GRATIS verzending vanaf € 60,00 | Dagelijks verzending | Gratis afhalen

Hoe bereid ik mijn paard voor op het zomereczeem seizoen?

The Natural Way - gespecialiseerd in jeuk en huidklachten en het natuurlijk behandelen van zomereczeem, mok en CPL.

De winter is de ideale periode om vooruit te kijken naar waar je paard in het voorjaar behoefte aan heeft. Heb je een paard met zomereczeem of jeuk? Bereid je dan alvast voor op het zomereczeem seizoen, want dat is helaas dichterbij dan je denkt!

Maar hoe doe je dat nu... Hoe geef je zomereczeem dit jaar geen kans?
Want we willen toch allemaal ons paard zonder jeuk en zonder geschuurde manen en staart, hoofd, buik of billen het jaar door helpen?

Ik begeleid je graag mee op weg naar de ideale start van de lente, om zomereczeem en andere jeukerige aandoeningen geen kans te geven, en dat op 100 % natuurlijke wijze.

 Paard met zomereczeem, geschuurde manen en staart, The Natural Way

Paard met zomereczeem © The Natural Way

 

Inhoud

 • Hoe herken ik of mijn paard echt zomereczeem heeft?
 • Preventieve stappen tegen zomereczeem
  • Zomereczeem lotion - The Natural Way
  • Eczeemdeken
 • Gezonde voeding voor jeukgevoelige paarden
 • Een paard met zomereczeem op het gras?
 • Kruiden, een detox of net helemaal niet?
 • Ondersteuning met alternatieve behandelingen
 • Kort samengevat

Hoe herken ik of mijn paard echt zomereczeem heeft?

In voorgaande artikelen ging ik reeds dieper in op wat zomereczeem precies is, wat de oorzaak is, wat de triggers zijn die jeuk in stand houden, welke voeding past bij een jeukgevoelig paard, etc. Deze artikels lees je hier

Nog even kort samengevat:

De Culicoïdes robertii mugjes, ook gekend als knutjes, veroorzaken zomereczeem. Wanneer de temperatuur naar 10°C stijgt, worden deze insecten actief, en loopt je paard dus risico om gebeten te worden en hierop allergisch te reageren. Daarom is het belangrijk om preventieve stappen te zetten, vóór de mugjes actief worden, zodat je paard beschermd is en de bijhorende jeuk en schuren voorkomen kunnen worden.

Er zijn echter nog andere aandoeningen die jeuk veroorzaken en met zomereczeem verward worden (lees dit artikel) en sluit oorzaken en triggers uit om tot een gerichte behandeling te komen.

Preventieve stappen tegen zomereczeem

Begin vóór het 10°C is al te behandelen met Zomereczeem lotion - The Natural Way.
Dit is ons 100 % natuurlijk en duurzaam product op basis van zoete amandelolie en etherische oliën.
Aangeraden is 1-2x/week behandelen, of naargelang de noden van je paard. Wanneer de temperatuur verder stijgt, behandel je enkele malen per week tot dagelijks. Hoe vaak je dient te behandelen verschilt steeds per paard, dus test individueel uit wat je paard nodig heeft. 

Helaas wordt een behandeling vaak pas opgestart wanneer het paard al schuurt en dus jeuk heeft. In dat geval raad ik dan ook steeds aan om 1x/dag te behandelen met Zomereczeem lotion en na 1 à 2 weken te kijken of je kan afbouwen.
Bij de meeste paarden is dit het geval.

Voor wie een eczeemdeken oplegt, is ook dit de geschikte moment om te starten. Wacht dus niet tot je paard al jeuk heeft en schuurt maar onderneem preventieve stappen. 

Zomereczeem lotion - Laura Cleirens The Natural Way 100 % natuurlijk jeuk schuren manen staart SME

Zomereczeem lotion - The Natural Way

Gezonde voeding voor jeukgevoelige paarden

Voeding is één van de grootste oorzaken en/of triggers van jeuk bij paarden. Gelukkig is het aanpassen van het voerbeleid relatief makkelijk, zolang je maar weet waar te beginnen. 

Het is dus goed mogelijk dat je paard niet echt 'zomereczeem' heeft (definitie: allergische reactie op de knutjes), maar dat de jeuk getriggerd wordt door foutieve voeding en/of overgewicht (ontstekingsreacties, allergieën,...). 

We schreven een E-book OERVOER, specifiek voor jeukgevoelige paarden. In deze 66 blz vertel ik je alles over (on)gezonde voeding, kruiden, detox en afvalstoffen, darmflora en orgaanwerking, re- en probiotica en meer. We geven niet langer uitgebreid voedingsadvies, dus dit E-book wil je zeker lezen. 

