GRATIS verzending bij aankoop vanaf € 100,00 in België en Nederland. Iedere dinsdag & donderdag verzending.

Voeding voor jeukgevoelige paarden

Voeding is één van de grootste veroorzakers van jeuk bij paarden. Je bent als eigenaar verantwoordelijk voor wat er op of in je paard gaat. Neem dus zeker je tijd voor een grondige analyse!

Voeding voor jeukgevoelige paarden

Foto © Laura Cleirens 

Ruwvoer

Kies voor kwalitatief droog hooi - geen voordroog of kuil. Simpel gezegd: voer geen hooi waar plastic omheen zit. Enkel hooi met koordjes. Je kan hooi aanbieden in verschillende porties, op verschillende plaatsen, zodat beweging gestimuleerd wordt en je paard nooit honger heeft.

Krachtvoer
Vermijd zoveel mogelijk krachtvoeders of bijvoeders! Een goede basis bestaat uit kwalitatief hooi en (eventueel beperkt) gras.
Indien je paard om één of andere reden toch niet zonder bijvoeren kan, kies dan zeker voor granenvrije voeding. Ook luzerne veroorzaakt bij vele paarden jeuk.
Voer dient vrij te zijn van geur-, kleur- en smaakstoffen, met een maximum gehalte van 10 % aan suikers en zetmeel, alsook laag in eiwitten. Lees dus zeker het etiket na, en doe opzoekwerk voor je voer besteld. Deze voeders kunnen de spijsvertering aardig in onbalans brengen.

Kruiden
Ondersteun de darmflora met kruiden, bij voorkeur vers, zoals smalle weegbree, brandnetel, grote klis, goudsbloem, kamille, vogelmuur, paardenbloem. Varieer daarnaast met takken van fruitbomen, wilg, hazelaar, populier, es, berk en els. Variation is key! 

Gras
Jong gras - vaak op (te) kort begraasde weilanden - barst van de suikers en eiwitten, en bevat te weinig minerale sporenelementen en metalen.
In onze droge zomers snakt de natuur naar water en raakt het gras "gestrest". Intensieve landbouw, (over)- en foutieve bemesting (drijfmest, kunstmest,...) en bodemuitputting liggen hier vaak aan de oorsprong.
Paarden zullen een tekort zoveel mogelijk zelf proberen opvangen door hun voedsel te selecteren. De meeste weides zijn echter te eentonig en niet geschikt voor paarden. De voeding die je paard hier op kan terugvinden is vaak zo beperkt, waardoor hij vaak een te grote hoeveelheid zal eten om zijn tekort toch te kunnen aanvullen. Het nadeel hiervan is dat hij daardoor ook te veel van andere voedingsstoffen gaat opnemen. De spijsvertering zal hierdoor uit balans geraken, met als gevolg dat afvalstoffen zich in het lichaam gaan opstapelen in de vorm van vetreserves. De huid als uitscheidingsorgaan zal dan weer hierop reageren, wanneer de organen overbelast zijn.  

Jeukgevoelige paarden kunnen op gras gedijen, maar weidegang dient individueel afgestemd worden. Het ene paard zal 24/7 in kudde kunnen lopen, terwijl andere paarden slechts enkele uurtjes of zelfs niet op het gras kunnen.

Ben je niet zeker of je paard zomereczeem heeft of een andere jeukerige aandoening? In dit artikel maakte ik een duidelijk overzicht.

Klik hier voor meer informatie over onze 100 % natuurlijke Mok olie.
Klik hier voor meer informatie over onze 100 % natuurlijke Zomereczeem lotion.

© Laura Cleirens - 2020.10.25