GRATIS verzending vanaf € 50,00 in België en Nederland.

Hoe bereid ik mijn paard voor op het zomereczeem seizoen?

Wanneer ik dit artikel schrijf is het eind januari en putje winter: een periode van regen, sneeuw en vrieskoude. Maar bereid je alvast voor op het nakende zomereczeem seizoen, want dat is dichterbij dan je denkt!

 Paard met zomereczeem, geschuurde manen en staart, The Natural Way

Paard met zomereczeem © Laura Cleirens 

Hoe doe je dat nu... Je paard voorbereiden op het zomereczeem seizoen? Hoe geef je zomereczeem geen kans? Want we willen toch allemaal een paard zonder jeuk en zonder geschuurde manen en staart, hoofd, buik of billen?

Ik begeleid je graag mee op weg naar de ideale start van de lente, om symptomen van zomereczeem en andere jeukerige aandoeningen geen kans te geven!

Hoe herken ik of mijn paard zomereczeem heeft?

In voorgaande artikelen ging ik reeds dieper in op wat zomereczeem precies is, wat de oorzaak is, wat de triggers zijn die jeuk in stand houden, welke voeding past bij een jeukgevoelig paard, etc. Deze artikels lees je hier

Nog even kort samengevat:

De Culicoïdes robertii mugjes, ook gekend als knutjes, veroorzaken zomereczeem. Wanneer de temperatuur naar 10°C stijgt, worden deze insecten actief, en loopt je paard dus risico. Daarom is het belangrijk om preventieve stappen te zetten, zodat jeuk en schuren voorkomen worden.

Zomereczeem lotion - The Natural Way

Zomereczeem lotion - The Natural Way

Preventieve stappen tegen zomereczeem bij paarden

Begin vóór het 10°C is al te behandelen met Zomereczeem lotion - The Natural Way. Dit kan je 1-2x/week doen, of meer, naargelang de noden van je paard. Wanneer de temperatuur verder stijgt, behandel je dagelijks of enkele malen per week. Hoe vaak je dient te behandelen verschilt per paard, dus test individueel uit wat je paard nodig heeft. 

Helaas beginnen de meeste mensen te laat met behandelen, wanneer hun paard al schuurt en dus jeuk heeft. In dit geval raad ik dan ook steeds aan om 1x/dag te behandelen met Zomereczeem lotion en na 1 à 2 weken te kijken of je kan afbouwen. 

Voor wie een eczeemdeken oplegt, is ook dit de moment om te starten. Wacht dus niet tot je paard al jeuk heeft en schuurt. 

Voeding voor jeukgevoelige of zomereczeem paarden

Voeding is helaas één van de grootste oorzaken van jeuk bij paarden. Het is dus zeer goed mogelijk dat je paard geen zomereczeem heeft, maar dat de jeuk getriggerd wordt door foutieve voeding. Dat is dan de oorzaak of trigger die je dient te aan te passen.

In dit artikel beschreef ik al eerder uitgebreid de voeding die gepast is voor jeukgevoelige paarden of paarden met zomereczeem. Analyseer of je aanpassingen kan maken in het voerbeleid van je paard. Weet wat je paard eet, en kies voor "voeden" i.p.v. "voeren".

Stel het volgende in vraag: Hoe ziet je paard er nu uit? Hoe voelt hij zich? Hoe gedraagt hij zich? Schuurt hij al? Waar schuurt hij (manen, staart, hoofd, billen, buik)? Wat krijgt hij te eten? Wat zijn de ingrediënten van dit voer? Gaat hij het gras op? Hoeveel uur? Welke grassen en kruiden staan er in het weiland? Hoe staat hij gehuisvest? Hoe wordt hij getraind? Et cetera. 

Een paard met zomereczeem op het gras?

(Voorjaars)gras is erg rijk en kan daarom voor problemen zorgen bij zomereczeem- en jeukgevoelige paarden. Belangrijk is dat je allereerst de duur van weidegang stapje voor stapje verlengt, in plaats van je paard meteen de hele dag op het gras te laten. Dit aanpassingsproces kan voor het lichaam enkele maanden in beslag nemen. 

Strookbegrazing is aan te raden. Op die manier kan je perfect beheren hoeveel gras je paard binnen krijgt. 

Indien blijkt dat je paard te gevoelig op gras reageert, kan je het aantal uur weidegang verminderen of uitsluiten. Een paddock is hier een ideaal alternatief of aanvulling. Beweging is uitermate belangrijk, dus zorg dat dit gestimuleerd wordt.  

 Paard met zomereczeem, geschuurde manen en staart, The Natural Way

Paard met zomereczeem © Laura Cleirens 

Kruiden of een detox kuur voor mijn paard?

Een detox of reinigingskuur in het voorjaar helpt je paard met afvoeren van afvalstoffen. Deze kan bestaan uit verse of gedroogde kruiden of samengestelde vloeibare producten. 

Een detox kuur is niet voor ieder paard aangeraden, omdat het een sterk reinigend effect heeft op het lichaam van je paard, en dus veel energie vergt. Niet ieder paard heeft in het voorjaar een goede weerstand, dus een detox kan de lever net nóg meer gaan overbelasten.

Een alternatief is ondersteuning in de vorm van kruiden met een reinigende en aansterkende werking, zoals mariadistel, brandnetel, paardenbloem, etc. Je kan het overzicht van deze kruiden én hun werking en toepassing hier terugvinden. Als je bij de gelukkige bent, kan je paard vele van deze kruiden terug vinden in z'n eigen weiland, en zelf selecteren wat hij wanneer nodig heeft. 

Kort samengevat

- Zomereczeem lotion - The Natural Way, start tijdig voor je paard schuurt

- Indien je een eczeemdeken oplegt, start tijdig voor je paard schuurt

- Analyseer de voeding van je paard en pas aan waar nodig

- Kruiden ter ondersteuning van de immuniteit, darmflora en als reiniging 

Kruiden voor paarden met zomereczeem, jeuk, schuren, The Natural Way 

Download hier onze gratis Zomereczeem Checklist en Paardenkruiden Checklist! 

 

© Laura Cleirens - 2021.01.28

Laatst geüpdatet: 2021.05.11