Een paard met zomereczeem veilig op het gras?

(Voorjaars)gras is erg rijk en kan daarom voor problemen zorgen bij zomereczeem- en jeukgevoelige paarden. Belangrijk is dat je allereerst de duur van weidegang stapje voor stapje verlengt, in plaats van je paard meteen de hele dag op het gras te laten. Dit aanpassingsproces kan voor het lichaam enkele weken tot maanden in beslag nemen. 

Strookbegrazing is aan te raden. Op die manier kan je makkelijk beheren hoeveel gras je paard binnen krijgt. 

Indien blijkt dat je paard te gevoelig op gras reageert, kan je het aantal uur weidegang verminderen of volledig uitsluiten. Een paddock is hier een ideaal alternatief of aanvulling. Beweging is uitermate belangrijk, dus zorg dat dit gestimuleerd wordt.
  

 Paard met zomereczeem, geschuurde manen en staart, The Natural Way

Paard met zomereczeem © Laura Cleirens 

Kruiden, een detox of net helemaal niet?

De winter is de ideale periode om na te gaan hoe het met de gezondheid van jouw paard gesteld staat, en dan is een detox erg populair. Maar hoe gezond is dit voor je paard?

Een detox of reinigingskuur in het voorjaar (februari/maart) kan je paard o.a. helpen met het afvoeren van afvalstoffen. Deze detox kan bestaan uit verse of gedroogde kruiden, een mix of samengestelde vloeibare producten. Deze varianten zijn allen handig omdat je je eenvoudig aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kan houden.

MAAR!

Een detox kuur is niet voor ieder paard aangeraden, omdat het een sterk reinigend effect heeft op het lichaam van je paard, veel energie vergt én net voor nog meer klachten kan zorgen.

Niet ieder paard heeft in het voorjaar een goede weerstand, darmgezondheid, algemene gezondheid en dus kan een detox de lever, nieren, huid, etc. net nóg meer gaan overbelasten. Hierdoor kan net nog meer jeuk ontstaan, maar ook mok, hoefbevangenheid,... Dit zijn klachten die een indicatie geven over hoe het met de gezondheid en uitscheidingscapaciteiten van je paard gesteld staat. Het kan zijn dat je paard te veel afvalstoffen in zijn lichaam heeft (omdat het deze niet kán verwerken) of dat de uitscheiding niet meer of onvoldoende werkt, maar dus meestal een combinatie van beide.

Geef je paard dus enkel een detox in overleg met een dierenarts of voedingsdeskundige en ga niet zelf experimenteren.

Een beter alternatief voor een detox is eerst de algehele gezondheid, voeding en management onder de loep te nemen, te analyseren wat de noden van je paard zijn om dan gericht te gaan handelen. Want een gezond paard regelt dit natuurlijk 'detox' proces helemaal zelf. 

Jeuk is steeds een symptoom van iets groters, dat over de jaren heen ontstaat, zich kan opstapelen en pas naar buiten komt wanneer het écht te veel wordt voor het lichaam. Je wil dus echt naar de oorzaak gaan behandelen en niet blijven hangen op symptoombestrijding.

Ondersteuning met alternatieve behandelingen

Je kan het lichaam van je paard nog extra ondersteunen om gezond het voorjaar in te gaan aan de hand van alternatieve behandelingen, zoals manuele lymfedrainage (MLD), acupressuur, acupunctuur, homeopathie,...

Deze behandelingen ondersteunen het lichaam o.a. in het proces van afvalstoffen afvoeren, het aanzetten van het lymfestelsel, de bloedcirculatie en meer.

Kort samengevat

- Zomereczeem lotion - The Natural Way, start tijdig voor je paard schuurt
- Indien je een eczeemdeken oplegt, start tijdig voor je paard schuurt
- Analyseer de voeding van je paard en pas aan waar nodig
- Kruiden en/of detox, maar enkel wanneer nodig en op advies van een expert
- Ondersteuning met alternatieve behandelingen zoals massage en MLD

Kruiden voor paarden met zomereczeem, jeuk, schuren, The Natural Way 

 

 

Ontdek hier onze 100 % natuurlijke Zomereczeem lotionMok olieCPL olie, Natuur Shampoo en E-book OERVOER over gezonde voeding voor jeukgevoelige paarden. 

 

© Laura Cleirens - 2021.01.28
Laatst geüpdatet: 2024.02.28

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods