GRATIS Versand ab € 60,00 | Täglicher und weltweiter Versand

De zin en onzin van detoxen

The Natural Way - gespecialiseerd in jeuk en huidklachten en het natuurlijk behandelen van zomereczeem, mok en CPL.

De laatste jaren is detoxen een mode verschijnsel geworden. Er wordt vaak voor gepleit om standaard bij het vallen van het blad en het groeien van het blad (herfst en lente) een detox kuur in te zetten. Maar is dat wel zo zinvol en wat doen we eigenlijk met het paardenlichaam als we gaan detoxen?

Lees ook: Detox voor paarden

Kruidenrijk weiland als gezonde basis voor je paard

Een kruidenrijk weiland als basis voor een gezonde balans © The Natural Way

 

Manuele lymfedrainage (MLD) therapeute An Gybels van Equi Ikigai als gastblogger aan het woord:

Prioriteiten

Het lichaam heeft zijn eigen prioriteiten lijstje. Soms is er onvoldoende aanbod van energie of voedingsstoffen en dan is het nogal logisch dat er prioriteit gegeven wordt aan de belangrijkste lichaamsfuncties. Het hoogst op de prioriteitenlijst staat het homeostatisch evenwicht: het op peil houden van de temperatuur, bloedsuikerspiegel, zuurstofdruk, bloeddruk en PH.
Als er zich om een of andere reden verstorende factoren bevinden in de omgeving van het paard, dan komt het afvoeren van afvalstoffen, dat zich lager op de prioriteitenlijst bevindt, onder druk te staan.

Wanneer een paard zich constant moet bezig houden met het corrigeren van het homeostatisch evenwicht, dan wordt het verplicht om daar zijn energie en voedingsstoffen naartoe te sturen, waardoor deze dus niet meer ter beschikking staan voor het ontgiften. Een eenvoudig voorbeeld van een homeostatisch systeem onder druk is bv. insulineresistentie (IR).
De lever beheert de insuline voorraad in het lichaam. Als de lever zich constant moet inspannen om de bloedsuikerspiegel te reguleren, dan gaat de ontgiftingscapaciteit achteruit.

De effecten van een detox

Ontgiften is een veel complexer proces dan wij ons realiseren. Ontgiften gaat in verschillende fases en verschillende soorten gifstoffen moeten op hun eigen manier in een bepaalde fase onschadelijk gemaakt worden. Voor elke fase in de ontgifting heeft ons lichaam andere co-factoren nodig, dit zijn specifieke vitaminen en mineralen. 

De eerste fase is de anti-porter fase. Deze vindt plaats in de darm. Heel eenvoudig gezegd dringt een gifstof door de darmwand het lichaam binnen. Net achter de darmwand patrouilleert het immuunsysteem die de indringer herkent en onmiddellijk terug door de darmwand de deur uitstuurt. Hier ligt al een eerste valkuil. Als je paard een lekkende darm heeft door verkeerde voeding of als het immuunsysteem van je paard niet behoorlijk functioneert dan komt deze fase al onder druk te staan en krijgt het paard dus een grotere hoeveelheid gifstoffen te verwerken.

Als gifstoffen toch het lichaam binnen gedrongen zijn, zijn er 2 scenario’s mogelijk. In het beste geval is er voldoende capaciteit, energie en voedingstoffen voor handen en worden de gifstoffen onschadelijk gemaakt en afgevoerd. 

Wanneer dit niet het geval is, dan worden de gifstoffen weg gezet op veilige plaatsen in het lichaam zoals vetweefsel en bindweefsel. Een gekende plaats is onder de manenkam in de hals. Die manenkam wordt dan dik en hard. Als daar dan straks een knut in gaat bijten, is dit voldoende voor het immuunsysteem om te ontsporen met alle gevolgen van dien. 

