverse en kruidenrijke weiden die natuurlijk onderhouden worden. 


Groenten en fruit

Paarden mogen gerust af en toe een stukje vers fruit of groente. Let op met paarden die gevoelig zijn aan suikers (fruitsuikers) en pectine (groenten).
Voor paarden met zomereczeem of stofwisselingsproblemen is het ook aangeraden om steeds met mate en dus niet te grote porties te voeren.

Groenten: Wortel, rode biet, koolrabi, artisjok, raap, witloof, venkel, selder, pastinaak, komkommer, broccoli, sla,...

Fruit: Appel, peer, banaan, pruim en abrikoos (zonder pit), bessen, aardbei, framboos, watermeloen (zonder schil), pompoen,...

Let op: koop biologische, pesticide-vrije groenten en fruit voor je paard!
 
Groenten en fruit, eetbaar voor paarden The Natural Way Laura Cleirens
Gezonde variatie © The Natural Way

Ben je niet zeker of je paard zomereczeem heeft of een andere jeukerige aandoening? In dit artikel maakte ik een duidelijk overzicht.


Ontdek hier onze 100 % natuurlijke Zomereczeem lotionMok olieCPL olie, Natuur Shampoo en E-book OERVOER over gezonde voeding voor jeukgevoelige paarden. 


© Laura Cleirens - 2020.10.25
Laatst geüpdatet: 2024.01.20

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods