Hoe bereid ik mijn paard voor op het zomereczeem seizoen?
The Natural Way - gespecialiseerd in jeuk en huidklachten en het natuurlijk behandelen van zomereczeem, mok en CPL.
De winter is de ideale periode om vooruit te kijken naar waar je paard in het voorjaar behoefte aan heeft. Heb je een paard met zomereczeem of jeuk? Bereid je dan alvast voor op het zomereczeem seizoen, want dat is helaas dichterbij dan je denkt!
Wees op tijd voorbereid!
Maar hoe doe je dat nu... Hoe geef je zomereczeem dit jaar geen kans?
Want we willen toch allemaal ons paard zonder jeuk en zonder geschuurde manen en staart, hoofd, buik of billen het jaar door helpen?
Ik begeleid je graag mee op weg naar de ideale start van de lente, om zomereczeem en andere jeukerige aandoeningen geen kans te geven, en dat op 100 % natuurlijke wijze.
Zomereczeem © The Natural Way
Inhoud
- Hoe herken ik of mijn paard echt zomereczeem heeft?
- Preventieve stappen tegen zomereczeem
- Zomereczeem lotion - The Natural Way
- Eczeemdeken
- Voeding voor jeukgevoelige of zomereczeem paarden
- Een paard met zomereczeem op het gras?
- Kruiden, een detox of net helemaal niet?
- Ondersteuning met alternatieve behandelingen
- Kort samengevat
Hoe herken ik of mijn paard echt zomereczeem heeft?
In voorgaande artikelen ging ik reeds dieper in op wat zomereczeem precies is, wat de oorzaak is, wat de triggers zijn die jeuk in stand houden, welke voeding past bij een jeukgevoelig paard, etc. Deze artikels lees je hier.
Nog even kort samengevat:
De Culicoïdes robertii mugjes, ook gekend als knutjes, veroorzaken zomereczeem. Wanneer de temperatuur naar 10°C stijgt, worden deze insecten actief, en loopt je paard dus risico om gebeten te worden en hierop allergisch te reageren. Daarom is het belangrijk om preventieve stappen te zetten, vóór de mugjes actief worden, zodat je paard beschermd is en de bijhorende jeuk en schuren voorkomen kunnen worden.
Er zijn echter nog andere aandoeningen die jeuk veroorzaken en met zomereczeem verward worden (lees dit artikel) en sluit oorzaken en triggers uit om tot een gerichte behandeling te komen.
Preventieve stappen tegen zomereczeem
Begin vóór het 10°C is al te behandelen met Zomereczeem lotion - The Natural Way.
Dit is ons 100 % natuurlijk en duurzaam product op basis van zoete amandelolie en etherische oliën.
Aangeraden is 1-2x/week behandelen, of naargelang de noden van je paard. Wanneer de temperatuur verder stijgt, behandel je enkele malen per week tot dagelijks. Hoe vaak je dient te behandelen verschilt steeds per paard, dus test individueel uit wat je paard nodig heeft.
Helaas wordt een behandeling vaak pas opgestart wanneer het paard al schuurt en dus jeuk heeft. In dat geval raad ik dan ook steeds aan om 1x/dag te behandelen met Zomereczeem lotion en na 1 à 2 weken te kijken of je kan afbouwen.
Bij de meeste paarden is dit het geval.
Voor wie een eczeemdeken oplegt, is ook dit de geschikte moment om te starten. Wacht dus niet tot je paard al jeuk heeft en schuurt maar onderneem preventieve stappen.
Zomereczeem lotion - The Natural Way
Voeding voor jeukgevoelige of zomereczeem paarden
Voeding is één van de grootste oorzaken of triggers van jeuk bij paarden. Gelukkig is dit relatief makkelijk op te lossen wanneer je weet waar te starten.
Het is dus zeer goed mogelijk dat je paard niet echt zomereczeem heeft (allergische reactie op de knutjes), maar dat de jeuk getriggerd wordt door foutieve voeding en overgewicht (ontstekingsreacties, allergieën,...). Voeding is dan de oorzaak of doorslaggevende trigger die je eerst dient te aan te passen.
In dit artikel beschreef ik al eerder uitgebreid de voeding die gepast is voor jeukgevoelige paarden of paarden met zomereczeem. Analyseer of je aanpassingen kan maken in het voerbeleid van je paard. Weet wat je paard eet, en kies voor "voeden" i.p.v. "voeren".
Stel het volgende in vraag en documenteer dit ook met foto's en een dagboek:
Hoe ziet je paard er nu uit? Hoe is zijn lichaamsgewicht? Zijn er vetophopingen zichtbaar? Hoe voelt hij zich? Hoe gedraagt hij zich? Schuurt hij al? Waar schuurt hij (manen, staart, hoofd, billen, buik)? Wat krijgt hij te eten? Wat zijn de ingrediënten van dit voer? Gaat hij het gras op? Hoeveel uur? Strookbegrazing? Welke grassen en kruiden staan er in het weiland? Hoe staat hij gehuisvest? Hoe wordt hij getraind? Et cetera.
Vanuit deze vragen kan je gerichte aanpassingen gaan maken in het voerbeleid.
Een paard met zomereczeem veilig op het gras?
(Voorjaars)gras is erg rijk en kan daarom voor problemen zorgen bij zomereczeem- en jeukgevoelige paarden. Belangrijk is dat je allereerst de duur van weidegang stapje voor stapje verlengt, in plaats van je paard meteen de hele dag op het gras te laten. Dit aanpassingsproces kan voor het lichaam enkele maanden in beslag nemen.
Strookbegrazing is aan te raden. Op die manier kan je perfect beheren hoeveel gras je paard binnen krijgt.
Indien blijkt dat je paard te gevoelig op gras reageert, kan je het aantal uur weidegang verminderen of volledig uitsluiten. Een paddock is hier een ideaal alternatief of aanvulling. Beweging is uitermate belangrijk, dus zorg dat dit gestimuleerd wordt.
Paard met zomereczeem © Laura Cleirens
Kruiden, een detox of net helemaal niet?
De winter is de ideale periode om na te gaan hoe het met de gezondheid van jouw paard gesteld staat, en dan is een detox erg populair.
Maar hoe gezond is dit voor je paard?
Een detox of reinigingskuur in het voorjaar (februari/maart) kan je paard o.a. helpen met het afvoeren van afvalstoffen. Deze detox kan bestaan uit verse of gedroogde kruiden, een mix of samengestelde vloeibare producten. Deze varianten zijn allen handig omdat je je eenvoudig aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) kan houden.
MAAR!
Een detox kuur is niet voor ieder paard aangeraden, omdat het een sterk reinigend effect heeft op het lichaam van je paard, veel energie vergt én net voor nog meer klachten kan zorgen. Niet ieder paard heeft in het voorjaar een goede weerstand, darmgezondheid, algemene gezondheid en dus kan een detox de lever, nieren, huid, etc. net nóg meer gaan overbelasten. Hierdoor kan net nog meer jeuk ontstaan, maar ook mok, hoefbevangenheid,... Dit zijn klachten die een indicatie geven over hoe het met de gezondheid en uitscheidingscapaciteiten van je paard gesteld staat. Het kan zijn dat je paard te veel afvalstoffen in zijn lichaam heeft (omdat het deze niet kán verwerken), dat de uitscheiding niet meer of onvoldoende werkt, maar dus meestal een combinatie van beide.
Geef je paard dus enkel een detox in overleg met je dierenarts en/of voedingsexpert en ga niet zelf experimenteren.
Een beter alternatief dan een detox is eerst de gezondheid, voeding en management onder loep nemen, te analyseren wat de noden van je paard zijn en dan gericht de gezondheidstoestand te verbeteren.
Want jeuk is een symptoom van iets groters, dat over de jaren kan ontstaan, zich kan opstapelen en pas naar buiten komt wanneer het écht te veel wordt voor het lichaam.
Je gaat dus niet enkel de symptomen bestrijden (via een detox) maar de oorzaak aanpakken via voeding, het management en de gezondheid ondersteunen in de vorm lichaamswerk (zie hieronder) en eventueel ook met kruiden met een reinigende en aansterkende werking die je afwisselend aanbiedt, telkens een handje per kruid per dag.
Je kan het overzicht van deze kruiden én hun werking en toepassing hier terugvinden.
Als je bij de gelukkige bent die beschikt over een biodivers weiland (of omgeving), kan je paard vele van deze kruiden zelf terug vinden in z'n eigen weiland, en zelf op een natuurlijke wijze selecteren wat hij wanneer wel of niet nodig heeft.
Heb je hier vragen over of hulp nodig? Bespreek dit dan met je holistisch dierenarts, therapeut of voedingsexpert die de individuele situatie van je paard kan bekijken en behandelen.
Ondersteuning met alternatieve behandelingen
Zoals hierboven aangegeven kan je het lichaam van je paard nog extra ondersteunen om gezond het voorjaar in te gaan aan de hand van alternatieve behandelingen, zoals massage, manuele lymfedrainage (MLD), acupressuur, acupunctuur, homeopathie,...
Deze behandelingen ondersteunen het lichaam o.a. in het proces van afvalstoffen afvoeren, het aanzetten van het lymfestelsel, de bloedcirculatie en meer.
Kort samengevat
- Zomereczeem lotion - The Natural Way, start tijdig voor je paard schuurt
- Indien je een eczeemdeken oplegt, start tijdig voor je paard schuurt
- Analyseer de voeding van je paard en pas aan waar nodig
- Kruiden en/of detox, maar enkel wanneer nodig en op advies van een expert
- Ondersteuning met alternatieve behandelingen zoals massage en MLD
Ontdek hier onze 100 % natuurlijke Zomereczeem lotion, Mok olie, CPL olie en E-book OERVOER over gezonde voeding voor jeukgevoelige paarden.
© Laura Cleirens - 2021.01.28
Laatst geüpdatet: 2023.09.13