GRATIS verzending vanaf € 50,00 | Verzending: € 5,95 | Dagelijks verzending

Voeding voor jeukgevoelige paarden

The Natural Way - gespecialiseerd in jeuk en huidklachten en het natuurlijk behandelen van zomereczeem, mok en CPL.

Een verstoorde darmbalans is één van de grootste oorzaken van jeuk bij paarden. Neem dus zeker je tijd voor een grondige analyse als het gaat over gezonde voeding kiezen.

We schreven een compleet E-book over gezonde voeding voor jeukgevoelige paarden: OERVOER 

 

Kruiden geneeskrachtige, gezonde veilige voor paarden met zomereczeem jeuk mok staart en maneneczeem SME gezonde voeding


Strookbegrazing © The Natural Way

Inhoud

  • Gezond voeren
  • Ruwvoer
  • Krachtvoer/bijvoederen/balancer
  • Kruiden
  • Gras
  • Groenten en fruit
  • Eindwoord

Gezond voeren

Eén van de grootste oorzaken van jeuk: foutieve (ongezonde) voeding of voeding die niet is aangepast aan de individuele noden van je paard en bijhorende verstoorde darmbalans.

Denk maar aan die stallingen waar alle paarden hetzelfde voer te eten krijgen zonder inspraak... Niet ieder paard is hetzelfde, en foutief, eenzijdig voeren vraagt om problemen.

Deze paarden krijgen vaak pas in het zomerseizoen last van jeuk wanneer het lichaam problemen krijgt met de verwerking van afvalstoffen. Goedbedoeld proberen we onze paarden zo smakelijk mogelijk ogende voeding te geven, maar helaas verklappen de etiketjes van deze verpakkingen vaak niet veel goeds: te veel suiker, zetmeel, eiwitten, granen, luzerne,... En wat volgt dan? Jeuk! 

Gezond voeren is dus de start van een gezond lichaam, en helpt je paard klachtenvrij te worden of deze klachten onder controle te houden. Gezond voeren is maatwerk, afhankelijk van de individuele noden van je paard, en dus niet voor ieder paard hetzelfde.

We kunnen hier wel enkele 'basisregels' vermelden voor een gezonde darmflora:

Ruwvoer

Kies voor kwalitatief droog hooi - geen voordroog of kuil. Simpel gezegd: voer geen hooi waar plastic omheen zit. Enkel hooi met koordjes. Je kan hooi aanbieden in verschillende porties en op verschillende plaatsen, zodat beweging gestimuleerd wordt en je paard of pony niet te dik wordt. Want ook een gezond gewicht is erg belangrijk wanneer het om zomereczeem en jeuk gaat. Een goede weerstand en darmgezondheid zijn hier een onmisbaar onderdeel van. 

Varieer daarnaast met takken van fruitbomen, wilg, hazelaar, populier, es, berk en els. Variation is key!

Gezonde paardenvoeding: balancer kruiden goudsbloem smalle weegbree brandnetel duizendblad spirulina, suiker en zetmeel arm voor paarden met zomereczeem mok jeuk schuren aan manen en staart eczeem SME

Balancer met kruiden © The Natural Way

Krachtvoer/bijvoederen/balancer

Een goede basis bestaat uit kwalitatief hooi en (eventueel beperkt) gras. Vermijd zoveel mogelijk krachtvoeders! 

Indien je paard om één of andere reden niet zonder bijvoeren kan, kies dan zeker voor granenvrije voeding. Granen kunnen de darmflora van je paard aardig verstoren, en zijn eigenlijk geen geschikt voer.
Vlinderbloemigen in voeding, zoals luzerne (alfalfa) en in sommige gevallen ook esparcette veroorzaken bij vele paarden jeuk. Een beter alternatief is dan timothee. Zoek uit waar je paard goed op reageert door te experimenteren (tip: vraag staaltjes aan de voerproducent of ruil met vrienden en stalgenoten), laat de voeding uitmeten of laat je bijstaan door een voedingsdeskundige.