Zie het wegzetten van die gifstoffen even als een keuken met verschillende kastjes. Het lichaam stopt de gifstoffen waarmee het geen blijf weet veilig weg in zo een kastje zodat het geen schade kan aanrichten in het lichaam. 

Detox als modeverschijnsel

Nu heb jij wellicht al eens gelezen dat je je paard moet ontgiften en bijgevolg geef je hem een detoxkuur. Dan wandelt die detox kuur de keuken binnen, doet alle kastjes open en gooit al die gifstoffen tegelijk los in het lichaam. Met alle gevolgen van dien, want er was eigenlijk geen ontgiftingscapaciteit omdat de lever druk bezig was met iets anders, of er waren geen voedingsstoffen voorhanden, of het paard had hier onvoldoende energie voor of,…
Dan zwerven die gifstoffen - die eigenlijk veilig weg gezet waren op een onschadelijke plaats - nu dus rond in het lichaam zonder dat het lichaam in staat is ze te verwerken.
Het lichaam had namelijk andere prioriteiten en deze prioriteiten lijst hebben wij nu overruled met onze detox kuur. Dit veroorzaakt bij het paard veel fysieke ongemakken en kan de klachten net verergeren. 

Paardenbloem (Taraxacum officinale), gezonde kruiden voor paarden als reiniging detox ontgifting, Laura Cleirens The Natural Way


Paardenbloem (Taraxacum officinale) ondersteunt de lever © The Natural Way

Wat kun je dan wel doen?

Zorg dragen voor de homeostase.
Zorg ervoor dat het lichaam zich niet constant bezig moet houden met het corrigeren van het homeostatisch evenwicht. Geef je paard zo natuurlijk mogelijke voeding, vermijd suikers en granen en geef het liefst hooi in touwtjes. 
Lees ook: Voeding voor jeukgevoelige paarden

Zorg voor een goede darm gezondheid door natuurlijke voeding, zo vermijd je een lekkende darm en werkt de eerste fase van ontgifting in de darm optimaal.

In plaats van de prioriteitenlijst van het lichaam te overrulen, kunnen we de lever ondersteunen met specifieke vitamines en mineralen die ervoor zorgen dat de capaciteit van de lever vergroot wordt. De lever wordt ontlast en krijgt nu ruimte vrij. Die extra ruimte kan de lever dan gebruiken om kastje voor kastje, legger voor legger, afvalstoffen die weg gezet waren in het lichaam te gaan opruimen.

Manuele lymfedrainage (MLD) helpt bij het afvoeren van afvalstoffen. Bij een schoon en goed werkend lymfesysteem worden afvalstoffen meteen afgevoerd en hoeven ze niet opgeslagen te worden in de lever. Daardoor wordt de lever ontlast. Lymfedrainage ondersteunt ook het immuunsysteem.

Gemmo therapie op basis van embryonaal plantenweefsel kan het lichaam op milde wijze ondersteunen om gifstoffen af te voeren.

Als alle voorgaande acties in orde zijn, maar toch nog onvoldoende zijn dan kan er eventueel gedacht worden aan een hele milde detoxkuur, steeds in overleg met je holistisch dierenarts of behandelend therapeut.

 

Wens je in contact te komen?

Als je nog vragen hebt over detoxen na het lezen van dit artikel of je wil graag een MLD behandeling boeken, dan mag je An Gybels vrijblijvend contacteren: 

An Gybels - Equi Ikigai   
www.equi-ikigai.be    04 98 70 55 83    info@equi-ikigai.be    Facebook
Werkzame regio: 75 km rond B-9100 Sint-Niklaas

 

Ontdek hier onze 100 % natuurlijke Zomereczeem lotionMok olieCPL olie, Natuur Shampoo en E-book OERVOER over gezonde voeding voor jeukgevoelige paarden. 

 

Dit artikel werd op The Natural Way gepubliceerd door
Laura Cleirens - 2022.03.23
Laatst bewerkt: 2023.12.28

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods