GRATIS verzending vanaf € 50,00 in België en Nederland.

Voeding voor jeukgevoelige paarden

Voeding is één van de grootste veroorzakers van jeuk bij paarden. Je bent als eigenaar verantwoordelijk voor wat er op of in je paard gaat. Neem dus zeker je tijd voor een grondige analyse!

Als je paard leidt aan zomereczeem of andere jeuk gerelateerde klachten, lees dan zeker verder...

Voeding voor jeukgevoelige paarden

Foto © Laura Cleirens 

Ruwvoer

Kies voor kwalitatief droog hooi - geen voordroog of kuil. Simpel gezegd: voer geen hooi waar plastic omheen zit. Enkel hooi met koordjes. Je kan hooi aanbieden in verschillende porties en op verschillende plaatsen, zodat beweging gestimuleerd wordt.

Krachtvoer/bijvoederen

Een goede basis bestaat uit kwalitatief hooi en (eventueel beperkt) gras. Vermijd zoveel mogelijk krachtvoeders! 

Indien je paard om één of andere reden niet zonder bijvoeren kan, kies dan zeker voor granenvrije voeding. Granen kunnen de darmflora van je paard aardig verstoren, en zijn eigenlijk geen geschikt voer.
Vlinderbloemigen in voeding, zoals luzerne (alfalfa) en esparcette veroorzaken bij vele paarden jeuk. Een beter alternatief is dan timothee. 
Voer dient vrij te zijn van geur-, kleur- en smaakstoffen met zo min mogelijk toevoegingen (soja, maïs, melasse, kokos, appelpulp, bietenpulp,...) en met een maximum gehalte van 10 % aan suikers en zetmeel tezamen, alsook laag in eiwitten. Lees dus zeker het etiket na, en doe opzoekwerk voor je voer besteld. 

Kruiden

Ondersteun de darmflora, weerstand en het lymfestelsel met kruiden, bij voorkeur vers, zoals smalle en grote weegbree, brandnetel, distels, grote klis, goudsbloem, kamille, vogelmuur en paardenbloem. Varieer daarnaast met takken van fruitbomen, wilg, hazelaar, populier, es, berk en els. Variation is key! 

In dit artikel ga ik dieper in op alle bovengenoemde kruiden voor paarden. 

Download hier onze gratis Paardenkruiden Checklist!

Gras

Paarden met zomereczeem en gras... Wat kan, en waar moet je mee opletten? Jong gras - vaak te vinden op (te) kort begraasde weilanden - barst van de suikers en eiwitten, en bevat te weinig minerale sporenelementen en metalen.
In onze droge zomers snakt de natuur naar water en raakt het gras "gestrest". Intensieve landbouw, (over)- en foutieve bemesting (drijfmest, kunstmest,...) en bodemuitputting liggen hier vaak aan de oorsprong. Kies voor compost op je weilanden i.p.v. bemesting om een gezonde bodem te creëren. 
Paarden zullen een tekort zoveel mogelijk zelf proberen opvangen door hun voedsel te selecteren. De meeste weides zijn echter te eentonig en niet geschikt voor paarden. De voeding die je paard hier op kan terugvinden is vaak zo beperkt, waardoor hij vaak een te grote hoeveelheid zal eten om zijn tekort toch te kunnen aanvullen. Het nadeel hiervan is dat hij daardoor ook te veel van andere voedingsstoffen gaat opnemen. De spijsvertering zal hierdoor uit balans geraken, met als gevolg dat afvalstoffen zich in het lichaam gaan opstapelen in de vorm van vetreserves. De huid als uitscheidingsorgaan zal dan weer hierop reageren, wanneer de organen overbelast zijn.  

Jeukgevoelige paarden kunnen op gras gedijen, maar weidegang dient individueel afgestemd te worden. Het ene paard zal 24/7 in kudde kunnen lopen, terwijl andere paarden slechts enkele uurtjes of zelfs niet op het gras kunnen. 
Strookbegrazing is interessant omdat je zo de voedselinname kan controleren. Eentonige graslanden zijn verleden tijd, kies voor diverse en kruidenrijke weiden. 

Ben je niet zeker of je paard zomereczeem heeft of een andere jeukerige aandoening? In dit artikel maakte ik een duidelijk overzicht.

Klik hier voor meer informatie over onze 100 % natuurlijke Zomereczeem lotion.

Klik hier voor meer informatie over onze 100 % natuurlijke Mok olie.


© Laura Cleirens - 2020.10.25
Laatst geüpdatet: 2021.05.11