Voer dient vrij te zijn van geur-, kleur- en smaakstoffen met zo min mogelijk toevoegingen (GEEN luzerne, soja, maïs, melasse, kokos, appelpulp, bietenpulp, haverdoppen,...) en met een maximum gehalte van 10 % aan suikers en zetmeel tezamen, alsook laag in eiwitten. Lees dus zeker het etiket na, en doe opzoekwerk voor je nieuw voer besteld.
Standaard krachtvoeders bevatten naast granen ook gemiddeld 20-30% suiker + zetmeelgehalte, je begrijpt dus wel waarom dit niet aangeraden is voor de gezondheid van je paard. 
Bloedonderzoek kan inzicht geven in de waarden van je paard, en de eventuele noodzaak om met een balancer, vitaminen, mineralen, etc. te ondersteunen.
Houdt bij het kiezen van een balancer dezelfde tips in het achterhoofd.

Hulp nodig bij het kiezen van gezonde voeding? Neem contact op. 

Kruiden

Ondersteun de darmflora, weerstand en het lymfestelsel met kruiden, bij voorkeur vers, zoals smalle en grote weegbree, brandnetel, duizendblad, distels, grote klis, goudsbloem, kamille, vogelmuur en paardenbloem. 

In dit artikel ga ik dieper in op alle bovengenoemde kruiden voor paarden. 

Kruiden geneeskrachtige, gezonde veilige voor paarden met zomereczeem jeuk mok staart en maneneczeem SME gezonde voeding

Kruiden voor paarden © The Natural Way

Gras

Paarden met zomereczeem en gras... Wat kan, en waar moet je mee opletten?

Let op met jong gras! In België en Nederland staan paarden vaak op te kort begraasde weilanden, die te weinig tijd krijgen om te rusten en recupereren. Dit gras bevat dan ook te hoge concentraties suikers en eiwitten, maar een te kort aan minerale sporenelementen en metalen.

In onze droge zomers snakt de natuur naar water en raakt het gras "gestrest" om te groeien. Daar komt ook nog een cultuur van intensieve landbouw bij: (over)- en/of foutieve bemesting (drijfmest, kunstmest,...) en bodemuitputting. Kies voor compost op je weilanden i.p.v. bemesting om een gezonde bodem te creëren. 

Paarden zijn in staat om tekorten zelf zoveel mogelijk aan te vullen door hun voedsel te selecteren tijdens het foerageren. De meeste weides in onze streken zijn echter te eentonig en niet geschikt voor paarden. De voeding die je paard hier op kan terugvinden is vaak zo beperkt, waardoor hij vaak een te grote hoeveelheid zal eten om zijn tekort toch te kunnen aanvullen. Het nadeel hiervan is dat hij daardoor ook te veel van andere voedingsstoffen gaat opnemen. De spijsvertering zal hierdoor uit balans geraken, met als gevolg dat afvalstoffen zich in het lichaam gaan opstapelen. De huid als uitscheidingsorgaan zal dan weer hierop reageren, wanneer de organen overbelast zijn en overgewicht wordt hiermee in de hand gewerkt.  

Jeukgevoelige paarden kunnen op gras gedijen, maar weidegang dient individueel afgestemd te worden. Het ene paard zal 24/7 in kudde kunnen lopen, terwijl andere paarden slechts enkele uurtjes of zelfs niet op het gras kunnen. 
Strookbegrazing is interessant omdat je zo de voedselinname kan controleren.

Eentonige graslanden zijn verleden tijd, kies voor diverse en kruidenrijke weiden die natuurlijk onderhouden worden. 


Groenten en fruit

Paarden mogen gerust af en toe een stukje vers fruit of groente. Let op met paarden die gevoelig zijn aan suikers (fruitsuikers) en pectine (groenten).
Voor paarden met zomereczeem of stofwisselingsproblemen is het ook aangeraden om steeds met mate en dus niet te grote porties te voeren.

Groenten: Wortel, rode biet, koolrabi, artisjok, raap, witloof, venkel, selder, pastinaak, komkommer, broccoli, sla,...

Fruit: Appel, peer, banaan, pruim en abrikoos (zonder pit), bessen, aardbei, framboos, watermeloen (zonder schil), pompoen,...

Let op: koop biologische, pesticide-vrije groenten en fruit voor je paard!
 
Groenten en fruit, eetbaar voor paarden The Natural Way Laura Cleirens
Gezonde variatie © The Natural Way

Ben je niet zeker of je paard zomereczeem heeft of een andere jeukerige aandoening? In dit artikel maakte ik een duidelijk overzicht.


Ontdek hier onze 100 % natuurlijke Zomereczeem lotionMok olieCPL olie en E-book OERVOER over gezonde voeding voor jeukgevoelige paarden. 


© Laura Cleirens - 2020.10.25
Laatst geüpdatet: 2023.09.13

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods